Priset är ett grundläggande element för att skapa lönsamhet. I den perfekta världen kan du som ansvarig bestämma priset på era tjänster oavsett hur konkurrenterna agerar eller vad marknaden tycker. Men riktigt så enkelt är det inte när du ska jobba med pris som ett verktyg att bli framgångsrik. Just nu finns det dock en unik lucka - dags att höja priset.

Med utveckling, digitalisering och ökad konkurrens skapas hela tiden nya betalmodeller. Idag kan du kan glömma att hålla enhetliga priser - dvs att ha samma pris för olika köpare, ha samma pris över tiden och ha samma procentuella bruttomarginal för alla dina tjänster. Kundernas önskemål och konkurrenternas erbjudanden förändras hela tiden. Samma sak är delvis sant med dina kostnader och behov av nyinvesteringar. Målet är kanske inte att ändra priserna var och varannan dag, men det är viktigt att det inte finns för stor tröghet i systemet. Många priser i gymbranschen ligger still alldeles för länge. 

Vi har tillgång till enormt mycket pengar
Vi lever i en fantastisk tid. ALDRIG tidigare i historien har vi i Sverige/Norden haft det så ekonomiskt bra som just nu. Undersökningar visar att var 10:e Svensk har över en miljon kronor i tillgängliga medel på banken. Ja ni lästa rätt - 10% är miljonärer. Snittsparandet från individer mellan 20 - 80 år ligger på enorma 162 000 kr, det ”kokar" av pengar på allas bankkonto. Endast 8 % av befolkningen (och dessa kommer troligtvis aldrig ta någon kontakt med gymmen) anger att de inte har något sparat på banken - den lägsta siffran någonsin i historien. 

Staten tuffar på och förväntas ha ett överskott på 80 miljarder kronor 2018 - grymt bra. Statsskulden är nere på samma låga nivå som 1977. Arbetslösheten sjunker. Företagen ”går som tåget” och visar finfina siffror i den rådande högkonjukturen. 

Vi vet också att hushållens totala disponibla inkomst, utslagen per invånare och inkluderande inflation har ökat cirka 60 % sedan 1993 - fantastiskt. 

Rent ekonomiskt går det sjuuuuukt bra för Svensken, Sverige och Sveriges företag just nu. Och prognosen till åtminstone 2020 visar inga tecken på att det ska bli sämre. Nordbon är helt enkelt - ”fat and happy” eller fet - både kroppsligt och i sin plånbok.

UPPMANINGEN är att det har ALDRIG funnits en bättre tid att höja sina priser - nu ska det ske. Tänk om vi fick upp genomsnittspriset med låt oss säga blygsamma 50 kr per månad per kund. Det skulle innebära ett rejält lyft för de flesta gymaktörer. Och för Svensken är en 50-lapp en gäspning - pengar finns i överflöd.

Prisokning2

Därför ska du våga att höja priset
I detta sammanhang är det viktigt att förstå skillnaden på —

* Pris
* Kostnad
* Investering

Pris 
Det är den faktiska summa jag ska betala, exempelvis 6 000 kr för ett årskort. Då är 6 000 kr själva priset.

Kostnad 
Är det pris som jag betalar i förhållande till mina ekonomiska tillgångar. Om ni vill att jag ska spendera 6 000 kr hos er för ett årskort men mina tillgångar på kontot är 10 000 kr, då är detta 60% av mina ekonomiska resurser. Det är en för stor kostnad och flertalet i denna situation kommer inte att spendera pengar på ett gymkort för 6 000 kr. Men om jag har 160 000 kr på mitt konto är kostnaden endast knappa 4 % av mina tillgångar. En ganska låg kostnad som jag absolut kan hantera. Som tidigare nämnts har vi aldrig haft tillgång till så mycket pengar som just nu dvs kostnaden för ett gymmedlemskap har historiskt aldrig varit lägre.

Investering
Den uppfattade investeringen är vad jag emotionellt (och inte logiskt) tycker att jag får för mina pengar. Ert erbjudande, i kombination med hur det presenteras jämfört med konkurrerande produkter, skapar ett bestämt värde för varje kund. Nyckeln är här att verkligen på ett enkelt och tydligt sätt berätta för kunden vad man får för sin investering. 

Det värde olika kunder tillmäter en produkt variera kraftigt. Just nu värderar kunden traditionell träning med styrkemaskiner och kardioutrustning väldigt lågt - det är svårt att få ut mer än 300 kr per månad för detta utbud. Men lägger du till funktionell träning och crossfitinspirerade möjligheter ökar det upplevda värdet och toleransen för att betala mer stiger. Lägger du sen på olika möjligheter till instruktörsledd träning i grupp i en cool miljö - whaaoo då är kunden verkligen beredd att öppna sin plånbok. Detta har alla nischade boutique fitness gym bevisat, där framgångsrika exempel är SoulCycle och Orange Theory Fitness.

En annan faktor som skapar emotionella tankar kring "vad jag får för mina pengar" är graden av märkeslojalitet. Gymbranschen har med sitt tidigare tänk kring bindningstider på 12, 24 och 36 månader tvingat kvar sina kunder i ett avtal. Väldigt få tillfälle har diskussionen om lojalitet beaktas. En lojal kund stannar kvar eftersom de vill och inte på grund av ett avtal som en duktig säljare fick dem att skriva på. I teorin ska du kunna ta hand om dina kunder på ett såpass bra sätt att de stannar kvar eftersom de gillar vad de får för sina pengar - och inte på grund av att det kvarstår en bindningstid. 

Börja förberedd dig själv och din personal nu - för nu är det dags att höja priset.

Rate this item
(1 Vote)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo