Kommunicera "old school" för maximal effekt

Det finns en uppsjö av olika kanaler att välja på när det gäller kommunikation. Det gäller både i jakten på nya intressenter som dialogen med befintliga kunder. Men vilken kanal ger bäst effekt?

Du kan ha världens bästa ide och en lysande kampanj med om du inte når ut, inte får uppmärksamhet från din målgrupp får du i heller inte någon effekt på aktiviteten. Ska du välja sociala medier - för att föra en dialog, stärka ditt varumärke och hitta nya intressenter? Eller varför inte gå ”old school” och bomba på med E-post och SMS? Vilka kommunikationskanaler ger bäst effekt?
 
Idag anser en del mediaexperter att många företag inte funderar så mycket på effekten utan mer väljer ”det som känns roligast att jobba med” - då är det Facebook och Instagram som är mest populära. Men ”vad som känns roligast” kan inte vara grunden till val av kommunikationskanal. Istället handlar det om en helhetsvärdering kring enkelhet, kostnader, hur många som nås och antalet som faktiskt läser ditt budskap. Att göra ett Facebook inlägg är både enkelt och gratis - det är enkelt att förstå att många anser att det är perfekt. Jo, men hur många når du genom denna insats? Populariteten kring Facebook gör att ”väggen” snabbt blir full av olika nyheter. Därför når du troligtvis väldigt få, Facebook begränsar räckvidden till initialt 5 - 15 % av dina fans. Kan bli många fler om du får en hel del kommentarer, gilla och delningar. Men då får du hoppas på ”om” och det är svårt att bygga sin framgång på förhoppningar.
 
Trots dagens tillgång till alla appar och sociala medier är det viktigt att inte glömma gammal hederlig SMS och E-post. Världens första SMS - Short Message Service skickade i slutet av 1992 och är fortfarande en av våra absolut mest populära sätt att kommunicera. E-post har funnits sedan 70-talet men började användas mer flitigt i mitten på 1990-talet och det dominerar fortfarande. Exempelvis kollar 73% av alla internetanvändare sin e-post dagligen.
 
Företaget GGFIT från England med deras ansvarig Guy Griffiths har i många år specialiserat sig på kommunikation inom gymbranschen. Guy menar - ”Det är en myt att e-post utskick inte öppnas. När du mejlar med någon som du har en bra relation med kan du enkelt uppnå i snitt 50% öppningsfrekvenser, det har vi många bevis på. Men SMS är ännu bättre - vi har varit med om öppningsfrekvens på 98% inom 10 minuter, helt outstanding. Att skicka SMS är fantastiskt och har en enorm genomslagskraft. Du får snabbt ut dina budskap via SMS och dina kunder gillar det, för vi ser även en lägre avprenumerations statistik från SMS. För varje 1 000 meddelanden som skickas ut ser vi omkring 4 stycken som avprenumererar från e-post, jämfört med endast 2 stycken STOPs från SMS". 
 
I den allt mer komplicerade kommunikationsvärlden är det en utmaning att veta vilka kanaler man ska välja. Allt är bättre än inget men alltför många gym har "glömt bort” att systematiskt jobba med e-post och sms. Vill du nå maximal effekt kan du inte förlita dig på sociala medier. Guy Griffiths menar - ”Vår värld har just nu ett galet fokus på appar och sociala medier. Vi har haft en dialog med en mängd olika gym genom åren och hitintills har vi aldrig stött på ett gym som får 50 % av kundbasen att aktivt följa och agera inom en social kanal eller använda gymmets app. E-post och speciellt SMS är kanaler som fortfarande når flest läsare och som ger bäst respons”.
 
Epost oppningsfrekvens
 * Bilden visar exempel på ett gyms öppningsfrekvens av olika e-post utskick.
Rate this item
(1 Vote)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB