Vad väntar oss efter corona?

Gymbranschen känner av effekterna av först corona och sen sommarens intåg. Tuffa tider gäller - men kommer det att vända när hösten är här?

Effekterna av covid-19 pandemin hittar vi självklart också i gymbranschen. Actic har meddelat att, under den senare delen av mars och april, fick man ett ökat antal uppsägningar samt att nyförsäljning avstannade. Effekten hittills är 6 % i minskat antal betalande medlemmar. Vidare har Actic sett att antalet "kortsiktigt pausade medlemskap” har ökat och uppgår till cirka 8 % av medlemsbasen. Resultatet slår kraftigt på ekonomi - Actic bedömer att man tappar 35 % i omsättning Q2 2020 i jämförelse med förra året. Parallellt har Actic och alla andra gym även fått ner kostnaderna en hel del. 
 
Trots dessa negativa tider vill vi alla se positivt på framtiden. Men det är inte alltid lätt - eftersom många ekonomer uttalar sig om att Sverige är i en stor ekonomisk kris. Statsskulden växer dramatiskt, företagen varslar och permitterar i en skala vi inte någonsin upplevt. Vi får en definitiv nedgång i ekonomin men sedan är det svårt att säga hur långvarig och hur djup den blir.

Olika former av ekonomisk svacka
När samhället lider rent ekonomiskt finns det en del nivåer att beakta. Begreppet "lågkonjunktur" är något som alla känner till. Det handlar om att marknaden har lägre efterfrågan på tjänster och produkter än tillgången. En lägre efterfrågan gör att företag väljer att skära ner sin verksamhet, en del tvingas till konkurs. I slutändan minskar de ekonomiska resurserna både för staten, företagen och invånarna.
 
I normala fall brukar lågkonjunkturer vara i allt från 1 år upp till 5 år. Men om svackan varar ännu lägre hamnar vi i ett stadie av "recession", en djupare form av lågkonjunktur.
 
I dessa tider ser vi till och med media häntyda att delar av världen kommer att hamna i en "depression" vilket är en extrem form av ”recession”. Att ekonomin når en depressions nivå är verkligen inte vanligt - och hamnar vi där är det betydligt svårare för ett land att återhämta sig.
 
Ingen vet vart allt kommer att sluta men alla hoppas på en snabb återhämtning.
 
Vilka utmaningar ligger framför oss?
Även om Svenska gym har varit öppna så har merparten av medlemmarna stannat hemma eller minskat sina träningsbesök. Gymmen har därför fightas med att försöka anpassa både verksamhet, organisation och kostnader. Uppsägningar och frysningar har avsevärt ökat och nyförsäljningen legat på sparlåga. En pressad situation som behöver "övergå till det normala”. 
 
Är gymbranschen helt och hållet ”back in business” redan till hösten, eller kommer hela 2020 ses som ett förlorat år? Några av de största utmaningarna som gymmen nu måste beakta är:
 
1.
Media har ”skrämt sk-ten av” våra kunder. En del (äldre) individer kommer att fortsatt vara rädda för att bli smittade. Media har skapat ett scenario där det upplevs "att man kommer att dö” så fort man lämnar sitt hus. En del kommer därför inte se gymmet som ett säkert ställe att besöka. Detta oavsett alla försiktighetsåtgärder som ett gym tar.

2.
Vissa kunder kommer att under corona- och sommarperioden starta nya träningsrutiner. De upptäcker att träning kan genomföras med exempelvis inköp av lite utrustning för hemträning, jogging och olika former av utomhusträning samt att träna online via en mängd streamade tjänster. De kommer att börja fråga sig själva - om de verkligen behöver ett gymkort? Kanske pausar de sin investering i ett gymkort under 2020 - för att sen komma tillbaka?
 
3.
Minskad tillgång av pengar - vi ser en dramatisk ökning av arbetslösheten och medier som pumpar ut budskap om svåra ekonomiska tider. Det kan innebära att företag drar in på sina friskvårdsbidrag och privatpersonen håller hårt i sin plånbok. Att lägga pengar på gymtjänster kan helt enkelt (tillfälligt) gå ner i prioritet.
 
4.
I svåra tider krävs resurser, hårt arbete och lite tur. Vi riskerar att vissa gymägare bränner sig - när både deras energi och pengar tar slut. Många behöver hjälp för att få fram de resurser som krävs för att komma tillbaks till ett stadie av "full fart framåt".
 
Spekulationerna om framtiden pågår för fullt, alla vill snabbt vara tillbaka i en normal rutin. Internationellt pratar branschen mycket om ”the new normal”. Att kanske har covid-19 pandemin skapat en del nya förutsättningar för branschen? Framöver finns det eventuellt nya delar i verksamheten och dess paketering som nu är ”det normala”. Då troligtvis både på gott och på ont. Vi håller i hatten och hoppas på det bästa.

 

Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB