Reklam, reklam, reklam - ditt mål är att varje dag påverka en mängd nya intressenter med budskap som skapar uppmärksamhet. Men hur mottaglig är dem, vad krävs för att de ska agera?

Anledningen till att vi satsar på reklam är enkel - vi kan inte tala personligen med alla våra tilltänkta köpare. Vore det möjligt och ekonomiskt så skulle vi göra det. Istället får vi använda massmedierna som mellanhänder. Med kunden är idag reklamtrött och i många fall nästan helt resistent. Utmaningarna är många och lösningarna få. Men försök att göra det enkelt för dig. Exempelvis - konstatera att du kan dela in reklamvärlden i två grupper. Den ena består av dem som använder eller kan tänka sig att använda en av dina tjänster. Den andra består av alla andra och dem kan du glömma direkt.

Se upp med reklambyråer 

Ibland kan man bli frestad av att koppla in en riktig proffsig reklambyrå i strävan att få fram den perfekta kampanjen. Men en orsak till att traditionell reklam sällan fungerar är att många reklambyråer har glömt vad syftet med reklam är - att sälja. Vi har sett många exempel i gymbranschen där reklambyrån blivit blind för sin egen kreativitet och sin strävan av att se reklam som en konst istället för säljande kommunikation.Det är lätt att hamna i fällan att fokusera på ”snygga kampanjer som förbättrar gymmets image”. Men oftast är detta helt utkastade pengar eftersom kreativ och image skapande reklam är bara bra om den också säljer. Innan du anlitar en byrå måste du vara extremt tydlig med vad du vill göra - våga avstå från något snyggt och fyndigt om det inte har fullt fokus på sälj.

Låt din reklam tala till en person

Trots att ett av dina reklambudskap kan exponeras mot tusentals individer ska du föreställa dig att du talar till en enda, bestämd person, som ingår i målgruppen. Tänk dig att han/hon sitter framför dig och ni för ett vanligt samtal. Genom att skriva som om du samtalade med den personen kommer du automatiskt att undvika en massa marknadsföringssnack. Du håller en professionell men vänlig ton. Och du håller dig till saken, för du vill inte slösa med personens tid.

Använd alltid ”säljande” ord

Hur du uttrycker dig i val av ord spelar en större roll än du tror. I det optimala marknadsföringsbudskapet bör några av följande ord och fraser ingå:

Ny..                                 Människans natur kräver hela tiden nyheter

Det senaste om..            Utvecklingen går framåt, det vill alla ta del av

Hemligheten med..         Alla vill hitta en genväg som få känner till

Det är bevisat..               Dokumentationer fungerar

Spara..                            Alla vill göra en bra ”affär” - de vill spara tid, energi och pengar

Kostnadsfritt..                 Alla vill ha något som inte kostar

Upptäck känslan av..      Stimulerar känslan av äventyr och upplevelse

Garanti..                          Lugnar, försäkrar, kan inte bli lurad

Varning för..                    Ingen vill prova något som inte fungerar

Fem steg till..                  Vi gillar färdiga modeller som är tydliga

Resultat..                        Berätta vad som kommer att hända, inte vad som krävs

DU..                                Viktigaste ordet av alla - sätter kunden i centrum

Kommunicera ratt1

Reklam handlar ofta om att tjata

Förutsätt inte att konsumenterna vet vad de har för nytta av dina tjänster utan tala om det, om och om igen. De första som tröttnar på er reklam är personalen och absolut inte de tilltänkta kunderna. Var aldrig rädd för ständigt repetera dina budskap. Tänk på att när du kör en kampanj är bara en liten del av din marknad redo att just då köpa. Därför fungerar reklam bäst om det tjatas - om och om igen. Kunder är redo att köpa vid olika tillfällen. Så fortsätt bara att marknadsföra er mot era drömkunder även om ni inte får respons direkt. En del av dem kan ta lång tid att få som kunder, men de flesta är lättare att få än du tror, om du bara bestämmer dig för att inte ge upp efter det första försöket.

Personalen är också era reklambärare

Precis som att det är lönsamt att ha lojala kunder, är det lönsamt att ha lojala anställda MEN bara om de levererar. Förutsätt inte att de vet vad din vision, strategi och mål är. Även här måsta du tjata och tala om det, om och om igen, så att de i sin tur kan sända rätt budskap till dina tilltänkta kunder. Först måste du sälja in ditt varumärke till dina anställda innan du säljer det till kunderna. Alla anställda vet inte att deras jobb är att göra kunden nöjd. Och alla vet definitivt inte hur man gör. Gör dem medvetna om att företagets framgång hänger på hur väl de uppfyller förväntningarna och lär dem i detalj hur de kan bli positiva reklambärare.

Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo