Print this page

Hur får vi fler att gå på gym?

Regelbundet släpps det olika rapporter om branschen för träning och hälsa. Faktan som kommer fram är både positiv och i många fall direkt skrämmande.

En siffra som brukar rapporteras är den uppskattade kring hur många individer över 15 år som idag tränar på gym. Siffrorna för Sverige varierar lite beroende på hur man definierar vad som skall ingå när man mäter antalet gymkunder, men en snittsiffra på 20 % av invånarna kan vara en bra riktlinje. I storstäder är siffran högre och på landsbygden mindre. 
 
Deloitte (ett multinationellt revisions- och konsultnätverk) släpper årligen en rapport om branschen för Träning och Hälsa i Europa. Här kan vi läsa att över 21 % av den Svenska befolkningen köper gymkort vilket blir över 2 miljoner individer. Det är störts andel i procent i Europa. Dock är det bara en avancerad gissning - det är ingen i Sverige som faktiskt mäter, utan siffran baseras på en del experter som ger sina uppskattningar.
 
Vidare, vet vi att 100 % av befolkningen behöver regelbundet röra på sig fysikt men undersökningar visar att bara 7 - 30 % får den fysiska aktivitet som kroppen behöver. Rekommendationen ligger idag på 150 minuter pulshöjande träning i veckan plus styrketräning vid två - tre tillfällen per vecka. Vid hög intensitet under den pulshöjande aktiviteten rekommenderas minst 75 minuter per vecka. Frågar man Svensken själv ”hur mycket tränar du” - överdriver de drastiskt sina motionsvanor vilket gör dessa undersökningar helt missvisande.
 
Som allra bäst får ca 30% av befolkningen den träning de behöver (men troligtvis är siffran betydligt lägre). Förenklat kan man då argumentera att 20 % går på gym för att få sin träningsdos och ytterligare 10 % tränar tillräckligt på annat håll - men minimum 70 % sitter mestadels hemma i soffan. Ja dessa 70 % kan få ett ryck och börja träna lite sporadiskt men snabbt tappar de motivationen och hamnar tillbaks i inaktivitet. Varför är det så? Varför kan inte gymbranschen locka ett större antal individer? Vet vi svaret på denna fråga kan branschen ändra sitt beteende och snabbare få fler att känna att det lokala gymmet är deras naturliga energiförsörjare.
 
Gym är en miljö där många känner sig okomfortabla
Club Industry rapporterade nyligen om en undersökning gjord på 2 217 vuxna amerikaner. Hela 62 procent av deltagarna i undersökningen sa att de först försökt komma i form på egen hand - INNAN de blev medlem på ett gym. 
Och 45 % uppgav att de inte går på gym - eftersom de har en rädsla av att bli ”uttittade och dömda” pga deras dåliga kroppsform och brist på kapacitet att utföra övningar.
 
Samma undersökning visar att 54 % av de som går på gym letar efter "avskilda områden på gymmet" - där de kan träna utan att bli ”uttittade”. Hhhmmm, skrämmande siffror.
 
Utöver denna anledning är min egen teori att vi ska lägga till -
 
Ren lathet - det är ”jobbigt” att träna
För många är delen med att spendera några timmar på ett gym för att bli andfådd och svett en utopi. Vi säljer en väldigt "osexig produkt" som kräver en dedikerad och aktiv insats. Detta innebär att kunden utsätts för ett stadie av pain och alla beteendevetare vet att människan är mer motiverad av att "undvika pain" jämfört med att "uppnå pleasure".
 
Inbillningsfriska – förstår inte behovet
Dagens samhälle sätter inga krav på att man måste prestera fysiskt. Vi tar bilen, rulltrappor, spenderar dagarna sittande framför en dator eller Tv, vi beställer mat genom drive through utan att behöva lämna bilen och bokar semesterupplevelser på all inclusive där vi inte behöver lämna hotellområdet. Det dagliga livet kräver en minimal fysisk prestation vilket gör att det är lätt att tänka "men det här funkar ju bra, varför ska jag behöva bättre kondition och starkare muskler”?

Lärdom
Vill vi att branschen ska växa måste vi anta utmaningen - få våra presumtiva kunder att känna att de passar in, paketera oss rätt så att tiden spenderat på gymmet ger mer "pleasure" än "pain" samt att ge kunden svart på vitt - detta är din biologiska ålder men din fysiska ålder är katastrof, dags att agera.
 
Ej komfortabel
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Latest from Björn Johansson

Related items