Hur många gym finns det plats för?

Att gymbranschen exploderat de senaste åren kommer inte som en överraskning för någon. Men hur många gym får egentligen plats i en stad?

För att få ett svar måste man först ställa sig frågan - vad är ett gym? Alla är säkert inte överens om hur en sådan definition skulle se ut. Om man ska tro Eniro.se finns det i Malmö 79 verksamheter som anger att de sysslar med ”gym, träningsanläggning”. Motsvarande siffra i Göteborg är 138 gym. Detta ger 1 gym per 4 158 invånare i Malmö och likvärdiga siffror i Göteborg, 1 gym per 4 111 invånare. Tittar man längre upp i landet levererar Östersund 1 gym per 4 815 invånare. I Stockholm hittar man 1 gym per 4 707 invånare.
 
Analysen ovan är knappast vetenskaplig men ger ändå en bra indikation. Trenden med att allt fler gym öppnar lär innebära att vi kryper närmare en gräns på 1 gym per 4 000 invånare. Och om så blir fallet - räcker då kunderunderlaget till för att alla ska vara lönsamma? Nej, det kommer det inte att göra.
 
Malmö är bevisligen en hårt konkurrensutsatt gymstad, men det stoppar inte för fortsatt expansion. Nyligen öppnade HIIT Base Camp sitt nattklubsinspirerade nischade gym. Och nu är det dax för den Danska kedjan Repeat att dra igång sin verksamhet i Malmö. Även den med en träningsmiljö inspirerad av hur man designar en nattklubb. 
 
Den som dominerar Malmö när det gäller antal gym är Fitness24seven med sina 22 gym. Denna gymkedja har sitt huvudkontor i Lund men startskottet för framgångssagan var 2003 då man öppnade ett gym i Malmö. Med ägaren Christian Ask i spetsen har man byggt en enorm kedja av gym där koncernen närmar sig 1 miljard i omsättning. Kedjan består idag av över 230 gym i sex länder - Sverige, Norge, Finland, Polen, Colombia och Thailand. Som koncept är man troligtvis mest känt för sitt citat att ”man vill bli gymbranchens motsvarighet till IKEA”. Christian Ask menar att ”träningskort är ingen avancerad produkt" så varför ska man då göra det svårare än det är?
 
Magnus Wilhelmsson på Nordic Wellness är inne i en snabb tillväxtsfas. Redan nu har Magnus startat 11 gym i Malmö-regionen. Nyligen blev det klart med klubb nummer 12, denna gång ett gym på ca 2 000 kvm i Jägersro. Och ryktena säger att det snart kommer fler Nordic Wellness i Malmö? Kedjan STC har meddelat att man nu på allvar ska etablera sig i Skåne - exakt vad det innebär för Malmö är okänt. Så ”gymkriget" i Malmö har på inga sätt och vis stannat upp. Och mitt i detta ”krig” vill nu alltså Repeat etablera sig - är det en smart ide?
 
Repeat fokuserar på den urbana människan med flexibel livsstil, som trivs i nattklubbsmiljöer. I Danmark har Repeat öppnat i Köpenhamn, Odense och Århus - och nu etablerar man sin verksamhet på andra våningen i köpcentrat Triangeln, i centrala Malmö.
 
Repeat vill servera medlemmarna champagne och cocktaildrinkar, till tonerna av live-DJ:s. Något som kanske var möjligt på den Danska marknaden men troligtvis är det omöjligt för Repeat att få alkoholtillstånd i Sverige? 
 
Repeat lounge
 
"Vi vill sudda ut linjerna, det är okej att festa till det. Vi kommer fokusera väldigt mycket på millennials, vuxna i åldern 20–40 år. I lokalerna har vi häftig belysning och nattklubbskänsla", säger Angelica Brundin, blivande platschef på Repeat. 
 
Minst en gång i veckan kommer DJ:s spela inspirerande musik. Dessutom är målet att hålla events som ”Bubbles and Squat” och ”Cocktails and Kettlebell”. Repeat är öppet dygnet runt, här ska man både kunna hänga och träna. Det finns en loungeyta för de som vill stanna kvar på gymmet och umgås eller kanske jobba lite.
 
Repeat är ett lågprisgym och har en pre sale där man kan teckna sig för endast 49 kr per vecka. Inga bindningstider och endast en veckas uppsägningstid. Med ett såpass lågt pris förstår alla att det krävs enorma mängder kunder för att tjäna några pengar. Men Repeat är förbereda för att kostnadseffektivt hantera stora volymer - de ligger långt framme med användning av tekniska lösningar.
 
 
Vem vinner ”gymkriget” i Malmö - det återstår att se...
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo