Print this page

Hemsida vs Facebook – vad är viktigast?

När nya intressenter vill lära sig mer om din verksamhet förväntar de sig att kunna söka efter information både på din hemsida och Facebook sida - men vilken är viktigast att fokusera på?

Facebook är en etablerad kommunikationskanal som fortsätter att utvecklas. Här kan du nu -
* Gratis publicera inlägg via text plus bild eller film
* Gratis lägga ut filmer via Facebook live
* Gratis bjuda in till events
* Gratis kommunicera via Meddelanden och skapa slutna Facebook grupper
* Mot betalning ”promota” dina inlägg för att få större spridning bland dina ”följare"
* Mot betalning annonsera (både med text plus bild eller film) mot riktade målgrupper

Facebook har många fantastiska delar - speciellt när det gäller leadsgenerering. På ett smart sätt kan en gymägare få in leads för merförsäljning från befintliga medlemmar och leads från nya intressenter som söker lösningar för att komma i fin form. Men samtidigt finns det en hel del begränsningar som gör att Facebook får bara riktigt bra effekt om du är villig att betala för effektivare spridning.

Saker att vara uppmärksam på:

Ett inlägg är en ”färskvara” och har ytterst begränsad gratis exponering
Du har lagt lite tid att skapa ett FB inlägg som du är övertygad om ska uppskattas av läsaren MEN detta är du inte ensam om. Varje dag vräks det ut inlägg på Facebooks ”vägg" och just det du publicerar är en färskvara med ett väldigt kort ”exponeringstid” innan nya inlägg tar plats. Det finns heller ingen sökfunktion där läsaren kan söka bland gamla inlägg. Samtidigt är besökarens tålamod kort, väldigt få orkar lägga tid på att scrolla ner och leta efter intressanta inlägg som du kanske la ut på ditt företags Facebooksida för flera månader sedan.

Vidare, låt oss i ett exempel säga att din företagssida på Facebook har 800 följare - hur många av dem ser ditt inlägg? Företagssidor lanserades på Facebook år 2007 och då förväntades det att alla dina följare såg allt som du publicerade. Men sedan började konkurrensen öka och 2012 gjordes analyser som visade att endast 16 % av följarna fick upp inlägget. Idag är denna siffra nere på så lite som 2 - 6%. Av 800 följare ser alltså (i första läget) bara max 50 stycken ditt inlägg och det är oftast samma personer som alltid ser dina inlägg. Men du kan förbättra exponeringen. Den kostnadsfria lösningen är att få många att trycka på "gilla knappen", kommentera och dela. Med mycket aktiv involvering från läsaren uppfattar Facebook att du lagt ut ett inlägg med ett högt läsvärde - då släpper man inlägget till fler följare. Förenklat kan du därför säga att ju mer interaktion desto fler ser dina inlägg. Den andra vägen att gå är att betala Facebook för bättre exponering genom det som kallas ”promoted posts”.

På din hemsida däremot finns inte dessa begränsningar - alla som hamnar på din sida kan läsa allt som exponeras. Informationen på en hemsida är aktuell under en längre tid då besökaren via sökfunktioner kan nå önskad information även om det skrevs ett år tidigare. Du navigerar effektivare på en hemsida då det är enklare att bygga en tydlig struktur med anpassade kategorier. Facebook försöker förbättra möjligheten att skapa kategorier men det är komplicerat och inte speciellt användarvänligt.

Du styr över din hemsida men inte över Facebook
Vill du kontrollera ditt varumärke ska du förlita dig på din hemsida. Här kan du använda din grafiska profil till max utan några direkta begränsningar. Du styr helt enkelt över hur ditt material presenteras. Så är inte fallet med Facebooks plattform, du kan exponera din logotyp som profilbild och lägga ut en passande omslagsbild men det är allt - resten bestämmer Facebook.

Dessutom har Facebook en tendens att ofta göra förändringar på sin plattform utan att tydligt berätta vad detta innebär. Det gäller både allt som är gratis och delen där du köper annonser. Långsiktigt kan detta vara bra men kortsiktigt skapar det "lite kaos" eftersom anpassningar till de nya villkoren måste göras. Och sanningen är att Facebook har full kontroll över allt ditt material och kan välja att ta bort det när de så önskar. På din hemsida bestämmer du om någon ändring ska ske, när det ska ske och hur det ska se ut.

facebook marketing

Google gillar inte sociala medier
Vill du synas på Google och andra sökmotorer är inte Facebook effektivt. Prova själv och gör en Google sökning, hur många av sökresultaten på förstasidan kommer från Facebook eller andra sociala medier? Exempel, gå in på Google och skriv ordet gym och sedan direkt efter namnet på din stad. Jag lovar, det kommer inte upp några hänvisningar till inlägg på Facebook eller annan social media.

Med på din hemsida kan du däremot optimera din SEO. Jobba med ett innehåll som är branschanpassat och strukturerat. Detta ger dig möjlighet att synas med fraser och relevanta sökord vilket ökar möjligheten för hög ranking bland organiska sökresultat.

Din Facebook-sida är viktig
Trots de begränsningar som finns är det viktigt att din verksamhet har en aktiv närvaro på Facebook. Varför - du måste vara där dina kunder är och vi lägger allt mer tid på sociala medier. Rapporter visar att Facebook har 5,5 miljoner svenska användare och hälften av alla internetanvändare är på Facebook varje dag och ofta flera gånger om dagen. Kvinnor dominerar på Facebook medan där är en liten minskning bland ungdomar. Du kan aldrig uppnå så mycket närvaro på din hemsida. Målet är att ta hjälp av framförallt Facebook i din marknadsföring och där så fort som möjligt slussa besökaren vidare till din hemsida. Men detta vill naturligtvis inte Facebook och därför ”straffar” Facebook inlägg som innehåller länkar bort från deras plattform.

Summering
Som summering kan vi konstatera att din verksamhet behöver både en aktiv Facebook sida och en säljande hemsida. Där är olika fördelar med båda dessa plattformer och de kan komplettera varandra på ett utmärkt sätt. Det är också bara att vänja sig att det kommer att bli allt dyrare att kommunicera via Facebook. Det är en kommersiell verksamhet som vill utnyttja sin makt till att tjäna pengar. Detta gäller även Google som ökar antalet "sponsrade länkar" på första sidan vid ett sök. Även här handlar det om att maximera sina vinster.

Det blir också allt mer komplicerat att veta hur man ska få ut maximal exponering av gratis delarna inom Facebook. Samt hur man optimerar betaldelen av att köpa annonsutrymme på Facebook och Google - det finns en massa fallgropar på vägen. Vem kunde för några år sedan sia om - att idag måste en gymägare kunna lika mycket om ”hur man dominerar på internet” som ”hur man skapar den perfekta träningen”?

Rate this item
(1 Vote)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Latest from Björn Johansson

Related items