Experter menar att hela 8 av 10 börjar sitt köp på Google för att skapa sin egen uppfattning istället för att lägga en massa tid på att träffa en säljare. I samband med detta hoppas många gym att nya intressenter ska surfa in på gymmets hemsida och bli imponerade.

I gymbranschen visar undersökningar på så höga tal som att plus 80 % av de som köper ett gymkort först kollar in hemsidan. Alla kan då räkna ut hur extremt viktig er hemsida är. Detta i kombination med hur sökbara ni är bland olika sökmotorer är en avgörande faktor på hur framgångsrika ni kommer att bli. Försök INTE få till någon amatör satsning utan gör det bra. Det innebär INTE att ni ska koppla in värsta reklambyrån som ska skapa något som lätt kan bli en ”overkill” MEN snåla inte när ni designar er internetnärvaro. Gör inte heller misstaget att köpa in er på en hemsida som inte är lätt att själv uppdatera. Om du ska behöva be någon annan om hjälp varje gång en uppdatering ska ske blir det dyrbart både i tid och pengar.

Din hemsida måste uppfylla minst 5 kriterier:

1. Uppfylla det syfte du har med sidan.
Vad är ditt mål med din hemsida? När du ska skapa din hemsida är det viktigaste att du först måste identifiera syftet med sidan. Det kan exempelvis vara -

* Bygga upp ditt varumärke.
* Allmänt informera om allt din verksamhet erbjuder.
* Sälja en massa tjänster eller produkter.
* Få in identifierade e-leads via olika aktiviteter.

2. Attrahera dina målgrupper.
En hemsida ska inte bara uppfattas som ”snygg” den ska även vara målgruppsanpassad. Detta är inte helt lätt eftersom många gym har en bred målgrupp - en som upphandlar friskvård från ett företag uppfattar troligtvis inte er hemsida på samma sätt av en student eller pensionär. Män och kvinnor tenderar att uppskatta olika saker och utöver detta finns en massa variabler som påverkar de intryck som er hemsida ger. Exempel är utbildningsnivå, intresse och personlighet. För att kunna skapa bästa möjliga webbdesign måste du känna till vad som attraherar dina målgrupper.

3. Vara tilltalande i sin design och enkel att navigera.
Webbplatsen är ditt företags ansikte utåt – en form av digitalt visitkort. Designen är det första någon ser när de besöker din sida. Om den inte är imponerande kommer du att få problem eftersom undersökningar menar att 48% av besökarna grundar sitt köpbeslut på om sidan är seriös och tilltalande. Webbdesignen spelar även en viktig roll i företags varumärkesbyggande. Du har en chans att redan här förmedla vad du står för. Är ni trendiga eller mer traditionella, vill ni vara ett premium gym eller mer positionera er som ett budget gym? Försök att förmedla företagets kärnvärden genom designen. Målet bör vara att skapa en igenkänningsfaktor som kopplar hemsidans design med exempelvis utformning av marknadsföringsverktyg och hur det ser ut i de fysiska lokalerna.

Hemsida bild

4. Vara fullt sökmotoroptimerad (SEO).
Det är helt meningslöst att ha en väldigt funktionell och väl designad hemsida om ingen hittar den. Genom att ha en sökmotoroptimerad hemsida, ett bra domännamn, en sida som många länkar till och som är välbesökt samt en hemsida som har varit ”live” i många år – då har du bäst chans att hamna högt i det organiska söket.

Under arbetet med SEO handlar det om att jobba med hemsidans struktur, nyckelord, rätt rubriksättning och mycket mer. Google är självklart den viktigaste sökmotorn, de använder algoritmer och filter som kan påverka sökbarheten och som troligtvis bör beaktas. Men i stort handlar det om att hjälpa Google att förstå sidans innehåll som leder till att Google välja att visa sidan i första ledet vid en matchande sökning.

5. Vara fullt responsiv och mobilanpassad.
Idag är det en standard att ha en mobilanpassad (responsiv) hemsida. Anledningen är att utvecklingen tydligt pekar på att allt fler personer kommer att besöka din hemsida via sin smartphone eller surfplatta. Idag har 77% av Sveriges befolkning har en smartphone och 76% av dem använder internet i mobilen.

Detta gör att en responsiv hemsida är en mycket viktig del av ett företags digitala närvaro. Är inte din hemsida anpassad för mobilt användande skapar du frustration hos besökaren som gör att de snabbt lämnar din sida.

En annan viktig anledning till att fullt ut mobilanpassa sin hemsida är för att inte tappa ranking i sökmotorer. Google har meddelat att de prioriterar att visa hemsidor tidigt i sökresultatet om sidan är responsiv.

Är din hemsida mobilvänlig? Google har en tjänst där du kan testa detta, gå till >>

Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo