Varför ska en potentiell kund välja just mitt gym? Detta är en väldigt bra fråga - som alla gymägare behöver ställa till sig själv regelbundet.

Har du ett självklart svar på denna fråga som verkligen särskiljer ditt gym från andra inom ditt geografiska upptagningsområde?
 
Alla branscher har idag en hård konkurrens situation. Då är det väldigt svårt att nå framgång genom att bara vara en i mängden. Istället bör du sticka ut och vara extremt bra på att kommunicera - "vem ska känna till oss och vad vill vi vara kända för”?
 
Du har säkert stött på termen USP - vilket i korthet handlar om dina argument till varför kunden ska välja just ett gym. USP = Unique Selling Point. Hur mycket tid har du lagt på att verkligen analysera vilka USP:s du ska förmedla ut till marknaden? Många tycker det är ”old school” att prata USP och vill istället komma med något nytt. Men denna del är fortfarande högaktuell att tackla. Börja med att tänka dig att en potentiell kund ställer dig en fråga som - varför ska jag välja just ditt gym och inte någon annan gymaktör på orten? 
 
Många som driver gym idag tittar på hur andra gym agerar. Hur ser deras hemsida ut? Var marknadsför de sig och hur? Vilket utbud har dem? Vilka erbjudande brukar de använda. Och så gör man likadant som konkurrenterna och undrar varför inte tillräckligt många kunder ansluter sig. Kanske ska du istället titta på konkurrenterna och sen göra tvärtom. Eller så analyserar du en väldigt framgångsrik kollega extremt noga - sen gör du likadant fast lite mer och bättre. Men självklart är det så - desto ovanligare USP du har, ju lättare är det för din målgrupp att komma ihåg just ditt gym.
 
Välj ut några enstaka unikheter och bli en mästare på att kommunicera ut dem
Målet är att i en till tre punkter kunna summera vad det är som gör dig unik. Kan du inte detta lär du försvinna i ”mellanmjölk landet” och få svårt att långsiktigt överleva. Och unik blir du bara om du är den förste eller den enda som (inom samma geografiska upptagningsområde) erbjuder just den delen du vill framhäva.
 
En fantastik unikhet är - vi är det enda gymmet som finns på ort x. Utan konkurrenter lär du må väldigt bra men tyvärr finns det knappt några sådana orter kvar. Istället är det oftast tvärtom då vi idag ser en delvis överetablering på marknaden. 
 
Tänk på att få företag är helt unika och det behöver du inte heller vara. Det finns massor av elektronikbutiker, klädaffärer och restauranger att välja mellan. Dominos Pizza blev inte kända eftersom de hade fenomenalt goda pizzor. Utan det var deras leverans som snabbt gav dem stora marknadsandelar. De lovade att ”om vi inte levererar pizzan inom 30 minuter får du den gratis”.
 
Så tricket är att hitta några detaljer som gör att man sticker ut på ett sätt som är betydelsefullt för kunden. En detalj som kan vara avgörande till din fördel är att ditt gym har mycket bemanning. Ett gymkort och PT-paket kan vara en ganska komplex produkt som mycket enklare säljs av en levande person i jämförelse med en opersonlig digital lösning.
 
Upprepa ditt budskap ofta och i flera olika kanaler, både digitalt och analogt.
 
När du försöker plocka fram de positiva egenskaper som ditt gym har kan du fundera kring saker som:
 
* Något som går snabbt.
Många tilltänkta kunder menar att de inte har tid att träna.
 
* Något som är enkelt & roligt
Kunden måste känna att man passar in och klarar av att vara en gymtränande trots att man inte har en kropp som en toppmodell och en uthållighet som Gunde Svan.
 
* Något som är effektivt.
Alla kunder har ett mål och det vill man nå så snabbt som möjligt.
 
* Något som är riskfritt.
Kunden har pengar men det skall räcka till mycket och därför vill man vara övertygad om att gymkortet blir en investering och inte en kostnad. Något som garanterar resultat, om kunden nu offrar tid och pengar på ett gym medlemskap vill man definitivt få resultat.
 
Andra sätt att attackera denna process är att försöka hitta upplägg där:
* Du har ett unikt erbjudande.
Vårt Turbo-program ger dig en kropp i fin form på bara 28 minuter. Helt utan svett och träningsvärk.
 
* Du har en unik garanti.
Om du inte når resultat inom 28 dagar får du alla pengarna tillbaka.
 
* Du har en unik produkt.
I vårt medlemskap ingår tillgång till din egen Personliga Tränare - betala inget extra.
 
En unikhet behöver göra köparens liv mycket enklare, mer produktivt, bekvämare och roligare. Hittar du rätt på många av dessa punkter har du fått fram fenomenala USP:s.
Rate this item
(2 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB