Behovet av att rekrytera rätt

Även om branschen för träning och hälsa är relativt liten agerar vi i en ”people business”. Det innebär att behovet av att hitta rätt medarbetare till rätt position är en ständigt pågående utmaning.

I en rekryteringsprocess ska man alltid lyfta fram vikten av att inte enbart låta sig styras av magkänslan eller ”quix fix”. Då är det lätt hänt att man bara anställer människor som liknar en själv, i stället för att välja den som passar bäst för gymmets utveckling. En rekrytering kräver tid, pengar och engagemang. Det är en investering som förhoppningsvis ska hålla i många år. En lyckad rekrytering ska inte bara innebär en ny medarbetare. Här ska resultatet bli att du får in den kompetens, de erfarenheter och de idéer som hjälper just ditt företaget att optimera sin framgång.
 
Baserat på Friskvårdsföretagarnas tidigare släppta årsrapport lär gymbranschen numera innefatta över 15 000 anställda. Även om det finns många heltidsanställda är drygt 60% verksamma i genomsnitt 30 timmar per månad. Detta beroende på att branschen anlitar såpass många instruktörer och personliga tränare. Samtidigt är medelåldern bland individerna anställda i branschen för träning och hälsa låg. Många unga medarbetare är på jakt efter nya utmaningar i livet, vilket leder till att de inte är långvariga på samma arbetsplats. Behovet av nyrekryteringar är därför ständigt högt.
 
På ett gym kan du hitta följande positioner:
Styrelse (ansvara för framtida satsningar, ekonomisk styrning och organisation)
 
VD/Verksamhetsansvarig (ansvar för personal, operativa system och att man uppfyller målsättningar)
 
Ekonomiansvarig (budget, autogiro, fakturering, rapporter, löner, bokföring)
 
Marknadsansvarig (alla interna och externa marknadsföringsaktiviteter)
 
Digital Marketing Manager (ansvara för alla online aktiviteter)
 
Receptionister 
 
Säljare/Medlemsrådgivare
 
Hälsopedagog/Friskvårdskonsulent
 
Ansvarig för gruppträning
 
Gruppträningsinstruktörer
 
Ansvarig för Personlig Träning, tester och individuell träning i gymmet
 
Personliga Tränare, tränare & coacher i gymmet
 
Städpersonal
 
Vaktmästare och service på utrustning
 
En felrekrytering är väldigt kostsam
Det finns en mängd positioner som ska tillsättas med en person som passar in för uppgiften. Och att då rekrytera rätt är absolut ingen lätt process. Människor är människor och då kan allt hända. En undersökning från PWC och Poolia menar att 55 % av alla rekryteringar blir inte så lyckosamma som man önskat. Och en felrekrytering kostar ditt gym stora summor pengar, enligt samma rapport i snitt 700 000 kr. Dessutom en hel del tid och energi. Lägg sedan till att en felrekrytering kan skapa oro, irritation och påverka motivationen hos dina redan existerande medarbetare. Utmaningarna är många och det finns ingen plats för slarv. 
 
Marginalerna i gymbranschen är små vilket begränsar resurserna och utrymmet för några större misstag är obefintlig. Utanför de stora kedjorna har branschen traditionellt aldrig lagt ner några större resurser på att hitta en effektiv rekryteringsprocess. Men saker och ting förändras, i den växande konkurrensen lär jakten på riktigt duktiga medarbetare bli allt mer prioriterat. 
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB