Testa om du är en duktig säljare?

Vi älskar att köpa saker, speciellt om det är till oss själva. Men samtidigt ogillar vi att aggressivt bli utsatt för ett säljsamtal. En proffsig säljare vet hur man hittar rätt nivå - är du en skicklig säljare?

De flesta konsumenter vill känna kontroll över deras besök i en affär och samma sak är det när en ny intressent besöker ditt gym. För dagens konsument är mer påläst än någonsin och vet redan en hel del om hur man kommer i form samt vad de kan förvänta sig av ett gym. Med andra ord får du numera vid en säljsituation en potentiell medlem framför dig som har en hel del förväntningar (vissa är sanna och andra mer orealistiska) - du kan då antingen leva upp till kundens förväntningar eller göra dem besvikna. Sälj inte - utan få dem att köpa.

​I säljprocessen ingår att göra ett outstanding första intryck och sen snabbt ta tag i din strategi för att komma till avslut. Är du en duktigt säljare? Testa dig själv och se vilka av dessa avancerade tips som du regelbundet använder. Gör du det kan du kalla dig - "en avancerad säljare".

Råd 1.
​Berätta om din egen träning och hur det positivt har ändrat ditt liv men än viktigare vilka motgångar du stött på och hur du hanterade det hela. Detta inger förtroende - extremt viktigt att du själv tränar, annars framstår du bara som en desperat säljare som säger vad som helst för att komma till avslut.
 
Råd 2.
​Locka till skratt - ha alltid ett antal roliga historier att ta till för att lätta på stämningen. Alla vill köpa något som verkar roligt - att köra leg extension och stå på ett löparband i 30 minuter är definitivt INTE roligt. 
 
Råd 3.
​Du kan ställa en fråga och du kan STÄLLA EN FRÅGA. Det är enormt viktigt att du vet exakt vilka frågor du skall ställa till kunden för att få den reaktion som du önskar. Vet du vilka dessa frågor är? Om inte kan du årligen gå miste om 100 000-tals kronor i intäkter.
 
Råd 4.
​Placerat din kund i den högra hjärnhalvan när du skall komma till avslut. I den högra hjärnhalvan tas emotionella beslut och i den vänstra hjärnhalvan tas logiska beslut. Rent logiskt är det ingen som behöver lägga pengar på ett gymkort och ett PT paket för att komma i form - se därför till att du har kunden i den högra hjärnhalvan.
 
Råd 5.
​Utbilda kunden mer än en gång i vad som gör ditt gym unikt och hur det skiljer sig från dina kollegor/konkurrenter.
 
Råd 6.
​Det moderna sättet att kommunicera är genom storytelling. Ge exempel, berätta och visa med bilder på "success stories" bland befintliga medlemmar - att sälja på upplägget "kan han så kan jag" fungerar alltid.
 
Råd 7.
​Våga sälj på resultat - ert gym behöver ha ett system där du kan ge en garanti och säga: "får du inga resultat genom a,b och c - garantera jag att du får pengarna tillbaka".
 
Råd 8.
​Hantera alla invändningar INNAN du sitter i prispresentationen. Att inte göra ett eller flera försöksavslut är rena ”självmordet" för en säljare.
 
Råd 9.
​Börja med att ge kunden en present - gärna en stor med högt upplevt värde. Om du gör detta skapar du två känslor. Först, kunden blir förvånad men snabbt glad och positivt överraskad. Därefter börjar successivt en känsla av ömsesidighet att dyka upp. Nu känner kunden helt enkelt sig lite, lite tvingad att ge något tillbaks. Vad är det du vill ha tillbaks - en signatur på köp av ett träningskort och PT paket. Detta är aggressiv manipulation men det funkar - prova du också.
 
​* Vill du utveckla säljprocessen på ditt gym? Känner du att du tappar 100 000-tals kronor genom att din personal inte vet hur avancerad försäljning går till? Anlita en av branschens bästa säljcoacher genom att skicka ett e-post idag till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Rate this item
(1 Vote)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB