Att optimerar dina bilder för Google

Alla som driver gym är med ”i det digitala kriget”. Det gäller att Google gillar det de ser när Googles ”spindlar” samlar på sig information om just er verksamhet.

INKA Interactive är en Webbyrå med en gedigen erfarenhet från hur man på bästa sätt jobbar med digitala verktyg. De har skrivit en intressant artikel om vikten av att optimera sina bilder som publiceras på hemsidan och i andra digitala kanaler. De skriver bland annat -
 
Flera studier visar hur allt fler använder sig av Googles menyalternativ ”Bilder” eller ”Videor”, som finns under sökfältet, när de letar efter något på Internet. Inte så konstigt när konkurrensen om de organiska sökresultaten hårdnar och det gäller att sticka ut. För den som söker information har det också en rad fördelar, då man utan att klicka in på en länk kan bedöma om det är rätt produkt man letar efter. 
 
Man brukar dela upp bildoptimering på Google i två olika kategorier - "Storleksoptimering" och "SEO-optimering". Det första handlar om att göra en bild så ”lätt” som möjligt så att den laddar snabbt oavsett uppkoppling. Det sistnämnda handlar om att göra det lättare för Google att hitta bilden utifrån relevanta sökord.
 
Storleksoptimering   
En väldigt enkel sak, men som många ändå misslyckas med. Det är inte sällan man besöker en hemsida där någon lagt upp en alldeles för stor bild som väger flera megabyte. I takt med att Google blir ännu hårdare i sin bedömning av Pagespeed är detta strängt ”förbjudet”. De flesta vanliga bilderna bör sparas ner i JPEG-format i en kvalitet på ca 50 %. Ögat kan knappt uppfatta skillnaden, men för storleken spelar det stor roll. I vissa fall är det dock att föredra med formatet PNG.
 
SEO-optimering
Även om Googles förmåga att söka och känna igen bilder har förbättrats avsevärt är det fortfarande av stor vikt att optimera dem på rätt sätt. För en sökmotor är det primärt tre saker som är viktiga: 
* att bilden är relevant för innehållet
* bildens filnamn
* alt-attributet
 
Med rätt optimerade bilder ökar förutsättningarna för att Google kan filtrera dem på rätt sätt i sin bildsök.
 
Relevans
Google kopplar ihop texten kring bilden med själva bilden för att kunna visa den i så relevanta sökresultat som möjligt. Så bäst är ju om bilden tydligt relaterar till texten. 
 
Namnet på bildfilen
Filnamnet är viktigt för att sökmotorerna ska förstå vad din bild föreställer. Försök därför göra det så beskrivande som möjligt, vilket innebär ”gula-skor.jpg” istället för ”pic-3637.jpg”.
 
Alt-text
Även kallat ”Alt-attribut” betyder helt enkelt en alternativ text till bilden. Att skriva en bra alt-text behöver inte vara så svårt. De flesta CMS har ett enkelt sätt att lägga till alt-attribut på bilder som laddas upp. När man skriver en alt-text är det viktigt att tänka på vad det är bilden visar och gärna använda sökord. Men ”keyword stuffing” är inte att rekommendera! Låt texten vara naturlig och läsbar för en vanlig människa.
 
En nyhet från Google under sommaren 2019 är att de har gått ut och sagt att det är extra viktigt att skriva alt-text då det kan fungera som ankartext när du länkar dina bilder. Detta för extra kraftfull sökmotoroptimering.
 
Sammanfattning
Bildernas betydelse på Internet blir allt viktigare och det kommer säkert fler nyheter framöver. Men den generella tumregeln är att alltid tänka på användaren som besöker sidan och hur bilden kan bidra till upplevelsen av webbplatsen. Som vi nämnt tidigare är det också klokt att tänka på hur den valda bilden kan synas i olika sammanhang som Google bildsök eller sociala medier. Att leverera bilder i rätt format är också en viktig del i att anpassa sig till Googles ökade krav på den mobila upplevelsen.
 
 
Rate this item
(1 Vote)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB