När du formar ditt gyms drömkund är det lätt att sätta fokus på saker som geografisk placering, ålder, kön och inkomst. Utifrån dessa demografiska fakta vet du mer om hur du ska forma ditt gyms design, utbud och vem du ska rikta din marknadsföring och kommunikation till.

Du kan också gå djupare i processen och använda verktyg för att göra undersökningar där människor intervjuats i olika frågor om deras vanor och preferenser. Dessa undersökningar kan ge viktig information men var aktsam - människor ger ofta ett svar baserat på vad de tror att de gör, inte vad de faktiskt gör. Men oavsett försök bygga upp en ”avatar” på din drömkund genom att svara på frågor som:

1. Vilka egenskaper har min drömkund, hur går deras tankar?
2. Vilken inställning och attityd har de mot det vi försöker sälja?
3. Vad är deras nuvarande kunskapsnivå kring det vi försöker sälja?
4. Vad är det som är våra bästa säljargument och som min drömkund ”älskar att höra”?
5. Vilka motargument använder min drömkund mot det vi försöker sälja?
6. Vad det är som mer konkret stoppar dem från att köpa?
7. Slutligen – vad vill de ha?

I kombination med traditionella demografiska fakta får du fram din primärmålgrupp - och det är där ditt fokus ska ligga. Komplettera detta med två till tre olika sekundära målgrupper och du får helt plötsligt en mer tydlig bild på inte minst hur din marknadsföring ska se ut. Försök inte ge dig på målgruppen ”ALLA” - det är i princip omöjligt att få till en verksamhet som passar ”alla”. Tydlighet är nyckeln till framgång i dagens reklamdränkta samhälle. Med en klar bild på vem dina målgrupper är kan detta kommuniceras internt inom organisationen och externt till den tilltänkta marknaden. Det är inte så att vi rekommenderar att du ska säga Nej till kunder som vill köpa utanför dina utvalda målgrupper men "att försöka nå ut till och ha ett utbud som tillfredsställer alla" skall inte vara din prioritet.

Grupp individer

Din drömkund kommer att gå igenom en process där de börjar med ett vara en intressent och slutar som en viktig ambassadör. Denna ”resa" kan beskrivas i olika steg:

Steg 1: Medvetenhet om din existens
Kännedom om att din verksamhet finns uppstår oftast via extern marknadsföring eller genom en rekommendation.

Steg 2: Gilla det jag ser
I nästa steg kommer drömkunden att söka mer information främst via att de besöker din hemsida. Här granskas affärsiden, utbudet och supporten de kan få mer noggrant.
Om de gillar den information de tar till sig, då fortsätter processen.

Steg 3: Bygg en relation
Idag är köpprocessen mer komplicerad - det finns färre spontanköp av ett träningskort. Du måste på olika sätt förtjäna kunden, bygga ett förtroende och skapa en relation. Därför söker drömkunden lite djupare efter fakta som är relaterade just till sina önskemål. Kan vara att de laddar hem en e-bok som ditt gym har producerat, söker feedback om er bland vänner och via sociala medier, tittar på Youtube klipp mm.

Steg 4: Testa på
Om du paketerar det rätt - är ett bra verktyg att nu låta drömkunden testa dina tjänster på olika sätt.

Steg 5: Köp
processen
Nu är det dags att följa upp och komma till avslut. Alla kunder har inte samma bakgrund och därför kan du inte bara ha ett säljsystem. Jobba med upplägg som kan leverera en ”ordermottagning", eller en ”professionell presentation” alternativt en ”komplett säljinsats”.

Steg 6: Lojalitet
För att få upprepande köp, långvarig lojalitet och mervärdesförsäljning krävs att du verkligen ger kunden så mycket som möjligt för sina pengar. Utarbeta en tydlig process där du genom olika aktiviteter ger din drömkund största möjliga tillfredställelse.

Steg 7: Ambassadör
Det sista steget är när din drömkund nästa tagit ett ”ägande” av din verksamhet. De är extremt nöjda och agerar som en riktigt bra ambassadör för ditt företag. Nu har du en obetald säljare som refererar en mängd nya kunder till din verksamhet.

Identifiera din drömkund och vårda hen på allra bästa sätt - allt för att lyckas på en allt mer konkurrensutsatt marknad.

Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo