Alla i en organisation som har kundkontakter - skulle jobba mycket mer effektivt och målinriktat med en säljutbildning i ryggen. Detta eftersom konkurrensen är tuff då alla branscher vill komma åt kundens uppmärksamhet, tid och pengar. 

Som säljare gäller det att först och främst ha rätt attityd. Sedan handlar mycket om kommunikation (förstå kundens perspektiv, känna av reaktioner, ställa rätt frågor) för att hantera kundens alla behov och önskemål. Vill du säkerställa din framgång måste du ha personal med den rätta kompetensen inom sälj. 
 
Men innan du säljer gäller det att ha någon att sälja till. Var kommer då dina nya intressenter (leads) i från?
1. Det naturliga flödet av inkommande intressenter.
2. Skapade leads från planerade och strukturerade marknadsföringsaktiviteter.
 
Oavsett om du gör några strukturerade marknadsinsatser eller ej kommer det alltid att flöda in några nya intressenter. Oftast genom rekommendationer från befintliga kunder, google sökningar eller spontanbesök eftersom man bor i er närhet. Om du sedan även regelbundet har en gedigen marknadsplan igång - med strukturerade och effektiva marknadsföringsaktiviteter - kommer inflödet av nya intressenter vara större än du orkar med.
 
Men det är ointressant att sitta med en massa leads om de inte kan följas upp och komma till avslut. Det är här säljtränad personal kommer in. De förstår vikten av att ta ett initialt intresse till att bli en betalande kund. Här krävs både hög kunskapsnivå, de rätta verktygen, tydliga mål, regelbunden coachning samt disciplin. Och med ett bra förarbeta blir försäljningsarbetet så mycket enklare. Ett bra förarbeta är gjort om kunden har gått igenom det som internationellt benämns som ”the Know - Like - Trust factors”? Det består av tre delar:
 
1. Kunden måste veta att ni finns (Know).
 
2. Kunden måste känna att de passar in och att de gillar er (Like).
 
3. Kunden ska få ert förtroende - att ni verkligen vill deras bästa och att de känner sig omhändertagna (Trust).
 
Nyförsäljning handlar om att nå en målgrupp som kanske inte hade full koll på er. Sedan få en chans att visa upp sig - för att de potentiella kunderna ska känna att de passar in och bli bevisade över att ni verkligen bryr er om dem. Först när detta är gjort - då kan ni ge dem ett erbjudande på att köpa exempelvis ett träningskort och ett PT-paket. Om inte kunden först har gått igenom ”the Know - Like - Trust” fasen är det extremt svårt att komma till avslut. Allt detta och mycket mer måste er säljande personal lära sig.
 
En gedigen säljutbildning för gymbranschen bör innehålla följande:
* Bekräftelse på att ”vi säljer världens bästa produkt”.
 
* Varför köper kunden? Ta del av de 4 anledningar som ligger bakom köpet av ett träningskort.
 
* Förstå skillnaderna i de tre olika säljsituationerna – ordermottagning (OM), professionell presentation (PP) samt komplett säljinsats (KS).
 
* Hur tar jag hand om inkommande intressenter – internet, telefon och drop in.
 
* Ta reda på problemet genom att sätta kunden i fokus.
 
* Ge lösningen genom att sätta ditt gym i fokus.
 
* Bästa sättet att utföra en prispresentation.
 
* Så här hantera du eventuella invändningar och kommer till avslut.
 
* Teckna medlemskap och se till att kunden får en bra start.
 
* Fråga alltid efter merförsäljning i form av uppselling eller cross-selling.
 
* Lämna ut ett komplett Välkomstpaket.
 
* Vikten av rätt uppföljning.
 
Är du intresserad av att ta del av marknadens absolut bästa säljutbildning? Skicka ett mejl till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..
 
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo