Dom begränsar möjligheten till långa bindningstider

För drygt ett år sedan stämde Konsumentverket ett gym eftersom de hade för långa bindningstider på sina medlemskap. Dom har nu fallit vilket begränsar bindningstiderna på gymavtal till 12 månader.

Konsumentverket ansåg att långa bindningstider gynnar bara gymmen och inte privatpersonen. Alla som jobbar i gymbranschen vet att detta inte är sant. En lång bindningstid ger kunden ett bättre pris och bättre förutsättningar till att både nå men framförallt bibehålla sin nya hälsovana. Och det är privatpersonen som själv gör sitt val - det är inget tvång att teckna sig med en lång bindningstid. Men oavsett, Konsumentverket ansåg att allt över tolv månader är oskäligt och ville se en praxis för kortare bindningstider. För att pröva fallet lämnade man in en stämningsansökan mot det dåvarande gymmet Optimal Träning som erbjöd alternativ upp till en minimiperiod på 36 månader.
 
Nu drygt ett år senare har har Patent- och marknadsdomstolen slagit fast att det är förbjudet att ha längre bindningstider än 12 månader och det är inte heller tillåtet att kräva uppsägning skriftligen. "Det här är en viktig dom för alla som tränar. Domstolen har satt en gräns för hur länge gymmen kan binda konsumenterna vid ett avtal, och det räknar vi med kommer att få genomslag för landets alla träningsanläggningar. Det är positivt att konsumentens valmöjligheter ökar", säger Carolina Andersson, processråd för KO. 
 
Patent- och marknadsdomstolen förpliktigar också Optimal Träning att ersätta Konsumentombudsmannen för dess rättegångskostnader i målet med 161 297 kronor.
 
 
Redan 2011 gick Konsumentverket utmed vilka riktlinjer som de rekommenderade att ett gymmedlemskap skulle innehålla. I dessa rekommendationer såg Konsumentverket det som oskäligt, att ett gym hade rättigheten att driva in hela den återstående summan, om konsumenten ville avbryta sitt avtal innan minimiperioden var över. Vidare ansåg man att medlemskap som varar i 12 månader eller mer ska totalpriset anges för hela medlemskapstiden, inklusive medlemsavgiften, månadsavgifter och andra obligatoriska avgifter. Priset får inte delas upp så att konsumenten måste göra kalkyler för att få veta totalpriset. Med andra ord kan man inte bara ange månadspriset.
 
 
Björn Johansson på GymBusiness menar - ”Att vi nu även i Sverige har en begränsning i bindningstiderna är inget oväntat - så har många av de övriga Nordiska länderna haft under en längre tid. Nu har vi tydligare riktlinjer som branschen måsta ta till sig. De kommande generationerna som Millennials och Generationen Z har svårt att acceptera bindningstider över huvud taget. Men det finns alltid lösningar på längre bindningstider om man så önskar. Exempelvis kan man erbjuda kunden att de till sina 12 månader kan köpa ytterligare 12 månader till fördelaktiga villkor som en bonus. Då är bindningstiden 12 månader och sen är bonusmöjligheten ytterligare 12 månader".
 
Detta beslut av Patent- och marknadsdomstolens (en del av Tingsrätten) kan överklagas till Patent- och marknadsöverdomstolen som är en del av Svea hovrätt. Överklagan ska komma in senast 2018-06-29. Problemet är att gymmet Optimal Träning har gått i konkurrs och inte längre driver någon verksamhet.
 
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo