Är ditt gym redo för att ta nästa steg i er utveckling? Kanske innebär det att gå från ett ”3-stjärnigt standard gym” till att bli ett ”4-stjärnigt premium gym”?

Vi befinner oss i en högkonjuktur där vi har ett överflöd av pengar att spendera. Och om inte pengarna vore en faktor vill alla alltid ha det bästa. Vi vill köra den finaste bilen, åka på den lyxigaste semestern, bygga det största huset, köpa de snyggaste kläderna osv – det ligger i människans natur och strävan. Därför är timingen perfekt - att gå från ett ”3-stjärnigt standard gym” till att bli ett ”4-stjärnigt premium gym”? En fördel med denna process är att du då behöver färre kunder, eftersom varje kund istället köper dyrare och fler tjänster.
 
Begreppet ”premium" är intressant eftersom det egentligen inte finns någon definition på vad det innebär. Vad är premium? Frågan ställs ofta och det självklara svaret finns inte. Ordet finns inte med i Svenska Akademiens Ordlista, inte heller i Wikipedia. Men ändå kan du idag bli Premium kund hos exempelvis banker, Spotify, dagstidningar, LinkedIn och på hotell kan du boka premium rum. Vem bestämmer vad som är premium och vad som är standard? Har ditt gym identifierat vilka egenskaper som ska ingå för att ni ska bli kvalificerade att kalla ert erbjudande ”premium”?
 
Allt verkar handla om en känsla men exakt var den uppfattade premiumkänslan kommer ifrån - det är individuellt. Generellt handlar det om summa av alla signaler som ett varumärke sänder till köparen. Det största effekten kommer från den visuella profilen, priset och statusen. Andra faktorer är tydlighet i din kommunikation, kvalitén på utbud, kompetensnivån bland personalen, renlighet och kundservice. Men det kan också inbegripa miljömedvetenhet och engagemang i välgörenhet. 
 
Lär av bilindustrin
Bilindustrin har i många år jobbat hårt med att - mot marknaden - differentiera sina bilar i olika segment. Även här finns ingen exakt definition på vad en premiumbil är utan det handlar om status och "en bil som är lite mer än övriga”. För att uppnå en hög status jobbar bilföretagen intensivt för att bygga en målgruppsanpassad image och ett känt varumärke. Här hittar vi märken som Audi, BMW och Mercedes men även Volvo, Lexus och några till positionerar sig som en premium bil. Premium i bilindustrin handlar mycket om status. Där extra omsorg kring design, utrustning och detaljkvalitet är basen medan resten handlar om ”branding”. 
 
Viktigt att poängtera att tillverkaren kan ha sin uppfattning men i slutändan är det hur kunderna och journalisterna upplever bilen som fäller avgörandet om bilen är premium eller inte. Vad skulle exempelvis hända om alla motorjournalister anser att Skoda är en premium bil - skulle detta påverka konsumenten att tycka samma sak? Rent ekonomiskt är det viktigt att ha en premium image - detta eftersom kunden är villig att betala minst 25% mer för att visa upp att man kör en premium bil.
 
Premium Hstudion
 
Uppgradera till ett premium erbjudande
I dialogen med olika företag får vi ofta ett erbjudande som låter - ”uppgradera dig till premium idag och få x,y och z”. På samma sätt kan gymbranschen agera då det visar sig att kunden är villig att betala för fler förmåner, mer träning och snabbare samt specifika resultat. Kunden köper ett vanligt träningskort - sedan försöker du direkt uppgradera dem till att bli premium kund. ”Om du lägger till x kr per månad får du också tillgång till a och b”.
 
När du köper en tjänst på internet är en vanlig paketering att jobba efter ”freemium-modellen". Det handlar om att gratis erbjuda en prenumerationsbaserad grundversion av tjänsten och sedan försöka uppgradera kunden till en mer avancerad version som kostar pengar. Ett exempel som jobbar med denna modell är Spotify. Hur många av de som har ett gratisabonnemang är då villiga att uppgradera till en premium version som kostar pengar? Det är många färre än du tror.
 
Många gymägare kan bli lite för entusiastiska i sina prognoser och då överskatta antalet kunder som vill köpa premium alternativet. Tyvärr är en realistisk siffra att det kan handla om 7 - 15 % av kunderna. Självklart beroende på faktorer som paketering (vad det kostar och vilka fördelarna är) samt kvalitén på försäljningsinsatsen. 
Rate this item
(3 votes)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo