Vilka faser innehåller er kundresa?

Har du identifierat er ”kundresa"? Alla kontaktpunkter din tilltänkta kund upplever från att bli uppmärksam om att ni finns till att vara ett av era största fans.

Enkelt förklarat vill du genom att identifiera ”kundresan” få en komplett inblick i den väg en kund går igenom. Från den stund då de visar intresse för ett köpa, fram till dess att köpet är genomfört - men också det långsiktiga användandet och upplevelsen av allt ditt gym levererar. 
 
En kundresa kan vara kort och enkel men den kan också vara lång och komplicerad. Tanken med en fokusera på ”kundresan" är att få bättre förståelse för kunden. Eftersom du med hjälp av empati och förståelsen kan leverera en bättre kundupplevelse. Och upplevelsen bygger på hur väl alla kontaktpunkter lever upp till kundens förväntningar. 
 

Det går att identifierat 9 olika faser som en kund går igenom:

Fas 1. Kunden passar in i er målgrupp men vet inte om ert gyms existens.
 
Fas 2. Kunden har nu hört talas om er men har ingen större kännedom om verksamheten.
 
Fas 3. Nu ökar intresset och mer detaljerad information efterfrågas (information samlas via olika kanaler på internet).
 
Fas 4. En faktisk kontakt tas och kunden är nu identifierad.
 
Fas 5. Kunden bearbetas genom att skapa en relation och ett förtroende byggs upp.
 
Fas 6. Ett köp äger rum och kunden tar nu formen av att vara en aktivt betalande medlem.
 
Fas 7. Kunden är ny medlem och inne på sina första 6 veckor.
 
Fas 8. Kunden är nu en mogen befintlig medlem. 
 
Fas 9. I denna fas säger kunden upp sig och blir en före detta medlem. 
 
Som ansvarig för ett gym är det din uppgift att identifiera vad ni vill kunden ska uppleva i respektive fas. I början blir det viktigt att synas där kunden letar efter information. Tänk sedan igenom vad ni behöver göra för att kunden ska komma vidare i köpprocessen. Merparten av era potentiella kunder jämför er verksamhet med andra gym på samma ort - hur kan ni framstå som det bästa alternativet? 
 
I varje fas har kunden ett behov - sätt därför fokus på vad de vill uppnå och få klarhet i. Lika viktigt är att du sätter mål för vilket agerande du vill att kunden ska aktivera. Med tydliga mål skapas den bästa kundresan.
Rate this item
(1 Vote)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB