13 punkter för bättre affärer

Allting förändras och allting utvecklas - men få av oss hade kunnat förutspå att en viruspandemi skulle skaka om hela marknaden. 

Vad kommer att hända framöver - vilket kundbeteende kan vi förvänta oss? Kommer allting ”bli som förr” eller måste vi som verkar i gymbranschen paketera om oss? 
 
Det är nu du måste ta en djupare titt på dina framtida affärer. Förhoppningsvis har du redan en dokumenterad affärsplan - men risken för att den behöver struktureras om är väldigt stor. I dessa tider går det absolut inte att bara "kör på känn" och låta kortsiktiga beslut styra verksamheten. Iställer krävs en tydlig strategi för framtiden tillsammans med uttalade mål.
 
Anledning till att ta fram en affärsplan
I stora drag kan man säga att en affärsplan är en beskrivning av er affärside och en plan för hur ni ska uppnå era mål. Det finns inga regler för exakt vad den ska innehålla. Vissa ser affärsplanen som ett viktigt instrument att visa upp externt för banker, hyresvärdar, leverantörer eller tilltänkta kompanjoner. Andra vill att affärsplanen ska vara ett viktigt redskap i den interna organisationen. För att alla medarbetar ska förstå företagets grund, ambitioner och ekonomiska mål. 
 
Oavsett anledning - gör dig själv en stor tjänst och gör en ny djupare analys av din verksamhet. Titta på tidigare års aktiviteter, nutid och framtid. Dokumentera sedan allt skriftligt - denna process tydliggör vart ditt fokus ska vara.
 
Dessa 13 delar ska ingå
En bra sammansatt affärsplan innehåller fakta kring följande 13 områden:
 
1. Definiera och begrunda potentialen i marknaden där ni verkar. Är den större eller mindre än tidigare? 
 
2. Anpassa er affärside, profil och era kundlöften för dagens marknad.
 
3. Bestäm er primära och era sekundära kundgrupper.
 
4. Utbud - vad ska ni fokusera på framöver och motivera varför.
 
5. Unikheter - ange hur ni vill särskilja er från era kollegor.
 
6. Val av intäktskällor, paketering och prissättning av tjänster. Här finns oerhört mycket att göra.
 
7. Fastlägg era organisatoriska behov. Din kund är mer än någonsin redo för digitalisering, hur påverkar det era personalbehov? 
 
8. Sätt ramarna för hur ni genom marknadsföringsaktiviteter ska skapa nya intressenter.
 
9. Ange era strategier för att sälja träningskort, Personlig Träning och friskvårdspaket till företag.
 
10. Kundtrohet - hur ska ni motivera era kunder att bli lojala.
 
11. Bestäm olika målsättningar samt adressera era styrkor, möjligheter, svagheter och hot.
 
12. Fastställ en ny resultatbudget - intäkter måste vara större än kostnader.
 
13. Ta fram era likviditetsbehov. Många företag går under på grund av likviditetsbrist innan de hinner blomstra.
 
Du behöver experthjälp
Utmaningen för att få fram en sanningsenlig affärsplan är att den baseras på ett stort antal antaganden. Det har nog aldrig i modern tid varit svårare att förutse den närmaste framtiden.
 
Det är lätt att "tro" en massa men situationen är full av utmaningar. Troligtvis klarar du inte att själv producera en vägvinnande affärsplan i dagens tuffa konkurrens. Men lösningen på detta är enkel, anlita hjälp av erkända experter.
 
Har du ingen branschkunnig person i din närhet - kontakta en av Nordens mest kompetenta lönsamhetskonsult genom att skicka ett e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

 

Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB