Välj rätt annonsformat och målgrupp på Facebook

Facebook utvecklas på många fronter. Det gäller att hänga med och ha koll på förändringarna som sker. Allt för att du ska få maximal räckvidd med aktiviteterna kopplade till din företagssida.

Ett exempel är att Facebook skruvat ned räckvidden på de inlägg som skrivs på företagssidor till förmån för inlägg från privata vänner. Anledningen är att Facebooks användare ska få en trevlig upplevelse och mötas av ett flöde som är relevant och intressant. Vill du nå ut med ditt företags budskap måste du engagera besökarna med intressant innehåll. Om man som företag skriver bra innehåll som engagerar och väcker intresse och därmed genererar interaktivitet, lyfts inläggen fram i flödet och genererar ytterligare räckvidd.

Om du vill annonsera
För att få en ökad räckvidd, kan man naturligtvis också marknadsföra sina inlägg men hur når man rätt målgrupp?
 
Till att börja med är rekommendationen att all annonsering hanteras i Facebooks Ads Manager. Där har du bäst kontroll på målsättning, annonstyp, målgrupper, budget etc. Just för gym är troligtvis de tre främsta målsättningarna/annonsformaten:
 
* Skapa trafik (klick på annonsen pekar till en landningssida på webbplatsen).
* Skapa interaktion (inlägg marknadsförs för att öka räckvidden och engagemanget).
* Utöka leadgenerering (klick på annonsen pekar till Facebooks förifyllda leadformulär).
 
Välj rätt målgrupp 
När du som gym annonserar, är ditt syfte ofta att generera nya leads som vill köpa träningskort, att få deltagare till kurser eller att puffa för ett evenemang. Målgruppen finner du därför helt naturligt i en geografisk omkrets runt anläggningen (maximalt 17-30 km radie), i åldern +18 år och antingen man och/eller kvinna.

Målgruppen kan sedan reduceras genom att lägga till intresse och demografi. Erbjuder du exempelvis en öppen kurs för deltagare som vill förbättra sin löpteknik, kan du enkelt lägga till intressen såsom ”Löpning” och ”Träning”. Handlar det om en Gravidyoga-kurs, kan du utesluta män och på så vis halvera målgruppen. Erbjuder du kurser för barn, är det lämpligt att rikta sig mot Föräldrar till barn i åldern 6-12 år o.s.v.

På det här sättet spenderar du annonspengarna på ett effektivt sätt och får med andra ord "mer pang för pengarna".

Facebooks Leadgenerering
När du vill generera leads för konvertering till medlemmar, är det många som skapar kampanjer som pekar till ett formulär på den egna webbplatsen. Det fungerar alldeles utmärkt men sedan en längre tid tillbaka har Facebook tagit fram sitt eget format för leadgenerering. 

leadsformular facebook small

Annonsen ser ut som vanligt med inläggstext, bild, rubrik och ingress. Vid klick pekas man dock till ett formulär på Facebook där kontaktdata är förifyllda (namn, mail och telefon). Man designar sitt eget formulär och kan även komplettera med egna frågor. Fördelen med detta annonsformat är att det blir enklare för den presumtiva medlemmen att fylla i formuläret och dessutom går det mycket snabbare att komma till formuläret jämfört med om man pekas till en webbsida utanför Facebook.

Löpande under kampanjen kan man ladda ned listor med namn och kontaktdata för bearbetning av säljpersonal i vanlig ordning - möjligheterna är oändliga.

* Medförfattare till artikeln är Peter Gregorics från Sajts. Peter ger goda råd, håller kurser och konsulterar kring hur gym på bästa sätt ska agera inom sociala medier. Vill du komma i kontakt med Peter - skicka ett e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..
Rate this item
(1 Vote)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB