Hur paketera du dina träningserbjudande?

En viktig nyckel till framgång är hur du paketerar dina tjänster ut mot marknaden. Med rätt paketering får du struktur och tydlighet - dessutom säljer du mer på värde än på pris.

Här följer ett bra upplägg kring hur ett gym kan paketera sina träningstjänster:
 
Medlemskap – 
kunder som tänker långsiktigt och köper någon form av löpande träningskort.
 
Detta är basen för många gym och utgör ofta mer än 75 % av en verksamhets totala intäkter. Medlemskap besitter den viktiga faktorn av att kunden köper ett abonnemang oftast med ett fast månadspris som löper på tills uppsägning sker (det finns inget fast slutdatum). Tack vara detta långsiktigt förtroende som kunden ger oss är vi nu beredd att bevisa att vi förtjänar kundens förtroende genom att ge högsta möjliga service. I medlemskap ingår ofta därför support, förmåner och andra extra tjänster.
 
Utövare – 
kunder som bara vill träna sporadiskt och ofta på en kortare tidsintervall. De investerar därför gärna i klassiska klippkort eller månadskort.
 
Utövare (eller Gäster) är kunder som köper tjänster per gång eller under kortare perioder typ en månad eller kvartal. En utövare tränar ofta något annat på egen hand och vill bara komplettera sin primära träning med sporadiska gymbesök. Det finns flera anledningar som ligger till grund för att en kund bara vill göra sporadiska gymbesök. Som gym måste du respektera att vissa kunder inte kan eller vill binda upp sig på en längre minimum period. Dock kan det bli aktuellt att inte erbjuda samma servicenivå. I många fall får utövaren tillgång till stora delar av ditt gyms träningsutbud men får i stort sett klara sig själv och blir utan support, förmåner och extra tjänster. 
 
Ska du hårdra omhändertagandet kan du tänka så här – du står sidan om din utövare och pekar ut mot anläggningen och säger "gör vad du vill, det är upp till dig, tack vare att du valt att inte ge oss fullt förtroende har vi ingen (ekonomisk) möjlighet att hjälpa dig men du är välkommen att som gäst använda vårt utbud efter bästa förmåga". Självklart kommer du inte att använda dessa ord men viktigt att du förstår upplägget.
 
Kursare – 
här hittar vi kunder som köper nischade pakettjänster i kortare perioder gärna 3 eller 6 veckor.
 
En kurs kan även pågå i 10 dagar (då träffas man varje dag) eller i en period på max 8 veckor. All kursverksamhet skall ske i grupp och ditt självklara mål är att deltagarna efter kursen skall köpa på sig ett medlemskap. Detta scenario känner inte dina kursdeltagare till men internt ser ni på gymmet en kurs som en form av ”smakbit” på vad det innebär att vara medlem. Gör du det rätt kan du räkna med att 40 – 55 % av dina kursdeltagare går vidare och blir medlemmar. 

Det är viktigt att din kurs varar i max 8 veckor eftersom deltagarens entusiasm för träning och sitt nya hälsosamma liv därefter börjar avta. Du har lättast att konvertera en kursare när han/hon är på topp, har kommit igång och är jättenöjd med sitt hälsoinspirerade åtagande – denna topp kommer oftast efter cirka 6 veckor och börjar därefter sakteliga dala. 

I Norden älskar vi generellt att ”gå på kurs” eftersom vi vet vad vi får. På kursen deltar flera likasinnade, inriktningen är något som intresserar mig, där är en kursledare som berättar för mig vad jag skall göra och jag vet när kursen startar och slutar.
 
Kursinnehållet utformas för tilltänkta målgruppen, exempelvis:

* Quick Fix på 30 dagar
* Hitta formen - snabbt och enkelt
* Fettförbränningskurs - endast för kvinnor
* Toppform - för dig som vill till nästa nivå
* Styrketräning - endast för kvinnor 40plus
* Aktiv Stark Mamma
* Kom igång med Yoga

Personliga paket – 
individen vill ibland inte ha en "standardlösning" utan mer något som är anpassat efter just deras behov, mål, intresse, tillgång på disponerbar tid samt ekonomiska resurser.
 
Att kunden köper ett Personligt Paket blir allt vanligare. I alla branscher ser vi att utbudet kring skräddarsydda lösningar växer, det kan gälla kläder, bilar, resor mm. I träningsbranschen ser vi det tydligast inom Personlig Träning men här ingår också exempelvis fystester, massage, kostrådgivning, stresshantering, hjälp med hemträning samt helheten i hälsorådgivning. 
 
Utöver träningstjänster erbjuds ofta några fasta produkter till försäljning. Det kan handla om pulsklockor, kosttillskottt, sportdryck, energikakor och träningskläder.
 
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB