Storbritannien satsar 120 miljoner på en hälsokampanj

Hela covid-19 pandemin har satt hela världens invånares hälsa i fokus. Vi vet att individer med en bra fysik har klarat smittan mycket bättre än de med en förfallen kropp.

En nyligen genomför Italiensk studie visade att de med ett BMI på 30 eller mer hade 300 % större risk att dö i samband med covid-19 i jämförelse med de som var i bättre form. De med en BMI på 40 eller mer hade en ökad risk på 1 200 %. Även en Engelsk studie av den brittiska myndigheten Public Health England (PHE) visade att övervikt avsevärt ökar risken för att dö i samband med covid-19. Detta och många fler observationer har gjort att allt fler länder nu äntligen vill ta tag i sitt lands folkhälsa.
 
I Storbritannien anses över 65 % av befolkningen vara överviktiga eller feta - vilket gör Storbritannien till en av Europas tjockaste befolkning. Därför lanseras nu kampanjen ”Better Health”. Här har regeringen med Boris Johnson i spetsen avsatt över 120 miljoner kronor för att försöka förbättra hälsoläget bland Britterna. Kampanjen kommer att innefatta bland annat:
 
* Läkare ska uppmuntra olika former av fysisk aktivitet till sina överviktiga patienter.
 
* Det blir förbjudet att ha reklam för skräpmat före 21.00 på Tv och online.
 
* Alla restuaranger måste tydligt exponera hur mycket kalorier maten (och alkoholen) som serveras innehåller.
 
* Kampanjer på livsmedlem som exempelvis ”köp två men betala för en” förbjuds.
 
Boris Johnson är själv drabbad
Premiärministern Boris Johnson, 56 år, har själv drabbats av covid-19. Det blev ett allvarligt sjukdomsförlopp där Boris Johnson i april tillbringade en vecka på ett sjukhus i London, inklusive 48 timmar på intensivvård. Han menar själv att hans fetma var en stor orsak till att sjukdomen blev såpass elakartad. Det har spekulerats i att Boris bar på ett BMI på över 34 när covid-19 slog till, vilket självklart inte är hälsosamt. Sedan återhämtningen har Boris Johnson gått ner 6 kg.
 
"Att gå ner i vikt är svårt, men med några små förändringar kan vi alla känna oss bättre och friskare,” menar Johnson i ett uttalande.
 
Hälsominister Helen Whately kallar fetma "en av de största hälsoutmaningarna för vårt land.”
 
"Covid-19 har gett oss alla en väckarklocka av de omedelbara och långsiktiga riskerna för att vara överviktiga. Vi kommer att uppmana allmänheten att använda detta ögonblick för att ta reda på hur de lever sina liv och att vidta enkla steg för att gå ner i vikt, leva hälsosammare liv och minska trycket på vår statsfinansierade vård” säger en talesman för regeringen.
 
Hur kan vi få den Svenska regeringen att sätta samma fokus på Svenskens hälsa? Våra siffror kopplade till övervikt är inte mycket bättre än de som Storbritannien levererar. Förhoppningsvis kan branschorganisationen Almega Friskvårdsföretagen använda det Brittiska initiativet till en förankring även hos berörda Svenska politiker?
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB