Dags att bli mer kundfokuserad

I dagens samhälle är vi alltid uppkopplade och har tillgång till oändligt med information. Dina kunder kan därför själva söka information och bilda sig en uppfattning om din verksamhet.

Din målgrupp interagerar digitalt med ditt gym på många olika sätt, via en mängd olika kanaler på olika tidpunkter på dygnet. Deras uppfattning om ”vad ni står för” växer fram långt innan de tar en första kontakt. Det betyder att en stor del av köpprocessen sker utan ett fysiskt möte. Är det då viktigt att ha en väl genomtänkt strategi för er digitala närvaro för att bli mer kundfokuserad? Ja, säkert mer betydande än du tror.
 
Hur betydelsefullt är det att dominera digital?
Att det är viktigt att dominera online kommer inte som en överraskning men det kanske inte var den första tanken som dök upp - den dagen du fick för dig att driva ett gym? Vikten av rätt digital närvaro är enorm. På den nivån att rekommendationen kan vara att skippa att avlöna någon som gruppträningsansvarig och istället skapa en ny tjänst som "Digital Marketing Manager".
 
När du ska agera på webben lär vi oss att målet är att inspirera, informera och visa på värde. Allt handlar om att skapa en "tillfredsställande kundupplevelse" så fort en kund, för första gången, kommer i kontakt med ert varumärke. Men vad vill kunden egentligen ha? Vad är det som triggar dem att få en positiv bild över ert erbjudande? 
 
Svaret på denna fråga får du bara om du lär känna din kund. Idag kan du ganska enkelt få fram detaljerad information om hur kunden agerar i dina digitala kanaler. Hur de agerar på dina hemsidor, vilka enheter de använder för att söka information, öppningsfrekvens, filmvisningar, budskap som engagerar och budskap som scrollas bort. Att driva ett gym handlar lika mycket om att samla på sig data som sedan analyseras som att serva sina löparband eller leverera ett leende från receptionen.
 
Tre källor till bra kunddata
Dagarna när man kunde ta viktiga beslut baserat på ”magkänsla" är över - det är idag en allt för konkurrensutsatt marknad. Genom att istället mäta, analysera och förstå dina kunders beteenden - kan du både precisera din kommunikation, välja rätt kanal och skapa skräddarsydda budskap som verkligen gör en skillnad.
 
För att veta vad som intresserar och attraherar kunderna finns det tre enkla åtgärder:
 
1. Samla in besöksdata
Dina hemsidor är dina viktigaste verktyg och här finns utmärkta sätt att samla in fakta. Det vanligaste är att man använder gratistjänsten Google Analytics. Men även om många har aktiverat och installerat Google Analytics är det få som använder tjänsten fullt ut. Lär dig därför mer om Analytics olika möjligheter. Exempel på data du kan få fram är - hur besökaren hittade din sida, var de befinner sig geografiskt, vilka typ av innehåll de tittar på, vad de har klickat på och hur länge de stannade på sidan.
 
Baserat på all fakta du samlar på dig kan du förbättra innehållet, ta bort allt som inte är av intresse och lägga ut mer av det som kundem faktiskt är intresserad av. 
 
Genom att ha en ”pixel” på sidan kan du sedan på olika sätt nå besökaren med ett anpassat budskap.
 
2. Digital annonsering
Tänk tillbaka när annonser i tryckta tidningar var den primära kanalen för marknadsföring. Datainsamlingen var då obefintlig eller minimal - det var svårt att få fram bra bevis på att tidningen faktiskt lästes, vilka artiklar som fick mest uppmärksamhet och absolut inte exakt vem som läste tidningen. Samma sak om marknadsföringen ägde rum via radio.
 
Med digitala kampanjer är det enorma skillnader. Numera kan vi mäta om och hur läsaren interagerar när de blir exponerade för kampanjen. Vi kan jobba med landningssidor och med fördel köra videoannonser. Då är det enkelt att följa hur många visningar filmen får. Ännu bättre är att du - mot de som verkligen var intresserade och tittade länge (mer än 50% av filmens längd) - kan skapa en fortsatt kommunikation med ett anpassat innehåll.
 
Och glöm inte att digitala kampanjer kan ändras och optimeras i realtid - allt beroende på kundens intresse och agerande.
 
3. Klassisk kundundersökning
Vill du jobbare kundfokuserat måste du samla på dig relevant data. Få saker är då bättre än att intervjua din utvalda målgrupp (oftast potentiella kunder eller befintliga medlemmar). Du behöver helt enkelt fråga kunden - vad vill du ha, när ska det erbjudas, hur ska upplevelsen paketeras och vad är du beredd att betala? Kundens åsikter och svar ska självklart integreras in i ditt framtida utbud. 
 
Ett enkelt sätt är att börja med att hitta 10 - 15 representativa personer inom ditt geografiska upptagningsområde. Boka sedan in en telefonintervju. Var förberedd med ett antal frågor och anteckna så mycket som möjligt.
 
I steg två summerar du svaren från dessa telefonintervjuer och skapar en (digital) enkät. Här tar du med frågor som du vill få bekräftat samt gräver djupare i områden du vill få en större förståelse för. Denna enkät exponerar du mot en mycket större kundgrupp. 
 
Med dessa tre metoder får du ett bra underlag att utveckla exempelvis din framtida design på gymmet, vilket utbud du ska minska ner på och var satsningarna ska förstärkas. Du lär dig bli mer kundfokuserad och ta beslut från fakta istället för magkänsla.
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB