Rätt förutsättningar för att komma till säljavslut

Det finns många som säger att de är intresserade av att börja träna. Men ett intresse ger inga intäkter -  därför handlar allt om att hjälpa kunden att ta ett beslut.

På ett gym säljs fortfarande de flesta träningskorten i receptionområdet. Men här kan miljön vara ”stimmig” med en hel del störande moment - detta försvårar avslutsprocessen. För en av du viktigaste delarna i en säljpresentation är - var och hur - du presenterar priset för era tjänster. 
 
Avslutsprocessen handlar om två saker -
1. Lägga en prispresentation framför intressenten och förklara vilka olika alternativ som kan passa bäst.
 
2. Alltid ställa en avslutsfråga, eventuellt hantera invändningar och komma tillbaks till en ny avslutsfråga.
 
Denna situation måste du verkligen ta seriöst, för det är en ytterst viktig situation som kräver full fokus. I många fall ska du här be kunden om en namnteckning på en överenskommelse som lätt kan vara värt 20 000 kr. ​Denna summa kommer från exemplet att en medlem i snitt spenderar 400 kr i månaden (plus startavgift) under 16 månader samt att han/hon under sin tid som medlem kommer att värva två av sina vänner som spenderar samma summa. 
 
​Välj rätt miljö
En faktor som kan vara avgörande är var (vilken plats i gymmet) som prispresentationen utförs på. Det skall gärna vara i en miljö som påminner om ett välkomnande och bekvämt vardagsrum istället för ett kalt kontor som mer liknar ett ställe där advokater arbetar. Undvik café delen och att vara för nära receptionen. Här finns oftast ett flöde av personer (oftast medlemmar) som söker olika former av uppmärksamhet vilket lätt tar bort fokus från din kund. 
 
Välj ett tyst utrymme som du kan kontrollera, se till att väggarna har tavlor på folk som har roligt samt några tilltalande bilder på vad anläggningen erbjuder. Det finns idag miljontals artiklar skrivna om de positiva effekterna av fysisk träning. Detta kan du utnyttja genom att placera artiklar om varför man skall börja träna på tillgängliga ställen. Plocka bort allt annat material som inte kan gynna försäljningen av ett medlemskap. Undvik att sitta direkt mitt emot din kund utan försök istället sitta sidan om – det inger mer förtroende. Tänk själv var du skulle vilja befinna dig och vem du skulle vilja ha som säljare då du tecknar en överenskommelse som innebär en betalning på åtskilliga tusen kronor.
 
​Ett annat bra tips är att exponera uttalande från nöjda medlemmar (exempelvis före och efter bilder på medlemmar). Alla individer som ska köpa något gillar bekräftelsen att många personer, med liknande behov, har haft samma tankar. Och med tanke på att så många av dem köpte och faktiskt blev medlemmar måste det vara det enda rätta.
 
Var förberedd med de rätta verktygen
Som rådgivare måste du vara entusiastisk med den rätta attityden - där du är 100 % övertygad om att här skapas en ny betalande kund som får uppleva alla fördelarna ni erbjuder. En duktig och erfaren rådgivare är inte rädd för att fråga efter ett avslut - eftersom man gjort ett noggrant förarbete, ställt alla de rätta frågorna och hittat lösningarna på kundens upplevda problem.
 
Tänk på vikten av att använda ett speciella verktyg framtaget för att presentera aktuella typer av medlemskap och tillhörande villkor. Hur man utformar en korrekt designad prispresentation är en halv vetenskap.
 
Glöm inte att alltid avsluta denna process med att fråga efter ett avslut – ”vilket alternativ passar dig bäst”? Det finns många olika sätt att presentera ett pris på men metoden att alltid ge två alternativ är både enklast och mest effektivt.
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB