Utveckla din närvaro inom sociala medier

"Syns du inte så finns du inte" är det någon som säger. Därför söker ägare och chefer dagligen kanaler att få ut sitt budskap till så många som möjligt. ​

Begrepp som "att synas inom sociala medier" anses av en del som en viktig faktor bakom ett företags framgång. Sociala nätverk har blivit en naturlig del av vår vardag. Undersökningar visar att 2016 var det nästan tre av fem internetanvändare (58 procent) som dagligen använder sociala nätverk. Tiden då användaren surfar runt på sociala medier är lite drygt en timme om dagen eller 7 timmar i veckan.

Men hur mycket information orkar vår hjärna att ta emot. Varje dag begär vi att vår hjärna i ett allt snabbare tempo ska ta emot allt mer information, bearbeta informationen och sedan agera. Finns den någon mening för ett gym att synas inom sociala medier och i så fall - vilka ska vi välja? När det gäller olika plattformer finns det ett begrepp som heter ”Big Five” - som representerar de största och viktigaste kanalerna. De är:

* Facebook
* YouTube
* Instagram
* Twitter
* LinkedIn

Men i Sverige har inte Twitter fått någon större spridning och bör troligtvis ersättas av Snapchat.

​Kanske förlitar du dig till 100 % på Facebook som ditt valda sociala media. Med den utveckling som finns kan det liknas vid att i din kardiopark endast erbjuda löparband. ​Ett löparband är omtyckt av många och lätt att använda - precis som Facebook. Men det är oftast ingen bra ide att endast erbjuda löparband och därför ingen bra ide att endast förlita dig på Facebook. Alla kunder är inte lika i sina beteende och det är viktigt att möta presumtiva kunder på många plattformer.

Facebook dominerar

Facebook har en dominans inom de sociala medierna som tycks vara svår att förändra. Med andra ord ska du först se till att din närvaro på Facebook är gedigen och strukturerad innan du hoppar på något annat. ​De vanligaste anledningarna till att närvara på Facebook är:

- att förmedla information och nyheter som du vill "pusha" ut.

- att försöka skapa positiva relationer till nya potentiella kunder.

- att driva trafik till din webbplats.

- att engagera befintliga kunder och skapa superfans.

- att effektivisera din kundtjänst och svara på frågor.

- att helt enkelt hitta en ny kanal att sälja på.

Av ovan punkter fungerar sociala medier mer eller mindre bra men har du inte först bestämt "varför du ska närvara i molnet" blir det svårt att lyckas. 

facebook aa

Forma din strategi

Se till att all den tid, energi och pengar du satsar verkligen ger resultat. Det är därför viktigt att ha en strategi med din satsning, svarar därför på dessa frågor:

* Vad är din målsättning och syfte med att synas inom sociala medier?

* Hur ska du mäta resultatet i relation till den insats som du gör?

* Vilka kanaler ska du välja att vara med i och vilka kanaler väljer du bort?

* Vilka budskap ska du gå ut med? Hur ser kommunikationsplanen ut?

* Vilken ekonomisk budget finns tillgänglig?

* Vem är administratörer och vem ansvarar för vad?

Vill du verkligen få effekt med aktiviteterna på sociala medier bör du känna till följande 5 sanningar:

1. Vill du få någon genomslagskraft med dina inlägg måsta du satsa på bra visuellt innehåll. Bilder och videos tar över allt mer eftersom det engagerar, berör och hjälper oss att komma ihåg information bättre. Forskning om sociala medier visar också att bilder skapar betydligt mer interaktion än renodlade textinlägg. Det finns en mängd appar och tjänster som kan göra dina bilder och filmer mer professionella och originella.

2.Tänk på att läsaren vill följa människor och inte varumärke. Majoriteten av användarna ser merparten av sociala medier som ett "privat äventyr” där ren företagsreklam egentligen inte är välkommet. Du måste därför bli personlig och även dela med dig av ditt liv. Var transparent, ge insyn om människorna bakom er verksamhet och berätta ofta om framtidsplaner som verkligen förmedlar en nytta åt kunden.

3. Lagom skapar aldrig någon reaktion - tänk inte "nå ut" utan istället "stick ut". Lägg gärna ut några kaxiga uttalande, länka till extrema videos, våga provocera genom att exempelvis berätta "hur extremt lat människan är", publicera skrämmande statistik och gärna bilder som kan uppfattas som "äckliga". Allt för att få läsaren att reagera och dela ditt innehåll med många andra.

4. Människans tålamod är kort - har du inte kontinuerliga uppdateringar innehållande många foton och med ett innehåll som anses intressant är du snabbt avpoleterad.

5. Att direktsälja på sociala medier är inget att rekommendera - säljacceptansen i dessa kanaler är låg. Men reklam för dina tjänster kan helt klart tas emot positivt om det framförs i ett sammanhang där läsaren direkt kan se kundnyttan. När det framförs som värdefull information och ger läsaren inspiration till positiva hälsorelaterade förändringar. Nyckeln är att läsaren ska uppfatta reklamen för din tjänst som viktigare för henne än för ditt företags framgång.

Ska du satsa på sociala medier är det samma sak som allt annat - gör det rätt och fullt ut annars kan du låta bli.

 

Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo