Dags att utveckla din affärsplan

Det är ett faktum - ingenting är konstant eller som de säger "nothing lasts forever". Allting förändras och allting utvecklas - här är gymbranschen definitivt inget undantag.

I samband med att ett nytt år är på gång - är det säkert hög tid att du tog en djupare titt på din framtida affärsplan. Risken för att den behöver struktureras om är väldigt stor. Men faktum är att säkert 90 % av alla gymverksamheter har ingen nerskriven (i alla fall inte komplett och uppdaterad) affärsplan. De flesta anser sig inte hinna med att ta fram en detaljerad affärsplan. Istället kör man på känn, låter kortsiktiga beslut styra verksamheten utan en tydlig dimension och uttalade mål.
 
I stora drag kan man säga att en affärsplan är en beskrivning av er affärside och en plan för hur ni ska uppnå era mål. Det finns inga regler för exakt vad den ska innehålla. Vissa ser affärsplanen som ett viktigt instrument att visa upp externt för banker, hyresvärdar, leverantörer eller tilltänkta kompanjoner. Andra vill att affärsplanen ska vara ett viktigt redskap i den interna organisationen. För att alla medarbetar ska förstå företagets grund, ambitioner och ekonomiska mål. Oavsett anledning - gör dig själv en stor tjänst och gör en ny djupare analys av din verksamhet. Titta på nutid och framtid, dokumentera sedan allt skriftligt - denna process tydliggör vart ditt fokus ska vara.
 
En bra sammansatt affärsplan innehåller fakta kring följande 13 områden:
1. Definiera potentialen i marknaden där ni vill verka.
 
2. Ange er affärside, profil och era kundlöften.
 
3. Bestäm er primära och era sekundära kundgrupper.
 
4. Utbud - vad ska ni erbjuda och motivera varför.
 
5. Unikheter - ange hur ni vill särskilja er från era kollegor.
 
6. Val av intäktskällor, paketering och prissättning av tjänster.
 
7. Fastlägg era organisatoriska behov.
 
8. Sätt ramarna för hur ni genom marknadsföringsaktiviteter ska skapa nya intressenter.
 
9. Ange era strategier för att sälja medlemskap, Personlig Träning och friskvårdspaket till företag.
 
10. Kundtrohet - hur ska ni motivera era kunder att bli lojala och når sina resultat.
 
11. Bestäm olika målsättningar samt adressera era styrkor, möjligheter, svagheter och hot.
 
12. Fastställ en ny resultatbudget - intäkter måste vara större än kostnader.
 
13. Ta fram era likviditetsbehov. Många företag går under på grund av likviditetsbrist innan de hinner blomstra.
 
Utmaningen för att få fram en sanningsenlig affärsplan är att den baseras på ett stort antal antaganden. Det är lätt att "tro" en massa kring vad som är det bästa segmentet att positionera sig i, vilka inkomstkällor som har den bästa marginalen, vilka aktiviteter som genererar flest leads, vilka säljmål som är realistiska osv osv.
 
Faktum är de flesta gymägare har inte tillräcklig kunskap för att ensamma fastställa en vägvinnande affärsplan i dagens tuffa konkurrens. Men lösningen på detta är enkel, anlita hjälp av erkända experter.
 
Har du ingen branschkunnig person i din närhet som du litar på - kontakta en av Nordens mest kompetenta lönsamhetskonsult genom att skicka ett e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo