Print this page

Ditt gym är fyllt av ”misslyckande"

Du kan aldrig lagra fin form - att träna och ta hand om sin hälsa är att livsprojekt. Att vara fysisk aktiv är något som ständigt måste vara en del av alla individers vardag. 

För att må bra och få ut så mycket av livet som möjligt måste du - fram tills du dör - satsa på dig själv och din hälsa. Fysisk aktivitet är en av de viktigaste ingredienserna till ett långt och lyckligt liv - att spontant träna lite då och då genom livets gång ger bara tillfällig effekt. De flesta vet också att det krävs en långsiktighet, att detta måste bli en vana och något som jag behöver resten av mitt liv. Men ofta är inte människan logisk - det är en sak att veta och en annan hur vi faktiskt agerar. Se på alla rökare som vet att denna vana innebär en snabbare väg till döden men de fortsätter ändå att röka.
 
Det finns ingen ”quick fix” som vi kan göra en gång och sen behöver vi aldrig mer röra på oss. Glöm det – att träna måsta du göra fram tills du dör och det är ett livsprojekt. Det är helt meningslöst att träna i 3 månader om du därefter slutar vara fysisk aktiv och istället sätter dig framför Tv:n och fikar på sockerbullar. Allt du åstadkom på tre månader försvinner snabbt eftersom fysisk form är en färskvara. 
 
Vi kan aldrig vinna fighten mot människans gener
Du har säkert hört uttrycket - "Folk är av naturen lata”. Det kommer från våra gener som är programmerade kring beteende som vi hade under stenåldern. Då fick vi jaga för att överleva och skaffa föda. Att jaga på den tiden var väldigt jobbigt och all tid som man inte var upptagen med jakt ägnades därför åt att vila - allt för att orka jaga lite senare när det var dags igen. Så människan är programmerad för att vila trots att vi idag inte behöver jaga för att få tag på föda. 
 
För gymbranschen får detta konsekvenser - vi säljer en jobbig och väldigt osexig produkt som kräver "blod, svett och tårar". En massa "smärta" som merparten av befolkningen (alla utom träningsnördarna) gärna vill undvika. Har du då ett träningskort är den enkla lösningen att vid uppkomsten av ett ”motstånd” -  få upp tanken på att "nu är det nog dags att säga upp mitt medlemskap". Det kan exempelvis handla om lite ont i knäet, en förkylning, extra mycket att göra på jobb, en semesterresa som blev dyrare än vad man tänkt sig osv. Detta är en av huvudanledningarna till branschens höga drop out siffror.
 
Det är tufft att konkurrera med beteende som är grundat i våra gener. Därför kommer folk alltid att "jojjo träna". Ibland tar genernas drivkraft att ”ta det lugnt, sätt dig ner och vila” över - så är det och så kommer det alltid att förbli !!
 
Majoriteten misslyckas
Om inte kunden förstår att det först tar lite tid att nå de resultat man är ute efter och att det sedan är ett livsprojekt att bibehålla det man byggt upp – då har man ingen koll på verkligheten. Det borde vara dags för gymmen att vara ”brutalt ärliga”. Istället för att lyfta fram alla succé stories kanske vi ska prata om alla misslyckande? För varje 1 person som lyckas finns det 19 individer som misslyckas. 
 
För vill vi förbättra folkhälsan är alla gym fyllda "av en massa misslyckande” - då exempelvis över 60 % av alla medlemmar besöker gymmet i snitt 1 gång per vecka eller mindre. Detta är en träningsdos som absolut inte ger någon hälsoeffekt. Vad hade hänt om vi sagt allt detta till kunden? Att vi i säljprocessen utbildar kunden i att det är en dj-vligt tuff resa som de startar i och med sitt köp av ett träningskort. Att majoriteten misslyckas något enormt, att 95% av alla som gått ner i vikt får återfall och går upp igen, att de flesta är svaga människor med en usel disciplin, att merparten viker ner sig och inte pallar med ett HIIT-pass även om det anpassas för individen.
 
Vad hade hänt om gymbranschen började med denna brutala ärlighet? Hade vi fått mindre kunder? Troligtvis inte - eftersom folk gillar att köpa av någon man får förtroende för. Att berätta sanningen ger tillit av högsta grad. Vad som däremot kunde hända är att försäljningen av PT-tjänster skulle skjuta i höjden. För alla dessa misslyckande kan definitivt vändas till en gigantisk framgång - men då behövs kompetent support på vägen. I princip ingen klarar av att på egen hand förändra en livsstil, att nå sina mål och sedan bibehålla detta resultat livet ut.
 
Är just ditt gym det första som numera ska vara brutalt ärliga mot era kunder?
Rate this item
(2 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Latest from Björn Johansson

Related items