Så här tar du hand om en spontan besökare

I en värld där telefonen används till allt annat än att ringa med får gymmen allt färre samtal som berör intresset av att köpa ett träningskort. Istället surfar intressenten runt och jagar information som ska vara underlag för ”beslutet om vilket gym jag ska välja”.

Men oftast vill intressenten även se gymmet ”live” och få en känsla om man passar in och vad man får för sina pengar. Därav att gymmen i allt större skala får ta emot spontana drop ins. 
 
Hur tar du hand om en spontan besökare?
Att helt plötsligt få en intressent framför sig, som är sugen på att köpa ett träningskort för att komma i fin form, är både bra och dåligt. Fördelen är självklart att en potentiell medlem har tagit sig in i ert gym men nackdelen är att det är oplanerat - ni har troligtvis inte möjlighet att på bästa sätt ta hand om denna intressent? Istället försöker ni lösa det "efter bästa förmåga" vilket gör att er potentiella medlem får ett halvdant omhändertagande och inte blir allt för imponerad. I värsta fall tackar de för sig och går till nästa gym där bemötandet är mycket bättre. Vem tror du då de väljer att bli kund hos?

Följ de här instruktionerna för bästa resultat
Den ultimata upplägget är att det finns dedikerad personal som kan lägga 20 - 30 minuter för att ge ett fantastiskt intryck. Denna process innehåller tre delar:
 
1. Leverera ett varmt välkomnade.
 
2. Visa att du bryr dig om kundens mål, intressen, familjesituation, arbetsplats och tidigare träningsvana.
 
3. Ge en skräddarsydd visning av er verksamhet.
 
En etablerad infallsvinkel för hur denna situation ska hanteras är att tänka i banorna att alla kunder vill "köpa träning" eftersom de har ett problem. De söker sig till er verksamhet för att de vill ha hjälp med att fixa deras problem. Exempel på ”problem” som olika kunden kunder kan ha är:
 
* Problemet är att de känner sig tjocka och vill gå ner 6 kilo.
 
* Problemet är att de känner sig stressade och slöa - därför vill skaffa sig lite extra energi.
 
* Problemet är att de har högt blodtryck, ont i ryggen och vill därför komma i form samt bli av med smärta.
 
* Problemet är att de gärna vill springa Vårruset tillsammans med sin dotter men känner att det då krävs en förbättring av den fysiska prestationsförmågan.
 
* Problemet är att de känner att livet är ”tråkigt” och de vill skaffa sig en ny bekantskapskrets full av positiva individer.
 
Oavsett, kan du hitta lösningar som ”fixar deras problem” erhåller du kundens förtroende och därför köper de av dig. Det naturliga är då att tänka - självklart måste jag först ha en dialog med intressenten, hur ska jag annars veta vad deras problem är? Efter denna dialog där Du tagit reda på ”problemen” är det dags att ge ”lösningen”. Denna lösning ska presenteras under en anpassad rundvisning av er verksamheten.
 
Gymvisning
 
Viktigt att känna till - när du går runt med kunden kommer frågor som dessa att pågå i deras inre tankar:
* Passar jag in här eller kommer jag att känna mig okomfortabel?
 
* Får jag något förtroenden för de som jobbar här?
 
* Finns här ett utbud och support som hjälper mig att ”fixa” mitt problem?
 
* Är detta verkligen roligt, eller kommer jag att vika ner mig och snabbt tappa min motivation?
 
* Undrar om de bryr sig även efter det att jag har köpt?
 
Dina potentiella kunder kommer aldrig att ställa dessa frågor ”rakt ut” till dig men kan du på ett smidigt sätt under din rundvisning svara på ovanstående frågor är kunden ”såld”. 
 
Undvik en museum visning
Ett vanligt fel under visningen är att du ger en s k ”museum visning”. Med detta menas att du pratar hela tiden och kunden står passivt och lyssnar. ”Här till höger har du vår ena gruppträningssal, till vänster ser du vår barnpassning och rakt fram ligger vår styrketräning med mycket avancerad utrustning”. 
 
Detta är helt fel sätt att göra en visning på. Visningen ska skräddarsys och du ska prata maximum 40% av tiden. Resten av tiden ska du lyssna på svaren som intressenten avslöjar genom att du ställer rätt frågor. Dessa svar styr också vad ditt nästa steg kommer att bli.
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB