Dags för dynamisk prissättning

Gymbranschen visar inga tecken på att stagnera - tvärtom är tillväxten tydlig.

Enligt hitta.se fanns det för exakt tre år sedan 1 797 verksamheter som angav att de erbjuder "gym”. Idag är det 2 145 verksamheter som anger att de erbjuder "gym”. Det är en tillväxt på drygt 16 % som sänder många positiva signaler. Samtidigt tvingar den ökade konkurrensen gymmen till att vara kreativa för att skapa nya möjligheter.

Något som inte riktigt nått branschen ännu är ”dynamisk prissättning”. Dynamisk prissättning är när priset på en tjänst eller produkt ständigt förändras. Oftast helt styrt av tillgång och efterfrågan men kan lika bra vara styrd efter kundens önskemål. Kanske är vår bransch mindre känsliga för prisförändringar, inom vissa ramar, än vi tror? Vet vet idag att en kund vill i första hand veta vad en vara eller tjänst kostar, inte om priset har höjts eller sänkts. Det innebär att du både kan höja och sänka priser utan att skapa någon större oro bland din kundgrupp.

Ett av de mest kända exemplen började i hotellbranschen i Las Vegas. Där finns aldrig några fasta priser på ett hotellrum utan de förändras dagligen beroende på efterfrågan. Ett annat exempel som alla känner till är flygbranschen. De har nu en längre tid haft dynamiska priser där prisnivån avgörs av när du bokar din biljett, samt hur stor efterfrågan är just då. Det innebär att du både kan köpa betydligt dyrare – eller billigare – biljetter lite senare.

Dynamisk priser

Gymbranschens potentiella kunder har en tendens att lätt hamna i en prisdiskussion, en väldigt vanlig fråga är - ”vad kostar det att träna hos er”? Varför det är så kan man alltid spekulera kring, men ingen får för sig att ringa H&M och fråga - "hur mycket kostar en tröja”?

Vi vet att vi ska sälja mer på värde istället för pris. När du får frågan - ”vad kostar det att träna hos er”? Då ska du kontra med frågan -

Vad tycker du? Hur mycket är din hälsa värd?

Här utgår du alltid från kunden när du sätter priset. Med en dynamisk prislista finns inga fasta priser utan istället kan du prova olika nivåer och olika paket. Testa detta manus -

Här på AB Frisk är det DU som bestämmer priset. Vi vill att du skall leva ett långt liv fyllt med energi, skratt och och en kropp redo för spännande utmaningar. Hos oss är det DU som bestämmer vilka resultat du vill uppnå och priset du vill investera i din hälsa!

Vad tycker du - hur mycket är du beredd att investera för att gå runt och känna att du är i toppform?

Självklart kan vi inte låta kunden bestämma ett hur lågt pris som helst. Tänk därför igenom vilken minimidebitering du vill uppnå och öka istället bindningstider eller begränsa tiderna medlemmen har tillgång till ditt gym. Om en intressent ger er ett skambud på exempelvis 100 kr per månad ska du först och främst fundera på om ni verkligen vill ha dem som kund? Annars kan du alltid kontra med att ”skapa ett medlemskap” för 100 kr per månad som ENDAST gäller för inpassering tisdagar och torsdagar mellan 13.30 - 15.30. Förhandla lite med kunden fram och tillbaka. Sh-t why not - kanske är det dags att go crazy? En kund som känner att ”de fått en bra deal” är ofta en väldigt lojal kund.

Med detta tänk blir du en expert på att ge en massa argument för att - det bästa man kan göra är att investera i sin hälsa. Tänk på att en hel del kommer här att öppna upp och verkligen se framför sig att deras hälsa är egentligen ovärderlig. De kan säkert tänka sig att investera i PT, tester, kostrådgivning, massage och mycket annat. Här snackar vi investeringar på 20 - 30 000 kr per år eller mer.

För gymbranschen som kan sälja en hel del ”överkapacitet” är kanske denna form av dynamisk prissättning en ide att spinna vidare på ELLER kan vi begrava det i högen - bra idéer som nog inte funkar :).

Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo