Bli en säljande PT utifrån kundens infallsvinkel

Branschen klagar på att merparten av Personliga Tränare inte kan sälja - så låt oss ändra detta faktum.

En hel del Personliga Tränare känner sig olustiga då ordet "sälj" nämns, men det behöver faktiskt inte vara så. Att sälja tjänster och ta betalt för sitt arbete är ingenting skamligt, fult eller oärligt. Alla måste dra in pengar till brödfödan. Gör du inte det som egen företagare klarar du dig inte ekonomiskt och gör du det inte som anställd är du ingen större tillgång för din arbetsgivare.
 
Det är absolut så att - våra PT´s har bra kunskap inom hur kroppen är uppbyggd och fungerar, bästa metoderna för att levererar effektiv träning samt förståelse för kostens betydelse för att nå snabba resultat. Men samma höga nivå av kunskap finns inte kring hur man genererar nya intressenter, effektivaste sättet att komma till avslut och vikten av att klienten gör återköp.
 
Hur blir man en framgångsrik säljare inom PT segmentet? Att sälja behöver inte vara svårare än att systematiskt förklara hur du som PT kan hjälpa kunden att uppnå sina mål och i utbyte mot "att garantera resultat" begär du ersättning för din expertis. Låt oss se på säljprocessen från kundens ögon som vill ha svar på följande frågor:
 
Vem är du, var finns du och hur ser ditt företag ut?
Inköp börjar naturligtvis med medvetenhet. Någon kan inte bli din klient om de inte vet vem du är. Ett enkelt och effektivt sätt är att starta en vlogg och driva trafik till denna sida.
 
Hur får du mig attraherad av det du erbjuder?
Det du erbjuder måste matcha kundens önskemål. Intresset avtar exempelvis om klienten letar efter fettförbränning och du som PT specialiserar dig på prestationsförbättring för elitidrottsmän.
 
Hur vet jag att du har den rätta kompetensen?
Ingen gör ett köp om de inte tror att vad de köper kommer att leverera resultatet de letar efter. Som PT måste du bygga förtroende och övertyga klienten om att du har expertisen som krävs. Ett enkelt förslag är att be nöjda kunder agera som dina referenser.
 
Hur kan jag få uppleva allt du har att erbjuda?
De flesta människor vill prova innan de köper ett större PT paket. Bjud in dina intressenter till att testa både dina teoretiska och praktiska kunskaper.
 
Ok, jag är redo att köpa - hur kan jag bli din klient?
För att hitta faktiska köpare måste de först ha en positiv uppfattning till de första 4:a stegen. Finns här ingen komplikation blir detta 5:e steg väldigt naturligt och enkelt. Det är faktiskt mycket lättare att förlora potentiella kunder i de tidigare stegen än i denna del som innefattar själva försäljningen. Du vet bara inte att du har förlorat dem eftersom de inte sitter framför dig.
 
Sälj genom att använda denna modell -
a. Ställ väl uttänkta frågor där kunden får prata om sig själv och sina önskemål.
 
b. Gräv djupare och fråga "varför" det är viktigt för kunden att uppnå dessa resultat.
 
c. Förklara hur du kan lösa deras problem - var konkret och sätt en tidsplan.
 
d. Lägg fram två olika alternativ, förklara vad som ingår, hur mycket det kostar och alternativa betalningsalternativ. Ställ frågan - vilket alternativ passar dig bäst? Krydda med att göra hela upplägget riskfritt.
 
Whaooo, jag är imponerad - hur kan jag bli ditt "superfan"?
Ingen köper en PT´s tjänster och hoppas på en vanlig upplevelse. Klienten vill bli bländad, de vill känna att du ger dem livskvalitet utöver deras förväntningar. Faktum att de flesta PT´s inte inspirerar sina kunder till denna nivå även om klienten mycket gärna vill. Lyckas du har du ett "superfan" som köper dina tjänster om och om igen.
 
Jag är ditt "superfan" - hur kan jag nu dela min erfarenhet med andra?
Detta är höjdpunkten - om någon har gjort resan genom alla de tidigare 6 stegen är de redo att gå ut och vara din största ambassadör. De kommer att aktivt rekommendera dig för sina vänner, i sociala medier och på sin arbetsplats. Resultatet för dig som PT är en fin källa av nya klienter.
 
Låt försäljning bli något roligt och enkelt. Vill du sälja utifrån kundens perspektiv handlar det om att bevisa er kunskap, vara ärlig med alla fallgropar och försök skapa ett riskfritt erbjudande.
 
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB