Kan man tjäna pengar på Seniorer?

Idag finns det drygt 2 000 000 pensionärer i Sverige, går vi ner till 55 plus åldern hittar vi nästan 3 000 000 individer, otroligt. 

Trots dessa stora antal - när ett gym analyserar "hur många av våra medlemmar är 60 år eller äldre" brukar siffror på mellan 3 - 10 % visa sig. Varför är denna siffra så låg, varför vill inte fler söka sig till gymbranchen?
 
Vi har som bransch länge kämpat med att försöka få in seniorer som en målgrupp. Under 2010 började Baby Boom generationen gå i pension – det är den rikaste generationen som vi någonsin haft. Våra 55-plussare äger 80% av all vår privata rikedom, de kallas ofta för "tidernas mest köpstarka målgrupp”. 
 
Tanken har varit framförallt att vi behöver fylla verksamheten även dagtid. Resultaten är blandade - vissa gym lyckas och andra misslyckas med att få till ett stort antal "unga äldre" som tränar. Bland många av de obemannade gymmen är det definitivt svårare att locka denna målgrupp. Några gym har till och med gett upp och resonerat enligt följande - "f-n de kräver en dj-dra massa och vill inte betala något - vi släpper detta".

Hur tänker en ”pensionär”?
Vi kan direkt konstatera att ingen i denna målgrupp gillar att bli kallad "Pensionär" - det är inte ett begrepp de kan relatera till. Den tid som vi räknar oss själva som unga har förlängts. idag vill vi det vara kvalitet på ålderdomen. Vem vill leva i 100 år om de 25 sista åren blir som ett kollo, orörlig och utan styrka att leva livet? Vi vill helt enkelt inte höra att vi "blivit gamla” - utan hellre känna oss yngre än vi är. 

Den stora utmaningen med denna målgrupp är att en individs faktiska ålder och beteende präglas av den generation som hen vuxit upp med. De som har levt under samma tid har fått likartade erfarenheter, värderingar och beteende under de år som de formades. Detta i sin tur präglar deras livsstil och köpbeteende. 
 
Dagens seniorer har lärt sig att man bara göra rationella och förnuftiga inköp, bara köper det man faktiskt behöver. I deras uppväxt kunde det ses som fult att sticka ut och att lägga pengar på sig själv låg långt ner på prioriteringslistan. Absolut att denna attityd håller på att förändras men gamla beteende är svåra att bryta.

Tänk sedan på att gymbranschen är ung och först "på riktigt" startade upp kring 1975 och började växa 10 år senare. Det är därför många "av de äldre" aldrig i åren när de formade sina beteende kom i närheten av ett gym. De som är våra blivande 65 åringar föddes i mitten av 50-talet, de var 35 år när gymmen tog en plats i samhället - för de flesta är detta för sent, gymmen fick ingen naturlig koppling till deras livsstil. Därför kan en del seniorer inte se förnuftet i att betala pengar för att gå inomhus och träna utan mer pratar bort det "som en massa trams som ungdomar fått för sig". 

Lägg fokus på 55-plussare
De har köplust, gott om tid och ofta en hel del pengar samtidigt som de strävar efter en sak – de vill dö unga så sent som möjligt!. Här finns en stor och köpstark målgrupp som fortfarande är delvis orörd.
Rent krasst mår gymbranschen bättre av att invänta de som i tidig ålder hjärntvättas av budskapet - "det är viktigt att regelbundet röra på sig och tänka på vad du äter".
 
Börja därför att istället fokusera på 55-plussare som är mycket mer mottagliga, har en hel del möjligheter till "egotid" (eftersom barnen är stora), vill leva länge med kvalitet och ofta har en välfylld plånbok. Lär dig hur 55-plussaren tänker, vad som medvetet eller omedvetet påverkar deras köpbeslut. Flytta dem från den rationella tanken som fortfarande kan styra deras inköp till att emotionellt göra en investering som ger dem ett friskt liv och ett fortsatt hejdundrande sexliv.
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB