Behåll din medlem för evigt

Drömmen för alla gym är att inte ha någon drop out och på så sätt endast ha full fokus på att serva och ta hand om sina medlemmar. Är detta möjligt och hur ska man då gå tillväga?

Låt oss börja med att titta på de analyser som är gjorda för att kartlägga varför en medlem slutar. Det borde vara ganska enkelt genom att bara fråga alla som slutar - varför. Det finns olika undersökningar gjorda som ger följande motiv:

Studie utförd av IHRSA på 9 000 medlemmar som sagt upp sitt medlemskap.
De fick följande svar på frågan - varför sa du upp ditt medlemskap?

1. Fick ingen valuta för pengarna
2. För mycket folk
3. Har inte tid
4. Fel geografiskt läge
5. Tappat intresset
6. Skall flytta
7. Byte av fritidsintresse
8. Saknade träningskamrat

Av ovan anledningar kan vi inte påverka ”fel geografiskt läge” och ”skall flytta” men alla andra orsaker är påverkbara. Denna studie bekräftade att huvudanledningen till att medlemmen slutade var INTE på grund av något fel som klubben eller dess personal gjorde. Istället handlar det mest om brist på tid, motivation och upplevt ekonomiskt värde.

Det finns andra analyser av medlemmar sagt upp sitt medlemskap där man har gått ett steg vidare. I en undersökning utförd i Australien på 3 814 medlemmar fick man fram följande svar på frågan - varför sa du upp ditt medlemskap?

1. De skall flytta (41%)
2. Tyckte att de tappat motivationen och därför slutat att träna (27%)
3. Det var för dyrt (13%)
4. Medicinsk anledning (6%)
5. Angav personliga anledningar (4%)
6. Personalen var otrevliga, servicen var dålig (3%)
7. För mycket medlemmar = trångt (3%)
8. Angav ingen speciell anledning (3%)

Medlem for evigt a

Här nöjde man säg inte med dessa ”logiska” svar som personen som sa upp sitt medlemskap angav. Bara genom att se att 41 % av medlemmarna säger att man ”skall flytta” ger en indikation på att något är fel. Vid en fråga till postens statliga myndighet uppger de att 9 – 14 % av befolkningen flyttar årligen. Med denna fakta kan vi konstatera att många medlemmar naturligtvis ljuger när de skall på ett för dem ”logiskt” sätt ange anledning. För att riktigt komma på djupet och få fram de mer ”emotionella” motiven till att medlemskapet blev uppsagt anlitades beteendevetare som ringde upp samma personer och utförde en intervju vilket gav följande svar till varför man slutade:

1. Ingen beteendeförändring mot en regelbundenhet i träningsutförandet
2. Trivdes aldrig på anläggningen
3. Startade med orealistiska krav på resultat och ingen berättade vilka resultat man kunde förvänta sig
4. “Information overload”, blev för komplicerat
5. Hade inga vänner eller support på anläggningen
6. Det blev tråkigt (No fun factor)
7. Brist på tid

Av ovanstående resultat lär vi oss att det är ett stort steg för många att förändra sin livsstil och ändra sina veckorutiner till att innehålla regelbundna besök på gymmet. När de väl är på plats innebär vår miljö att de inte känner sig komfortabla med alla vackra människor med perfekta kroppar, speglarna som pryder väggarna, maskiner med massor av möjligheter som bara uppfattas som komplicerat och en gruppträning som fortfarande är för intensiv för den stora massan.

Branschen måste använda dessa fakta till att systematisera strategier som leder till att vi har kvar en medlem ”för evigt”.

Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Related items

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo