onsdag 13 december 2017
Headere16

Är du ansluten till branschens kollektivavtal?

Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan arbetsgivare och anställdas fackliga organisation, som reglerar löner och villkor på arbetsplatsen. Almega som arbetsgivarorganisation och fackförbundet SRAT har sedan drygt 10 år erbjudit kollektivavtal till dig som driver företag inom gym och friskvård.

Varje kollektivavtal är ett resultat av förhandling och reglerar bland annat löner, allmänna villkor om formerna för anställning, sjukdom, semester, övrig ledighet och arbetstid samt försäkringsskydd.
Parter som är bundna av kollektivavtal omfattas av fredsplikt. Det innebär att parterna inte får vidta eller delta i stridsåtgärder som lockout, strejk, blockad eller bojkott så länge avtalet löper.

I dagsläget omfattar branschens kollektivavtalet företag som tillsammans har mer än 350 träningsanläggningar med 4 500 medarbetare. Men fler gym måste hänga på och ansluta sig till kollektivavtalet. 

Det är frivilligt att teckna kollektivavtal men hela 88 procent av alla anställda i Sverige omfattas av denna avtalsform.

Och det innebär flera fördelar att ansluta sig till branschens egna kollektivavtal. Ett vanligt tjänstemannaavtal gör det svårt att bedriva konkurrenskraftig friskvårdsverksamhet då det utgår från att dina anställda arbetar under kontorsarbetstid. Friskvårdsavtalet med Almega och SRAT är därför mycket fördelaktigt då det är särskilt utformat med branschens unika villkor i åtanke.

Avtalet utgår ifrån att:

* många medarbetare endast arbetar ett fåtal timmar i veckan.

* många medarbetare arbetar under obekväm arbetstid och har därför inte samma OB-tillägg som andra branscher.

* företagen behöver kunna schemalägga personal på obekväm arbetstid och röda dagar.

Almega får ofta frågor om lön, semester, anställning och uppsägning. Vad säger egentligen lagen? När man tecknar kollektivavtal får man hjälp med alla dessa frågor, dels från en jurist som har särskild kännedom om gymbranschen, dels från en telefonjour som svarar på alla frågor om att vara arbetsgivare.

Vill du veta mer om hur du ansluter ditt gym? Kontakta Almega Friskvårdsföretagen:

Gustav Wiel-Berggren
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
070-654 46 52

Last modified on tisdag, 04 april 2017 11:48
Björn Johansson

Fler och fler gymägare känner att det är tufft att ensam försöka sig på att driva ett framgångsrikt gym. Det är nästan omöjligt att vara expert på allt som krävs. Det tar tid att kunna lära sig av alla sina misstag och ännu längre tid att ta reda på vad som gjorde ett annat gym så framgångsrikt.

Lösningen är istället att anlita en mentor med lång erfarenhet, nytänkande och färdiga verktyg som du kan implementera direkt. Söker du en mentor? Kontakta Björn Johansson idag - en av Nordens ledande konsulter inom affärsutveckling.

Email Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners