onsdag 13 december 2017
Headere16

Är Sverige No 1 i Europa?

Sverige är nu Europas ledande land för hur många av befolkningen som ”går på gym”. Detta avslöjades på Europe Active´s event ”European Health and Fitness Forum” i Köln. Denna konferens för gymbranschens ledare arrangerades dagen innan FIBO-mässan startade.

Ingen i branschen har undgått de enorma framgångarna som FIBO-mässan kan visa upp. FIBO är världens största internationella sammankomst för gymindustrin. I år var det en samlingspunkt som uppmärksammades av mer än 150 000 besökare. Av dessa var ca 83 000 besökare som jobbar i branschen och resterande del konsumenter. För första gången någonsin kunde FIBO på ett mässområde av drygt 130 000 kvadratmeter visa upp över 1 000 utställare - fantastiskt.

FIBO 17

Arrangören av FIBO heter Reed Exhibitions. Deras VD Hans-Joachim Erbel bekräftar den imponerande tillväxt som branschen har genom att säga - "Just nu är FIBO bland världens ledande mässor med den bästa tillväxten. Helt enkelt en fantastisk utveckling”. Enligt FIBO finns det fyra nycklar till framgången:

1. Hälsomarknaden fortsätter att utvecklas positivt med en kraftigt ökad efterfrågan.

2. Det kommer hela tiden in nya trender och innovation.

3. Det internationella segmentet växer och 60 % av alla utställare kommer från andra länder än Tyskland.

4. Arrangören bakom FIBO utvecklar ständigt mässan men nya infallsvinklar och målgrupper.

På mässan kan du som deltagare ta del av en enorm mängd produkter och tjänster. Kreativiteten är imponerande och branschens leverantörer har en viktig funktion i att fortsätta utveckla marknaden. Några saker som man kan ta med sig detta året är:

1. Mer varianter av det vi redan har.
Branschen har redan löparband, crm-dataprogram, virtuella träningspass och pulsmätning mm. Men ständigt utvecklas nya, bättre och mer kompletta lösningar på saker som redan är etablerade i branschen. Även detta året fick vi bekräftelse på att nästan all innovation handlar om att ta en befintlig ide, kopiera den och sen förbättra den till en ny nivå. Frågan att ställa sig är - har konsumenten verkligen ett behov av alla dessa nya varianter?

2. Grupp PT.
Den absoluta majoriteten av medlemmarna på ett gym kommer aldrig se några resultat. De har inte det "interna drivet och disciplinen" som krävs för att nå resultat - de behöver hjälp. Personlig Träning i grupp kan vara en sådan lösning och på FIBO sågs nya koncept och ny utrustning som fortsätter att utveckla ”Grupp PT”. Låt oss hoppas både gymmen och kunderna tar till sig denna tjänst allt mer.

3. Interaktiva digitala produkter.
Att teknisk innovation driver en stor del av branschens utveckling är ingen överraskning för någon. En av det viktigaste faktorerna för framgång är kundens upplevelse på själva gymmet. Du kan via teknik förbättra intrycket och öka den positiva upplevelsen. Allt fler utställare försöker nu via digitala lösningar hjälpa gymföretag med att erbjuda en produkt, som utnyttjar modern teknik, för att förhöja kundens begivenhet under sitt besök till gymmet.

EHFF - European Health & Fitness Forum

I direkt anslutning till FIBO erbjöds möjligheten att för 4:e gången delta i EuropeActive´s ledarkonferens. EuropeActive grundades 1996 som en ideell organisation och fortsätter idag som branschens enda röst att ta itu med viktiga EU-institutioner på uppdrag av den europeiska sektorn inom träning och hälsa. Bland många andra aktiviteter arrangerar EuropActive denna konferens i samband med FIBO som de kallar EHFF - European Health & Fitness Forum. Årets konferens var utsålt och samlade över 400 deltagare. Temat som diskuterades låg under begreppet ”customer engagement”.

EHFF2016delegates

I ett samarbete mellan EuropeActive och Deloitte presenterade även denna dag publikationen "EuropeActive Health & Fitness Market Report 2017”. Detta är den mest omfattande rapporten om den Europeiska hälso- och gymmarknaden och fungerar som en värdefull informationskälla för alla som berörs av denna industri. Några delar som kom fram i rapporten var:

* Antal medlemmar på gym ökade 2016 med 4,4 procent men omsättningen i branschen ökade med med 3,1 procent till 26,3 miljarder euro. Det är budget segmentet och de nischade studiogymmen som driver branschens utveckling.

* Enligt rapporten toppar nu Sverige listan över hur många av befolkningen som under året ”har ett aktivt träningskort på ett gym". I Sverige anges denna siffra vara 21,1%, Norge ligger 2:a med 19,2 % och Nederländerna 3:a med 16,7 %. Det måste poängteras att Deloitte baserar sin siffra från Sverige på ”avancerade gissningar” - där en mängd felkällor finns. Det finns nämligen ingen organisation som verkligen gått på djupet för att ta fram relevanta siffror som ska representera den Svenska marknaden. Vad är då den rätta siffran? Det är det ingen som vet utan vi får fortsätta att gissa.

* Med jämförbar valuta har omsättningen i respektive land ökat (i jämförelse med 2015) mest i Schweiz (5,8%), Tyskland (4,6%), Finland (4,0%), Sverige (3,8%) och Turkiet (3,4%).

* Den största gymoperatören i Europa är fortfarande McFit med sina 1 500 000 medlemmar. Sedan följer Basic-Fit med 1 210 000 och Pure Gym med 820 000 medlemmar. SATS/Elixia placerar sig på 5:e plats på listan med sina 542 000 medlemmar.

Deloitte 17

Herman Rutgers, styrelseledamot i Europe Active och medförfattare till rapporten säger - "2016 var ytterligare ett år med stark tillväxt när det gäller medlemskap och marknadsvärde. Och operatörerna i vår undersökning indikerar goda tillväxtförväntningar även för 2017. Detta visar att våra sektors produkter och tjänster är mycket attraktiva för konsumenterna över hela Europa och gör oss övertygade om att vi kommer att lyckas med att nå branschmålet för 80 miljoner medlemmar år 2025”.

Björn Johansson

Fler och fler gymägare känner att det är tufft att ensam försöka sig på att driva ett framgångsrikt gym. Det är nästan omöjligt att vara expert på allt som krävs. Det tar tid att kunna lära sig av alla sina misstag och ännu längre tid att ta reda på vad som gjorde ett annat gym så framgångsrikt.

Lösningen är istället att anlita en mentor med lång erfarenhet, nytänkande och färdiga verktyg som du kan implementera direkt. Söker du en mentor? Kontakta Björn Johansson idag - en av Nordens ledande konsulter inom affärsutveckling.

Email Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners