Köp av gymkort är ett misslyckande

Att investera i ett gymkort är en bra start. Men det räcker inte, utan ett supportpaket kommer merparten av dina medlemmar att misslyckas.

Om man ställer frågan - hur många av era medlemmar kan på egen hand nå och sedan bibehålla sina mål? Svaret är lågt, väldigt lågt. Troligtvis en 5 - 7 % och aldrig över 15 %. Det innebär att minst 85 % av dina kunder köper ett stort misslyckande så fort de fått gymkortet i sin hand.
 
För varje år strömmar det till nya medlemmar som tar upp plånboken och köper ett träningskort. Glada i hågen har de stora ambitioner men tyvärr visar statistiken att lågan snabbt släcks. Det som från början startade med en ambition att träna 3 gånger per vecka, flyttas snabbt till en ambitionsnivå på 2 gånger per vecka, sedan 1 gång för att övergå till att endast ha ett gymkort i plånboken som aldrig eller väldigt sällan används. Men denna situation kan undvikas. Ett av de bästa verktygen är en bra start – ett inskolningsprogram. Här berättar du helt transparent hur extremt svårt det är att ändra sina vanor. Att majororiten misslyckas stort. Därför behöver du full support, dels för att komma igång på ett bästa sätt men också få kunskap om hur man på bästa sätt använder gymmets utbud för att nå sina mål.
 
En bra liknelse från en annan bransch är det som gäller för de ca 500 000 golfspelare som finns i Sverige.Till golfklubben betalar de en årlig medlemsavgift som oftast är på 4 – 6 000 kr. De får egentligen en ganska dålig deal då de betalar för hela året men egentligen är banan bara i spelbart skick ca 6 månader av året. I den årliga medlemsavgiften ingår tillgång till klubbens bana och du kan i princip spela så mycket du vill. MEN om du inte vet hur du ska bete dig på golfbanan, hur du ska svinga dina klubbor och lära dig strategier för att nå resultat – då har du ingen nytta av ditt golfmedlemskap.
 
Golfklubbarna har därför ett system som tvingar dig att köpa ett supportpaket för att komma igång med din golf vilket de kallar för ett ”grönt kort”. Det är en kurs som består av flera delmoment. Det finns en teoretisk del med speciellt utbildningsmaterial och möjlighet till webbinlärning - du kan sitta hemma och lära dig regler, golfvett och annat som gör dig till en bra golfspelare. På den praktiska biten lär man sig att spela närspel, puttning och långa slag. Vidare måste du i början spela med en erfaren golfspelare som kallas ”fadder” – denna person har som uppgift att lära dig om hur du utvecklas som golfspelare. Slutligen måste du ta ett teoretiskt prov samt genomföra en faktisk golfrunda för att bevisa att du har spelkompetens.
 
DÄREFTER är du redo att verkligen få ut maximalt av din investering på 4 – 6 000 kr i ditt golfmedlemskap. Kursen för att ta ett ”grönt kort” kostar pengar men den är delvis subventionerad för att inte skrämma bort några medlemmar. Vill du sen gå vidare och riktigt förbättra ditt golfspel kan du mot nya avgifter anlita golfvärldens motsvarighet till PT vilket är banans ”pro”. Här kan du ta individuella lektioner eller jobba med pro:n i små grupper – exakt som gymmen gör med sina PT tjänster.
 
Gymmen behöver lära av golfbranschen
Gymmen sitter i samma situation som golfanläggningarna och behöver hitta sitt eget system för att leverera ett ”grönt kort” – det är här processen av inskolning av nya medlemmar kommer in. Behoven av support för att hitta en träningsvana och få rådgivning på hur man når resultat är enorm. Men statistiken visar att ca 50 % avböjer denna möjlighet. Det hjälper inte att det ingår kostnadsfritt eller att det utförs av en PT – majoriteten engagerar sig inte utan försöker på egen hand komma igång. Varför är det så?
 
Det finns tre stora anledningar:
 
1.
En hel del är redan frälsta och kan (enligt dem själva) allt om träning och kost, några är glada motionärer och har tränat en del från och till i deras liv – då anser man tydligen att man inte behöver någon hjälp.
 
2.
Många vill först och främst träna gruppträning och väntar med att börja träna i gymmet.
 
3.
Otålighet - hur många gånger har vi inte köpt en pryl där vi egentligen först noggrant skulle läst igenom manualen innan vi började utnyttja produkten? Men otåliga som vi är kastar vi manualen och försöker själva lära oss grunderna – det blir aldrig ett bra resultat och oftast utnyttjar vi bara 30 % av produktens alla möjligheter. Samma sak med en ny gymkund som äntligen har köpt sitt träningskort – att då behöva vänta på ett ”inskolningsprogram” kan för många vara något man inte anser sig vilja vänta på.
 
Oavsett anledning vet vi att branschen har en drop out på 30 – 50 % av sina kunder varje år. Anledningarna till detta är flera men en av de största är att man aldrig riktigt kom igång och lärde sig hur man ska utnyttja sitt träningskort och gymmets support till fullo. Ta därför tag i denna utmaning med att paketera din inskolning på ett attraktivt sett (med något som passar olika kundgrupper) och sälj aktivt in de långsiktiga fördelarna med att gå igenom ett inskolningsprogram.
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB