Är du redo för den tveksamma motionären?

Du tillhör säkert en grupp som besökt en massa gym? Merparten av dem har säkert varit rena och fräscha med ett brett utbud, leende personal och modern träningsutrustning. 

Och jag lovar att på majoriteten av gymmen är alla kunderna som tränar på gymmet redan är i ganska bra form och försöker pusha sig själva till nya resultatnivåer. Branschen har än idag misslyckat ganska kapitalt med att locka in de som verkligen behöver våra tjänster. Var är de någonstans? Tydligen inte på gymmen utan troligtvis sitter de hemma i soffan och funderar på hur de skall agera för att ta tag i sin hälsa. För kunskapen om alla de fantastiska fördelarna med våra tjänster är det ingen (eller i alla fall ytterst få) som argumenterar emot.
 
Låt oss analysera varför en kund söker sig till gymmet? De söker saker som – att få pigga muskler, strålande leende, sexigare kropp, mer energi, en ny partner, mindre fett och ork att leva livet fullt ut. Men de har ofta en viss tveksamhet till om gym verkligen är den rätta arenan för dem.
 
Som gym kan du på din hemsida beskriva din verksamhet på olika sätt. Vill du attrahera tveksamma motionärer måste du se gymvärlden från deras ögon. Och inte göra ett klassiskt ”låt oss visa allt vi har” upplägg. Massa bilder och texter på vältränade medlemmar som gör allt det där som kunden (om man bortser från de redan frälsta) egentligen vill undvika. Här får vi rörliga bilder på dunkande spinning, full fart på ett löparband, tunga vikter som ska lyftas, knepiga funktionella övningar eller personer som slår knut på sig själv i ett yogapass. 
 
Lösningen är istället att svara på de frågor den tveksamma motionären har. Exempelvis -
 
* Får jag något förtroende för detta specifika gym?
* Passar jag in i denna miljö?
* Klarar jag av träningen eller kommer jag bara känna mig dum?
* Är detta roligt (fun factor) och har jag verkligen den tid som krävs?
* Är detta gym kvalificerade att hjälpa mig uppnå mina mål?
* Bryr de sig om mig efter att jag köpt mitt träningskort?
 
Tveksam motionar
 
Tyvärr, hälsa säljer inte
Här är ett budskap till alla ni som försöker marknadsföra er gymverksamhet. Folk vill ha ”the quick fix”! Glöm allt som handlar om – ett mer kvalitativ liv och bättre hälsa. Individer som tränar gör det för belöningen som kommer direkt. Att locka med hälsoeffekter som eventuellt inträffar i framtiden är helt enkelt inte säljande. 
 
Kolla alla tidningar som försöker sälja ”hälsa” till konsumenten. De lockar med - Gå ner 6 kilo på 6 veckor, 5 snabba steg som får dig i fin form på 5 veckor osv. Det finns en anledning till att de använder dessa lockrop – Det SÄLJER tidningar. Om du vill få igång din försäljning av gymkort – gissa vad du då skall du satsa på då? Självklart, satsa på ett liknande tänk.

Sätt dig in i den tveksamma motionärens situation
Alla gym vill inte ha in tveksamma motionärer i sin verksamhet, full respekt för det. Men om detta är en tilltänkt målgrupp kan det vara bra att läsa nedan brev som är ett faktiskt brev som ett Svenskt gym fick från en intressent. Verkligen läsvärt och bör ge oss alla en tankeställare – hur skall vi agera för att få denna målgrupp att bli en långsiktig fullt betalande medlem? I Sverige finns det över 3 miljoner av tveksamma motionärer över 16 år. De har stora behov av våra tjänster och ett välfyllt kreditkort som väntar på att användas.
 
Hej,

Jag är verkligen intresserad att se om det finns någonting som skulle kunna motivera mig att börja träna. Vad gör jag idag för att hålla mig i form? Tja, funderar för det mesta att jag borde göra något. Och på detta stadiet har jag nog varit de sista 30 år.

Jag är 46 år och har egentligen inte tränat något sedan jag var 15. Förnuftet säger att jag borde, men... Hittills har jag köpt kort på Aqvakul och gått ditt en gång på vattengympa (den var rolig men ändå inte så mycket att jag skulle gå igen), och 2 gånger har jag simmat (det var för kallt och för tråkigt). Sedan har jag köpt halvårskort på Friskis och Svettis, men just den dagen då jag tänkte börja, regnade kraftig, och senare var det något annat och jag har aldrig gått dit.

En gång gick jag med jobbet på ”aerobic", usch, så svettig och jobbigt. Det upprepade jag inte igen. Men jag tänkte att det inte är nödvändig att gå någonstans, man kan väl träna hemma också. Så jag köpte DVD med orientalisk dans, sydamerikansk dans, pilates och yoga. De var faktiskt väldigt roliga att se på liggande i soffan. Dessutom har jag skaffat en hel arsenal av olika dammsamlare tex. stepmaskin, romaskin, nån rullande kavel osv. Ända nytta av de var att min man och son blir så glada när de ser att jag köpt en ny sak till garderoben.  

Att gå på snabba eller långsamma promenader utan något mål känns totalt meningslös och jag kan inte alls tvinga mig till någonting sådan. Visserligen brukar jag cykla överallt men det blir inte så mycket om man bor i centrum och allt är nära. Jag började gå i trappan, bor på 6. våningen, men grannarna tyckte att det var i högsta grad märkligt beteende.

Jag läste också att man skall ha tydligt mål och så hängde jag upp en bild med en fin tränad tjej. Efter några dagar blev jag så van vid bilden att jag reagerade lika lite på den som på telefonräkning.

Många säger att man mår bra efter träningen, men det tycker inte jag. Jag avskyr att bli svettig, och jag gillar inte heller tröttheten efter träningen. Hur får man en sådan som jag motiverad? Om ni har någon lösning eller vill försöka med ett sådant svårt fall är jag villig att prova.

Med vänliga hälsningar

Lena Lassen

Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo