Alla som jobbar med marknadsföring vet vikten av effektiv lead-generering. Men lika viktigt som att få in ett lead är att det faktiskt följs upp. 

Ett lead är en person eller ett företag som på olika sätt visar sitt intresse för att veta mer om de tjänster eller erbjudande som ditt gym erbjuder. Ett lead kan komma från många olika källor – exempelvis kopplade till olika marknadsföringsaktiviteter, en befintlig medlem som till sin vän pratat varmt om er verksamhet eller bara från positiv ryktesspridning. 
 
Från drop ins till e-leads
Tidigare var det vanligt att ett lead var en person som från gatan "droppade in” till gymmet (kanske hade de sett en tidningsannons som skapade en nyfikenhet), gick fram till receptionen och frågade - ”vad erbjuder ni och hur mycket kostar det”? Detta var en lead som hade kommit väldigt långt i sin köpprocess och utan någon direkt kunskap om försäljning kunde receptionspersonalen komma till avslut på 1 av 3 av dessa ”drop in leads”. Numera är det inkommande "e-leads” (electronic leads) som tar över. Det är intressenter som surfar runt på internet och söker information. Dagens köpare vill oftast inte störas av en ”säljare". Utan de använder sökmotorer, sociala medier och webbplatser för att fråga, läsa, jämföra och utvärdera olika produkter och tjänster som de tror kommer att uppfylla deras behov. 
 
Allt börjar oftast med Google
Experter menar att hela 8 av 10 börjar sitt köp på Google för att skapa sin egen uppfattning istället för att lägga en massa tid på att träffa en säljare. I samband med detta hoppas många gym att nya intressenter ska surfa in på gymmets hemsida och bli imponerade. Då handlar det om att omvandla dessa anonyma internet-besökare till identifierade leads (intressenter som du har någon form av kontaktuppgift på). 
 
Det vanligaste tillvägagångssättet är att gymmet delar med sig av värdefull information och som en ”betalning” måste intressenten ange sitt namn och e-postadress eller klicka på en ”like”. Då har man lyckats att identifiera en besökare som bevisligen har något form av intresse för tjänsterna som man erbjuder. 
 
Ett e-lead är låååångt ifrån köpklar
Tyvärr har merparten av ett e-lead i många fall inte kommit speciellt långt i sin köpprocess. Det är enkelt att hemma i soffan - med en kopp kaffe och ett wienerbröd framför sig - klicka på några likes eller ange att man vill veta mer om en gå ner i vikt kurs. Ett e-leads är därför inte alls lika köpbenägen och här kan det behövas minst 10 leads för att förhoppningsvis komma till 1 avslut.
 
elead a
 
Vikten av uppföljning
Via kanaler på internet är det idag möjligt att skapa en massa e-leads (där merparten oftast bara har ett ljummet intresse) OCH då börjar nästa utmaning - alla dessa leads måste följas upp och först omvandlas till heta leads och sedan till betalande kunder. Företaget Apsis menar att 95 % av alla e-leads som genereras från en webbplats följs vanligtvis aldrig upp. Är det så även på ditt gym? 
 
Det uppfattas som dålig service att inte snabbt svara på ett e-post eller messenger förfrågan som exempelvis gäller en fråga om - ”vad som ingår i era medlemskap och hur mycket kostar det”? Kom då ihåg att det är svårt att ”sälja” via e-post korrespondens. Ett bevis på att ni har sålt ett nytt medlemskap är när det finns en signatur på ett kontrakt. För att få en signatur måste ni ha kunden fysiskt framför er - såvida köpet inte sker via en webshop. En webshop kan fungera bra när du ska sälja enkla och billiga produkter. Men en mer komplex tjänst till ett högre pris ställer andra krav för att komma till avslut.
 
Vill du sälja en mer komplex tjänst blir målet med din kommunikation precis den samma som ett inkommande telefonsamtal - nämligen att boka in kunden på ett besök. Försök därför inte att ”sälja” via e-post genom att ge detaljer kring priser och olika typer av medlemskap utan ge intressenten istället generell information om fördelarna med att vara aktiv på just ert gym. 
 
Här är en mall på ett svar som du kan använda - 
 
Hej Person A,


 
Tack för din förfrågan om ett medlemskap på vårt fina gym. Vår kropp försöker hela tiden att berätta saker för oss. Tack för att Du är en som lyssnar när den säger "jag behöver rörelse”. Det är klokt :). 
 
Vi är ort X största leverantör av träning och positiva upplevelser. Anledningen till att så många (nästan y-000) under årens lopp har valt oss som sin personliga energiförsörjare är att x (ange unikhet 1) och y (ange unikhet 2). Jag bifogar en pdf som beskriver lite om vilken service och vilka träningsformer våra medlemmar kan ta del av.
 
Våra priser och kategorier av medlemskap baseras på typ, innehåll, tidsperiod och inte minst beroende på om där är en kampanj som kan vara till din favör. Med den information jag har just nu kan jag omöjligt veta vilket alternativ som är bäst för dig? Därför rekommenderar jag att du skickar tillbaks ett telefonnummer och tidpunkt när det är bra för mig att kontakta dig. Sedan ringer jag dig gärna och försöker svara på alla dina frågor. 


 
Jag väntar på ditt svar och ser fram emot att ringa upp dig. Om du vill ringa mig är mitt direktnummer: 11 - 223344.


 
Vänliga hälsningar,
 

Lars Larsson
AB Frisk 
 
Ps. Hoppas att dina närmaste dagar blir fyllda av aktivitet, nyttig mat och många skratt. Jag ser fram emot att prata med dig inom kort.
 
Vikten av en motprestation
Okey, vad hände nu? Jo, du krävde en motprestation från intressenten för att de skulle få ta del av den information som personen sökte. Vissa kommer inte att ”orka svara” vilket är bra - du sållar bort de som inte verkligen vill agera nu. De som ringer dig eller returnerar ditt e-post och skickar in sitt telefonnummer - de är verkligen ”heta” och de är e-leads som du ska lägga tid på!
 
Vill du veta hur du nu ska fortsätta säljprocessen? Kontakta en av Nordens bästa utbildare av ”säljare" på gym, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB