Online tjänster - hög moms men avdragsgillt

Nu kan en arbetsgivare skattefritt även tillhandahålla träning och coachning online.

En riktigt glädjande nyhet är att Skatteverket meddelar i ett nytt ställningstagande att enklare slag av motions- och friskvårdstjänster, till exempel råd om träning eller kost, träningsprogram och liknande, som tillhandahålls via mobilappar eller webbtjänster är skattefria. 

Detta är ett väldigt positivt besked, speciellt med tanka på rådande pandemi. Tyvärr är där en negativ sida - träningstjänster har normalt sex procents moms. Men inte om de erbjuds online, då är momssatsen 25 procent. Högsta förvaltningsdomstolen har slagit fast att om en tränare tillhandahåller en träningstjänst online i syfte att hjälpa kunderna att få en sundare livsstil genom motion och träning. Då ska det vara en momssats på 25 %.
 
Skatterättsnämnden ansåg att det inte hade någon betydelse att tjänsten liknar en personlig tränare på ett gym - fast istället online. På ett gym är det en momssats på 6 % vid köp av Personlig Träning men ska samma Personliga Tränare agera online med sin rådgivning - då är det en momsats på 25 %. Kan tyckas vara väldigt ologiskt men Högsta förvaltningsdomstolen fastställer Skatterättsnämndens förhandsbesked och konstaterar att tjänsten som tränaren tillhandahåller online inte omfattas av reducerad skattesats. Högsta förvaltningsdomstolen ser heller ingen anledning att inhämta förhandsbesked från EU-domstolen utan avslår det yrkandet.
 
Skattefri förmån
Oavsett momssats kan arbetsgivaren nu skattefritt ge anställda möjlighet till enklare slag av motions- och friskvårdstjänster via olika hälsoappar. Dessa tjänster kan exempelvis ge råd om träning eller kost, träningsprogram och liknande. Om det utförs via mobilappar eller webbtjänster (internettjänster) är det skattefritt. Detta gäller även om de kan användas utanför arbetsplatsen, exempelvis i bostaden. Detta ställningstagande innebär således att friskvårdsbidrag nu kan användas till online support inom olika friskvårdande tjänster som ska leda till en förbättrad livsstil.
 
Skälet till att alla motions- och friskvårdsappar och internettjänster inte tidigare varit skattefria är att reglerna inte medger skattefrihet för träningsredskap i hemmet. Men nu har Skatteverket ändrat sin bedömning och likställer tjänsterna med träningsstöd som man kan få på ett gym. 
 
"Skatteverket har gjort en förnyad bedömning mot bakgrund av den utveckling som vi sett i samhället, där allt fler använder olika former av internettjänster som ger rådgivning som liknar den som man kan få på exempelvis ett gym", säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB