Hitta rätt i din prisfilosofi

Det här med att "ta rätt pris” för varor och tjänster är inte helt enkelt. De senaste 15 åren har vi sett att priset för träningskort generellt har gått ner trots att driftkostnaderna ständigt ökar. Men vad är det egentligen som bestämmer vilka priser du kan ta för dina tjänster?

Nyöppnade gym har en tendens att ta för lite betalt av rädsla för att skrämma bort kunderna. Då kan det kännas tryggare att börja med ett lågt pris. Att sedan successivt höja priserna är inte alltid det lättaste. Omotiverade prisökningarna skrämmer lätt iväg kunderna till konkurrenterna. För att bli framgångsrik behöver du hitta en prisstrategi där du sätter rätt priser på din tjänster. 
 
Men vi ska inte stoppa huvudet i sanden och påstå att pris inte är en faktor som avgör kundens köp. Självklart är pris en viktig beståndsdel i köpprocessen annars skulle begreppet ”rea” aldrig gett någon effekt. Däremot handlar pris minst lika mycket om ”vad får jag för mina pengar”. dagens konsumentär väldigt medveten och vet att "you get what you pay for".
 
Följande faktorer är viktiga att beakta när du lägger din prisfilosofi:
 
1. Marknadens kapitalresurser.
Det är individerna som bor eller jobbar inom det geografiska upptagningsområde som har den största makten över vilket pris vi kan debitera. Hur mycket pengar har de tillgång till och vilka produkter och tjänster vill de prioritera att spendera pengar på? I Sverige har vi idag en tacksam situation - vi har mycket pengar att tillgå. Vi lever i de bästa ekonomiska tiderna som Sverige någonsin presterat, konjunkturen rullar på bra och hushållens köpkraft har ständigt ökat de senaste 12 åren. Svensken har en välfylld plånbok.
 
2. Kundens vilja att betala.
Bara för att kunden har mycket pengar finns det inga oändliga pengaresurser att ösa ifrån - där är en begränsning i hur många produkter och tjänster en kund kan köpa in varje månad. Ditt gym måste se till att just dina tjänster är så pass attraktiva att kunden har viljan att köpa innan pengarna är slut. Det handlar alltså inte bara om att ha tillgång till faktiska pengar utan hur kunden prioriterar att spendera dem.
 
3. Det upplevda värdet koppla till ditt gyms profil.
Det upplevda värdet handlar oftast om vad ditt varumärke står för, vilket värde ger det kunden. Är där en hög image kring att träna på just ditt gym? I så fall är kunden beredd att betala mer. Om inte kan det bli problem. För nästa alla gym har idag gruppträning, löparband, fria vikter, styrketräningsmaskiner och välutbildad personal. När allt är samma i kundens bedömning går de rakt av på ”vem är billigast”.
 
Ett bra exempel kommer från bilbranschen. Bilmärket Skoda och Audi ägs av samma företag. En del av funktionerna och materialet i dessa bilar är det samma men ändå kostar en Audi avsevärt mycket mer. Detta eftersom Audi är ett mer premium paketerat varumärke. Detta bevisar att ”det upplevda värdet” är en väldigt viktig faktor för en prissättning. Och merparten av ett högt upplevt värde kommer från marknadsföring, design och specifika detaljer men den största differentieringen ligger i priset. Individen förknippar ett högt pris med premium och kvalité. Ett lågt pris förknippar vi med att vi kan vänta oss sämre service och en delvis sämre tjänst.
 
4. Kostnaderna för att driva gym.
Omsättningen som genereras måste självklart täcka alla kostnader för att driva gymmet. Och omsättningen kommer från dina kunder. Hur mycket din omsättning blir är helt klart påverkad av din prissättning. Gymbranschen agerar i en ”fixed cost business model”, det vill säga - att kostnaderna för att driva gymmet är det samma om du exempelvis har 1 000 betalande medlemmar eller om du har 500 betalande medlemmar. Så oavsett kundunderlag tickar det på x antal kostnader varje månad som ska täcka exempelvis löner, hyra, avbetalningar, licensavgifter, marknadsföring, dataprogram, avbetalning på lån osv.
 
5. Vilket pris tar dina kollegor.
Konkurrenter eller ”kollegor” finns det gott om när det gäller att driva gym på alla orter. Även om det finns en stor efterfrågan kring ”att träna på gym” blir alltid prissättning påverkad av vad konkurrenterna debiterar. Detta ger kunden olika prisreferenser och ger dem en uppfattning över vad ett ”normalt medlemskap" på ett gym ska kosta. Kunden har ingen aning om vad det kostar att driva ett gym och de bryr sig inte. Allt de undrar över är "vad det kostar och vad de får för sina pengar”.
 
Att hitta rätt prisnivå är alltid en enorm utmaning - men i denna process känns det tryckt att kundens tillgänglighet till pengar har aldrig varit större.
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo