Vilken gymägare är du?

Enligt hitta.se finns det idag över 1 600 gym i Sverige. Det kan vara stora fullservice gym eller mindre nischade studios och allt där i mellan. Alla dessa gym befinner sig på olika nivåer i sin utveckling, mognad och ekonomiska status. På vilken nivå befinner du dig?

1. De gymägare som bara "försöker överleva".
Businessen går av olika anledningar inte bra, företaget blöder, ägarna jobbar extremt mycket och ofta utan någon direkt lön. Fokus ligger på att kunna betala nästa förfallna faktura och framtidsutsikterna är inte ljusa.
 
2. De gymägare som är på "normal status".
Verksamheten är mer etablerad och det finns en identitet som man tror på. Men fortfarande är det långa arbetsdagar och lönen är inte märkvärdig. Den långsiktiga betalningsförmågan måste bli bättre och ägarna behöver en drägligare vardag.
 
3. De gymägare som är "framgångsrika".
Företaget har nu lyckas bli ett populärt gym med ett bra rykte. Man vågar ta lite mer betalt och levererar "mycket för pengarna". Ägarna kan ta ut en bättre lön och göra andra positiva saker på företagets bekostnad. Arbetsdagen är någorlunda normal och planerad semester en självklarhet.
 
4. De gymägare som tillhör "den yttersta eliten" (topp 2 - 3 % av alla gymägare).
Nu har det lossnat, verksamheten är en "pengamaskin" och levererar riktigt bra nyckeltal. Utöver en lön en bra bit utöver det normala samt andra förmåner kan ägarna ta ut aktieutdelning på plus 500 000 kr årligen. En "exit" ligger nära då man är en stark uppköpskandidat.
 
På vilken nivå befinner sig ditt gym och vad är ditt mål? Troligtvis (om du inte redan är där) siktar du på den "den yttersta eliten", frågan är - hur ska du ta dig dit?
Det är naivt att tro att du klarar detta på egen hand, du behöver professionella rådgivare som kan vägleda dig till vägen för framgång. Anlitar du ingen branscherfaren konsult idag är rekommendationen att du skaffar dig en snabbt.
 
Det finns ingen produkt som ett gym säljer som har så bra ROI som träningskort. Vägen till ekonomisk framgång är därför enkel att konstatera i teorins värld - skapa en större förändring i nettotillväxten bland dina träningskort. Men i verkligheten är konkurrensen enorm - det är inte lätt att skapa någon större tillväxt. Men ska det ske bör du få någon av dessa 6 aktiviteter på plats:
 
1. Det absolut enklaste är att konkurrensbilden ändras och ett närliggande gym går i konkurs. Deras medlemmarna (samt deras bästa instruktörer) kommer över till dig.
 
2. Ni kör väl utformad och konsekvent marknadsföring, oftast två-tre kampanjer som fungerar oerhört bra.
 
3. Ni ändrar er organisation och skapar större resurser på sälj och implementerar ett strukturerat säljsystem.
 
4. En unikhet uppstår då ni tar in något populärt i ert utbud som ingen annan har. Detta öppnar upp för en ny målgrupp som kanske aldrig tidigare gått på gym (bra tidigare exempel är spinning, Zumba och olika viktminskningskoncept).
 
5. Uppsägningarna minskar drastiskt - ni börjar jobba mer aktivt med olika åtgärder för att bibehålla en medlem under en längre tidsperiod.
 
6. Total makeover – ny design, större utbud och ny utrustning.
 
Något av ovan 6 åtgärder måste ske om det skall till en större nettotillväxt. Får du in alla 6 åtgärder kan riktiga "mirakel" ske. Annars kan ett etablerat gym maximalt räkna med en årlig förbättring av antalet betalande medlemmar på 2-4 %.
 
Vad ska du göra idag för att ta ditt gym mot nästa nivå?
 
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB