Nu är det dags - #viförlängerliv

Grattis till dig som jobbar i gymbranschen, du skapar glädje och förlänger dina kunders liv - helt fantastikt. 

Just nu pågår en hysteri med allt som berör covid-19 viruset. Detta virus beskrivs som en ”avancerad influensa” och har lyckats att lamslå i princip en hel värld. Nu ser vi med covid-19 vikten av att ta hand om sin hälsa och verkligen försöka vara i så fin form som möjligt. För den överlägsna majoriteten som dör av smittan har redan en komplex situation med mycket ohälsa. Där hjärt-kärlsjukdomar, lungproblem, fetma och diabetes är stora riskfaktorer. En del kan definitivt förebyggas och en del är kopplad till ålderdom. 
 
Oavsett ska detta tas på allvar och alla måste agera ansvarsfullt. Men i grund och botten handlar det om att försöka undvika att folk (läs äldre) dör i förtid.
 
Om nu denna rädsla för att dö i förtid är så viktig - varför ser vi ingen debatt om att hela 12 % av de som dör i Sverige gör det alldeles i onödan? Organisationen Global Observatory for Physical Activity (GoPA) har publicerat fakta på att 11,8 % av alla dödsfall i Sverige hör ihop med att människor rör sig för lite. Och det blir inte bättre - undersökningen "Eurobarometer" visar att antalet inaktiva i Sverige ökar.
 
Andra tankeställare får vi av Världshälsoorganisationen WHO. De menar att år 2030 beräknas andelen Svenska kvinnor och män som kommer att vara antingen feta eller överviktiga ligga på 56 % respektive 71 % - kan du se detta framför dig? Hälsoriskerna och dödligheten kring denna epidemi är ofantliga och kommer att kosta samhället både liv och massor av pengar. Siffrorna som covid-19 genererar blir låga i jämförelse. Men Nej - all denna fakta ska vi förneka och inte skap ett omfattande åtgärdspaket för. Hur ”sjukt” är inte det?? Dessutom visar det säg att majoriteten av dödsfallen relaterade till covid-19 berör kraftigt överviktiga individer.
 
Dagens levnadsvanor ligger inte i paritet med vad ett långt och hälsosamt leverne innebär. Folk dör som flugor på grund av fel livsstil, detta vet vi men både individen och samhället i stort fortsätter att inte ta denna fakta på allvar. Men så fort en avancerad influensa dyker upp - då finns det inga gränser på åtgärderna som ska till.
 
Vi förlänger liv
Gymbranschen kan ta tillfället i akt och skapa en kampanj #viförlängerliv. Om nu invånarna i samhället är rädda för att dö, då är det definitivt dags att ta tag i sin livsstil? 
 
Läkaren Bertil Marklund har tidigare släppt en lättläst bok som heter "10 tips - Må bättre och lev 10 år längre”. Han menar att den forskning han tagit del av visar att generna bara styr runt 10 procent av åldrandet, resten handlar om din livsstil. Vi individer bär på en inre inflammation och att det är omfattningen av den som avgör hur du mår och hur länge du lever. "Det är den här inflammationen som skapar åldrandet. Den pågår dagligen och sliter på kroppen fast du inte märker det och det är den här inflammationen som leder till alla de stora folksjukdomarna. Men man kan alltså dämpa inflammationen och därmed leva längre", säger Bertil Marklund.
 
Mer positiv fakta kring att förlänga livet kom fram då TT publicerade en summering av resultaten som amerikanska forskare konstaterat kring hur vår livslängd påverkas av de val vi gör. De kom fram till att om du vill maximera din livslängd och leva ytterligare ett tiotal år bör du följa fem enkla livsstilsråd:
 
1. äta hälsosamt
2. motionera regelbundet
3. hålla kroppsvikten
4. inte dricka för mycket alkohol
5. inte röka 
 
Spännande resultat presenteras i tidskriften Circulation
Att en hälsosam livsstil förlänger liv framkom även då forskare vid Harvard School of Public Health i USA analyserade 34 års data från 78 865 kvinnor samt 27 års data från 44 354 män. Samtliga hade deltagit i två av varandra oberoende studier, Nurses Health Study respektive Health Professionals Follow-up Study. Forskarna analyserade hur fem olika livsstilsfaktorer påverkade dödligheten. Som lågriskindivider definierades personer som inte rökte, var normalviktiga (BMI 18,5–24,9), som motionerade minst 30 minuter per dag, drack måttligt med alkohol (motsvarande som mest ett glas vin om dagen för kvinnor eller två för män) samt personer som åt hälsosamt.
 
Mer än 10 år extra
För personer som inte anammade något av dessa råd var den genomsnittliga återstående livslängden vid 50 års ålder 29 år för kvinnor och 25,5 år för män. De som uppfyllde alla ”lågriskkriterier”, däremot, hade hela 43,1 respektive 37,6 år kvar att leva vid fyllda 50. Med andra ord kan kvinnor och män som anammar dessa fem enkla råd räkna med att leva 14 respektive 12 år längre, jämfört med personer som inte följer något av dem. För att förlänga sin förväntade livslängd behöver man inte uppfylla alla kriterier, men bäst effekt får man om man tar till sig alla fem.
 
"Den här studien understryker vikten av hälsosamma vanor för att förlänga livslängden. Trots det är det få som hörsammar detta budskap. Därför måste myndigheternas policys avseende folkhälsofrågor fokusera mer på hälsosam mat och på att skapa miljöer som främjar en hälsosam livsstil", säger en av forskarna bakom studien, Frank Hu, till tidskriften Circulation.
 
Summering - istället för att vara ”tokrädd" för en avancerad influensa bör Svensken ”verkligen bli skräckslagen” när de analyserar sin livsstil. Men samtidigt kan folk vara lugna, sök dig till ditt lokala gym - där kan du få hjälp. Vi levererar båda livskvalitet och livskvantitet. Och har vi inte kompetensen att hjälpa dig är vi professionella nog att skicka dig vidare till någon som kan. För vårt mål är #viförlängerliv.
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB