E-post fortsätter att dominera

När det gäller att kommunicera med befintliga och potentiella medlemmar har du en mängd olika kanaler att välja på. Det kan vara sociala medier, e-post, blogg, sms, postutskick mm. Även om e-post kan verka som det mindre sexiga valet är det fortfarande den mest effektiva metoden att kontakta och direkt påverka agerandet från dina medlemmar.

Användandet av e-post är fortfarande – tro det eller ej – mer populärt än någonsin. Hela 96% av alla internetanvändare kommunicerar med vänner, kollegor, kunder, mm via e-post, enligt rapporten Svenskarna och Internet 2016. E-post är alltså något du som företagare behöver använda för att engagera dina nuvarande och blivande kunder och öka chansen att bli deras top-of-mind vid framtida köpbeslut.

Användningen av sociala nätverk fortsätter att öka men det berör bara ca 75 % av alla internetanvändare. Men de som använder sociala nätverk har stor närvaro - drygt en timme om dagen eller 7 timmar i veckan.

Möjligheten att skicka elektroniska meddelanden mellan varandra har funnits långt före internet fick sitt genombrott. Redan i början av 70-talet spelade man till exempel schack genom att skicka sina drag med e-post.

Andelen internetanvändare som använder e-post har stadigt legat på en nivå runt 95 procent de senaste nio åren men nu har det alltså vuxit med 1 %. Ungefär två av tre gör det varje dag. Det är ingen skillnad mellan könen i användning av e-post, bland såväl män som kvinnor är det 96 procent som någon gång använder e-post och 70 procent som gör det varje dag. Nästan hälften (45 %) av de som arbetar läser jobb-mejl under semestern. Andelen internetanvändare som använder e-post är hög i alla åldersgrupper. Högst är den i åldern 36-45 år där så gott som alla (99,6 %) använder e-post.

Det råder ingen tvekan om att e-postmarknadsföring är effektivt, billigt, enkelt, beprövat och har en fungerande teknik. Trots detta blir det allt mer vanligt att man vänder sig till de sociala medier som finns idag för att kommunicera med befintliga kunder och försöka skaffa nya intressenter. Detta är helt fel väg att gå, inga sociala medier kan idag ge den effekt som e-post kommunikation kan ge. Det innebär inte att du ska undvika sociala medier utan det ska ses som ett mycket bra komplement till e-post.

Här följer några anledningar varför du ska agera starkt inom e-post kommunikation:

För det första, undersökningar visar att 90% av konsumenterna önskar att få information/erbjudande/hälsotips via e-post som ett Nyhetsbrev, endast 10% önskade denna kommunikation via facebook. (Nielsen Norman Group). Det är allt svårare att nå ut med "gratis information" via sociala medier - vill du garanterat nå dina "gilla" måste du numera betala genom sponsrade uppdateringar. Att jobba med opt-in sidor och sedan kommunicera ut ditt budskap via e-post är både mer effektivt, billigare och den kanal som konsumenten till merparten vill använda.

För det andra, visar studier att regelbundna e-post meddelande har en betydande positiv effekt på en person hälsa och träningsvanor. Enligt gjord studie, som publiceras i American Journal of Preventive Medicine (AJPM), visade det sig att med hjälp av e-post sporras individer till en sundare livsstil. Resultatet av regelbundna hälsotips och motiverande budskap resulterade i mätbara förbättring i personens hälsa och träningsfrekvens. Dessa e-postmeddelanden bestod av enkla förslag till sundare matvanor samt förbättrade motionsvanor. Jämfört med en kontrollgrupp, fick de som fick hälsotips via e-post en signifikant ökning av sin träningsflit. Liknande resultat har 11 helt olika studier kommit fram till gjorda från 2006 och framåt.

För det tredje, genom e-post har du en fantastisk möjlighet att integrera nya medlemmar, få dem att snabbt komma igång, stimulera dem att ta med sig en träningspartner samt introducera alla de program och tjänster som ert gym erbjuder. En ny medlem kan lätt känna sig lite osäker - kanske bara välja den väg som känns enklast, exempelvis att träna i olika maskiner. Men oftast erbjuder ert gym så mycket mer och här kan enkla, tydliga e-post budskap skapa en medvetenhet som gör att nya medlemmar tar del av "allt" som er verksamhet har att tillgå.

Men självklart är där fallgropar med e-post marknadsföring som gör att detta verktyg kan ge ett begränsat resultat. Som allting annat måste du göra det rätt för att det ska fungera. Det gäller att ha en strategi - helt enkelt en plan på vad man ska göra och när det ska ske. Denna steg för steg plan ska ha ett mål, du behöver även bra copy och relevans i dina budskap, annars är det ingen som tar sig tid att läsa.

E post helhet

Här följer några områden där e-post kommunikation är väldigt effektivt:

1. Följa upp alla era leads
Här ska du bygga en följd av olika e-post brev med anpassat innehåll med ett tydligt mål att omvandla intresset till en faktisk medlem.

2. Integrera nya medlemmar
Alla vet vikten av att skola in en ny medlem. Här gäller det att kvalitetssäkra att de får all information de behöver för att veta exakt hur de ska få ut så mycket som möjligt av sitt medlemskap. Detta fungerar bäst om du har en sekvens av olika e-post brev som går ut en gång per vecka under medlemmens första 8 veckor. Inleds med ett Välkomstbrev och avslutas med en enkel "har vi levt upp till dina förväntningar" enkät.

3. Skicka påminnelser
En viktig påminnelse är att be om ett återköp till de medlemmar som har ett förbetalt kort (exempel årskort) som går ut på ett förutbestämt datum. En annan väsentlig påminnelse är de medlemmar som tappat sin träningsflit och ej längre besöker ditt gym - de behöver "väckas" innan det är för sent. Självklart kan du också i påminna om bokade PT tider, kurser som startar eller Spa behandlingar som ska levereras.

4. Gratulera vid positiva händelser
Att gratulera en medlem på deras födelsedag ger alltid en positiv upplevelse, om du via din e-post gratulation bifogar en "värdehandling" som berättigar medlemmen till en liten födelsedags present blir whaao faktorn självklart ännu större. En annan bra gratulation är när era medlemmar når milstolpar i sin träningsflit, exempelvis när de avverkat sitt hundrade träningspass.

5. Utöka livslängden på dina kunders medlemskap
I dagens samhälle blir vi bombarderade med olika säljande budskap. Om du inte regelbundet hör av dig kan detta resulterar i att de antingen väljer en annan gymleverantör eller helt enkelt slutar att gå på gym och väljer att spendera sina pengar i en annan bransch. Via e-post brev kan du försöka förhindra detta scenario genom att regelbundet (rekommendationen är varannan vecka) påminna om er existens, ge dem värdefulla hälsotips som bekräftar att ett gym medlemskap är en av de viktigaste investeringarna i livet. Du vill kommunicera ut att de gjort ett bra beslut då de blev medlemmar just hos er (med tanke på att troligtvis finns flera olika alternativ i samma geografiska närhet) och att ni har expertisen att påverka livet i en fantastisk gynnsam riktning.

6. Sälj mervärde
Ni har en hel del befintliga medlemmar som redan har köpt ett träningskort MEN varför inte ge dem en möjlighet att köpa något mer. Kulturen som byggs upp kring ett e-post innebär en hög acceptans för att då och då plocka in "sälj" i era texter. Detta till skillnad från sociala medier där det finns mycket mer begränsad säljacceptans. Sociala medier skapades inte för att företag ska kunna pusha ut sina produkter och om du gör så riskerar du en negativ reaktion. Däremot är e-post ett bra verktyg att ge ut erbjudande på olika produkter och tjänster - missa inte denna möjlighet att enkelt och billigt öka dina intäkter.

7. Återaktivera före detta medlemmar
En viktig del i den totala försäljningen är att återaktivera före detta medlemmar. Detta kan väldigt effektivt göras via e-post utskick där mottagaren stimuleras att klicka på en länk. Denna länk går till en speciellt utformad betalsida med en e-butik där din före detta medlem kan återaktivera sitt medlemskap genom att genomföra ett köp. Alternativt gör man det enkelt och bara ber den före detta medlemmen att vid återtecknande ta med sig e-postbrevet till gymmet eftersom de då blir belönade med x gåva.

Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo