Marknadsför mycket smärta

För att kunna sälja medlemskap måste du först få fram en intressent som vill lyssna på vad du har att säga. Det är detta som kallas marknadsföring, alla aktiviteter som skakar fram namn och kontaktuppgift på en potentiell kund som har ett grundintresse i att börja träna och komma i fin form.

Det krävs följande delar för att få en ny kund:
 
1. De ska upptäcka dig, veta att du finns i deras närhet redo att hjälpa dem.
I dagens ENORMA reklambrus är detta ingen lätt uppgift.
 
2. De ska gilla dig, känna att de passar in och får förtroende för din verksamhet.
 
3. De ska agera nu - det räcker inte med att de sitter hemma och tänker positivt om din verksamhet. Du behöver få dem att "få tummen ur" och agera idag.
 
Är marknadsföring en kostnad eller investering
Första steget är med andra ord - att via marknadsföringsaktiviteter få potentiella kunder att upptäcka dig, veta att du finns i deras närhet redo att hjälpa. Vill du lyckas som gymägare måste du snabbt lära dig att marknadsföring kostar pengar MEN det skall inte vara en kostnad utan en investering. Rätt utförd marknadsföring ger dig intressenter och dessa intressenter kan du sen omvandla till en intäkt i form av betalande medlemmar. 
 
Att lägga 100 000 kr på en kampanj skall vara en självklarhet om du genererar minst 600 000 kr i intäkter. Detta är en mycket bättre årlig avkastning än vad banken kan erbjuda, eller hur. Nu kanske du tänker - "jag har ju inte ens tillräckligt med intäkter för att betala mig själv en hyfsad lön, hur skall få fram pengar till detta”? Vad kommer först, hönan eller ägget? Du kan inte tjäna pengar utan att spendera pengar och du kan inte spendera pengar om du inte har pengar. Även om det är svårt måste du då jaga kostnader inom andra område för att kunna frigöra pengar och gasa på med marknadsföringen
 
Hur får du då individer att upptäcka dig, vilka budskap är det som gäller? Den som har det svaret besitter ovärderlig kunskap. Vi vet i alla fall vilka budskap vi kan utesluta. Har du någonsin sett marknadsföring för ett hotell som säger – kom till oss eftersom vi har sängar, Tv på rummet, dusch och frukost på morgonen? Nej, SJÄLVKLART inte eftersom det är ett hotell. Varför skall hotellbranschen marknadsföra så pass självklara saker som att de har sängar och frukost på morgonen? Likväl ser vi fortfarande väletablerade gym som hela tiden marknadsför sig genom – "kom till oss eftersom vi har spinning, body pump, styrketräning, viktminskning, funktionell träning och bastu". Skärpning, ni är ett gym – tror ni jag blir grymt imponerad över att ni har spinning, styrketräning och bastu? I don´t think so – allt detta är idag en självklarhet för att kalla sig ett gym. Absolut inga bra budskap som påverkar oss att agera utöver det vanliga.
  
Ett annat budskap som vi kan utesluta är oftast "happy, happy, happy". Ett bra budskap måste beröra för att ha en effekt, leende människor ser vi i reklam överallt - det berör inte. Att använda humor brukar beröra och är dock ett bra exempel. 
 
Overvikt ab
 
Förvandla smärta till njutning
Men vad är det då som påverkar människan mest - njutning eller smärta? Om en hjälporganisation ska få oss att skänka pengar till sin organisation - när får de bäst resultat? När vi ser njutningen av att barnen i fattiga länder nu har det bra, rena kläder, drickbart vatten och en fungerande skola? Eller när vi ser barn som går runt i elände, krig, fattigdom och brist på mat? Precis, när vi ser "smärta" berörs vi mer än av "njutning". Vi gör mycket mer för att undvika smärta än för att uppleva njutning. Ska en hjälporganisation dra in mycket pengar ska de alltså exponera mycket smärta.
 
Omvandla nu detta tänk till gymbranschen. Vi skulle kunna marknadsföra mycket ”smärta” för att få en maximal reaktion. Smärtan av att känna sig tjock, ha dåligt självförtroende och inte känna sig omtyckt. Känslan av ett misslyckande när man inte kan leka med sina barnbarn på grund av dålig kondition och en rygg som ständigt gör ont. Allt det obehag som är kopplad till stress – inte ha någon energi och kanske ett dåligt sexliv. All smärta som kommer fram när jag trots att jag är 36 år har en kondition som en 58-åring - det är inget kul.
 
All denna smärta kan vi lösa och förvandla till njutning. Tänk på det när du formar din nästa kampanj.
Rate this item
(3 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB