5 viktiga reflektioner som du bör beakta

Att driva gym är fyllt med utmaningar och en massa strategiska beslut som ska tas. Men hur vet man att man väljer rätt?

Ingen besitter en spåkula där man med 100% säkerhet kan förutse framtiden. Det handlar om att samla på sig information och erfarenheter. Och att i många fall prioritera ner sina egna åsikter och istället alltid, alltid lyfta fram - vad önskar min primärmålgrupp. Nedan finner du 5 reflektioner som är väl värda att fundera över.

Reflektion 1.
Vi är vilsna i teknologin. Tekniska lösningar kan vara perfekta men rent generellt är gymbranschen än så länge ganska förvirrade över hur man ska använda olika möjligheter till molntjänster, hemsidor, appar, wearables mm.
Olika kedjor försöker med olika lösningar men ingen ser någon direkt vinnare. En större Engelsk kedja har tagit fram en väldigt fin App som kan hjälpa medlemmen på många olika sätt – ändå var det endast ca 15 % av alla medlemmar som, mer omfattande, använde appen. En stor besvikelse för gymkedjan.
 
Utrustningsleverantörerna utvecklar konsoller i kardioutrustningen som kan göra hur mycket som helst - men är detta verkligen något som kunden vill ha? Det pratas om ”push” tjänster som leverantörerna trycker på och säger till gymmen att ”detta måste ni ha”. Till skillnad för ”pull” tjänster som är olika tekniska lösningar som medlemmarna faktiskt själva efterfrågar.
 
Poängen är att du måste titta på din målgrupps behov och önskemål - inget annat. Lägg sedan en strategi kring hur du ska använda teknik för att ge din målgrupp vad de vill ha och inte det som alla leverantörer säger att ”du måste ha för att klara konkurrensen”.
 
Reflektion 2.
En del ”experter” har under en tid nu lyft fram att framtidens gym handlar inte bara om vad som pågår inom gymmets fyra väggar. Istället måste gymmet ”äga kunden i hela deras hälsotänk”. Men stämmer detta verkligen?
 
Nej - detta tänk är bullshit, säger en gymkedja som under 6 års tid jobbat med ett tekniskt verktyg (wearable) som support till sina medlemmar. Ett resultat som de kunde mäta var att man lär kunden att träna själv, de behöver inte längre gymmet i samma skala. För vad mycket webbaserad teknologi faktiskt gör - är att det ger kunden makten. Kunden får obegränsat med möjligheter vilket gör att de bli ganska illojala till, i detta fall, gymmet. De menar att istället måste gymmet fokusera på och hela tiden förbättra - det som faktiskt händer på gymmet. Själva upplevelsen. Lägg ner allt som handlar om det som händer utanför gymmets väggar och fokusera på din kärnverksamhet. 
 
För i grund och botten tillhör vi en ”people industry”. Med detta menas att våra kunder kommer till gymmen för att parallellt med sin träning träffa och umgås med riktiga människor. Merparten av våra kunder vill socialisera med fysiska personer som är både andra medlemmar och personal. Människan är ett flockdjur och ett flockdjur klarar sig fortfarande bra utan en massa teknik runt omkring sig.
 
Med detta sagt innebär det inte att branschen ska tacka nej till den tekniska utvecklingen utan mer att använda det sansat, när marknaden är mogen och framförallt på ett sätt som kunden efterfrågar.
 
Reflektion 3.
Branschen funderade för MYCKET på att leverera resultat och för LITE kring hur man bygger en träningsvana. 
 
Först måste vi lära folk att förstå att de passar in på ett gym, att det finns utbud som är anpassat för dem, vad som krävs för att hitta en träningsvana, hur man sätter realistiska mål, bästa sätt att skapa motivation och sedan kan vi prata resultat. Går vi rakt på resultatfokus så misslyckas individen i 85 - 90 % av fallen.
 
Reflektion 4.
I England har man gjort en större konsumentundersökning kring olika hälsofrågor. 
 
På frågan vad konsumenten ”tror är det största delarna som kan påverka deras hälsa negativt” var de tre största anledningarna –

För lite träning 38 %

För mycket stress 36 % 
För dåligt näringsintag 22 % 
 
Så kan era program erbjuda lösningar på mer träning, mindre stress och bättra mat borde ni ha en vinnare. Har ditt gym implementerat stresshantering i något av era program?
 
Reflektion 5.
Ledorden i branschen är fortfarande:
 
Segmentering – vem ska känna till dig och vad vill du vara du känd för? Du måste välja vilket segment du vill tillhöra. Rekommendationerna är att som ensamt gym ska du undvika standard segmentet. Bättre då att antingen satsa på premium, köra budget eller kraftigt nischa dig. 
 
Differentiering – viktigt att tydligt kommunicera ut varför ska kunden välja just ditt gym. Vad är det som särskiljer er från andra gym i samma segment? Vad har ni för unikheter?
 
Paketering – vad ska ni erbjuda, vad ska ingå i era olika typer av tjänster? Ska man ha bindningstider eller ej, hur mycket ska det kosta och hur ska ni debitera kunden?
 
Ni måste regelbundet analysera ert valda segment, hur ni differentierar er och vad som är den optimala paketeringen. Helt klart är att inget är heligt utan alla försöker vara kreativa. Och agera snabbt - det som gäller idag är kanske ”gone tomorrow”.
Rate this item
(1 Vote)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB