Nyheter

Nyheter (47)

Actic Group AB ("Actic") förväntar sig rapportera en EBITDA och ett rörelseresultat för det tredje kvartalet 2020 som blir högre än föregående år.

Actic börsnoterades i början av 2017 med en teckningskurs på 50,50 kronor. Sedan dess har kursvärdet dramatiskt gått ner. Idag blev det, tack vare sin senaste ekonomiska redovisning som blir bättre än marknadens förväntningar, dock en positiv utveckling på börsen. 
 
EBITDA för det tredje kvartalet 2020 förväntas uppgå till cirka 86 Mkr och rörelseresultatet till cirka 33 Mkr, jämfört med 72 Mkr respektive -266 Mkr för det tredje kvartalet 2019. I de redovisade resultatsiffrorna ingår statliga stöd för permittering av personal med cirka 5 Mkr och för tillfälliga hyressänkningar till cirka 8 Mkr. 

Omsättningen förväntas att uppgå till 196 Mkr, motsvarande -14 % jämfört med föregående år, vilket är bättre än tidigare kommunicerad omsättningsminskning under det tredje kvartalet om 15-20 %. 
Siffrorna är preliminära och inte reviderade av bolagets revisor. 
 
Detta resultat lär vara väsentligt över marknadens förväntningar. Resultatförbättringen förklaras bland annat av åtgärder för att anpassa träningsutbudet, anpassade personalkostnader och god kostnadskontroll. 
 
Fullständig information kommer att redovisas i samband med Actics delårsrapport för det tredje kvartalet 2020, som publiceras inom kort.

Grundaren till Nordic Wellness Magnus Wilhelmsson är inte rädd för att testa nya upplägg - nu öppnar en ny Grand Fitness klubb.

Nordic Wellness söker nya vägar framåt - sen tidigare har man även startat varumärket ”Grand Fitness”. Via ett samarbete med Brödverket finns nu Nordic Wellness brandat ”protein bröd” i många matbutiker. Framöver är det aktuellt att i koppling till Nordic Wellness gymmet erbjuda en stor yta för ”coworking” där företag kan hyra in sig.
 
Expansionen är enorm - under 2019 öppnade Nordic Wellness 34 nya gym men under 2020 ser de ut att hamna på hela 55 nyöppningar. Även om det involverar en del förvärv är detta minst sagt imponerande.
 
Ett av de senaste projektet är att Grand Fitness öppnar upp dörrarna till sin andra klubb i Göteborg – Grand Fitness Herkulesgatan. Den 950 kvm stora lokalen ligger på Hisingen och kommer erbjuda gym, fria vikter, kondition och personlig träning. Precis som på den första Grand Fitness-klubben kommer denna kännetecknas av större fokus på en exklusiv atmosfär, lyxig inredning och att ge en träningsupplevelse utöver det vanliga.
 
Grand kollage 2
 
”Vi är övertygade om att alla som väntat på den nya klubben kommer att få en träningsupplevelse över förväntan”, säger Magnus Wilhelmsson, VD.
 
Ett boutique-gym
Grand Fitness är ett Boutique-gym som kännetecknas av en lite mindre yta med större fokus på lyxig inredning och en häftigare träningsupplevelse. Detta innebär ofta en hög kostnad för medlemmarna. För ett medlemskap i flertalet gym i New York och London kan det kosta uppåt 2 000 kronor i månaden eller 300 kronor per bokat pass.
 
Visionen för Grand Fitness är att skapa samma atmosfär och känsla som på gymmen i New York och London till ett mer förmånligt pris. Men på Grand Fitness blir det absolut dyrare att vara kund i jämförelse med ett Nordic Wellness gym. Inspiration är hämtat från gym som David Barton i New York, 1Rebel och BXR i London. 

STC fortsätter att växa och etablerar sig i centrala Norrköping. Den planerade öppningen är på Prästgatan i januari 2021. 

Det blir en toppmodern träningsanläggning som kommer att erbjuda det senaste träningsutrustningen och variationsrik träning. 
 
"I vår etableringsplan handlar det om att hitta strategiskt placerade lokaler. Här öppnar vi en unik träningsanläggning som andas framtid och ger besökarna både energi och inspiration till att komma igång och bibehålla sin träning", säger Antoni Kutics, etableringsansvarig.
 
På en yta om 1 400 kvm kommer det mesta inom träningsväg att rymmas med stora ytor för funktionell träning och det senaste konceptet HIIT, en intervallbaserad träningsform där du tränar med redskap, maskiner och kroppsviktsövningar tillsammans med en peppande coach. Passet passar alla, då varje övning anpassas till individens träningsnivå.  
 
stc klubb
 
Här kommer det att finnas gruppträningssalar med ett stort gruppträningsutbud, med bland annat pass från den världsledande gruppträningsleverantören Les Mills®. Gruppträningen kommer att ledas av STCs instruktörer och virtuella klassledare, då båda salarna är utrustade med LED-skärmar för virtuell träning, så att besökaren kan träna gruppträning under dygnets alla timmar. Här kommer du bland annat kunna uppleva THE TRIP™, som tar dig på en resa genom digitalt skapade världar på din spinningcykel. 
 
"Det blir en träningsanläggning med extra allt mitt i centrala Norrköping! Självklart kommer vi även fylla klubben med vår STC-anda, glädje, gemenskap och personligt", avslutar Anna Jarl, regionchef. 

Kombinationen padel och gym blir allt vanligare, ett utbud som även Padel Zenter erbjuder i sin kommande satsning.

Padelindustrin är på kraftig frammarsch i Sverige och har redan passerat en miljard i omsättning. Av någon anledning är där många idrottsmän som på olika sätt ger sig in i branschen. En av dem är Zlatan som tillsammans med sin affärspartner Thomas Sandström öppnar upp nya padelarenor runt om i Sverige.
 
Padel Zenter grundades av Thomas Sandström och Zlatan Ibrahimović och de driver padelanläggningar godkända för spel på högsta internationella nivå. Tidigare anläggningar finns i Stockholm, Jönköping, Båstad och Skövde. En anläggning i Örebro öppnar inom kort. 
 
Zlatans Padel Zenter i Årsta slog padelmarknaden med häpnad när man presenterade sitt bokslut för 2019. Här visade man en omsättning på 19,7 miljoner kronor och ett rörelseresultat på otroliga plus 10,2 miljoner kronor. Ägarna passade på att göra en aktieutdelning på 10,5 miljoner kronor.
 
padelzenter 2
 
Nu fortsätter expansionen och i maj 2021 öppnar ett nytt Padel Zenter i en helt nybyggd arena i Uppsala. Satsningen bygger på ett hyresavtal som löper över 10 år. Platsen är Östra Fyrislund, Uppsalas nya industri- och handelsområde intill E4.
 
Den nya anläggningen blir på 4 500 kvadratmeter (det hitintills största Padel Zentrat) med fokus på elva padelbanor, samtliga med 10 meter fri spelhöjd. Vidare kommer anläggningen ha gym, shop, lounge, sports clinic, bastu samt konferensmöjligheter.
 
Thomas Sandström, VD för Padel Zenter, klargjorde tidigt att han vill hamna i premiumsegmentet med den nya etableringen. "Uppsala är Sveriges fjärde största stad och har alltid varit av intresse. När möjligheten att etablera en stor anläggning i ett bra geografiskt läge som samtidigt uppfyllde våra höga krav på exempelvis fri spelhöjd var beslutet enkelt", menar Thomas Sandström.  
 

Är det okey att kommunen gör satsningar som ska innehålla gym? Detta är något som konkurrensverket varit starkt kritiska till.

Varbergs kommun bygger en helt ny bad, sim och gymanläggning. Istället för att själv driva verksamheten har kommunen beslutat att tilldela Medley AB uppdraget att driva Varbergs nya bad- och gymanläggning. Enligt den preliminära kalkylen, gjord av kommunen, skulle extern drift (via exempelvis Medley) kunna innebära en årlig besparing för kommunen på mellan 3 och 4,6 miljoner kronor. En intressant siffra i denna kalkyl är hur många miljoner kronor som Medley får i årligt ”driftsbidrag” av Varbergs kommun? 
 
Avtalet gäller i fem år från 1 januari 2021. I driften ingår både bad, gym och café.
 
"Vi är så glada över att Varbergs kommun gett oss detta förtroende och att vi nu etablerar oss på fler platser på Sveriges västkust. Sedan tidigare har vi även Kungsbacka kommuns förtroende och det här är ytterligare ett bevis på att vi har starka koncept för att driva badhus. I allt från det utbud vi erbjuder till säkerhet och bemötande", säger Medleys VD Claes Mittjas.
 
Varbergs nya sim- och isarena, Pingvinen, öppnas för allmänheten i september 2021. Den nya anläggningen ska byggas ihop med Varbergs ishall. Det nybyggda gymmet som ligger på plan två i ishallen kommer att bli ännu större med ytterligare lokaler på plan två i badanläggningen. Badet, ishallen och gymmet kommer att ha en gemensam entré.
 
"Det känns tryggt att ha Medley som samarbetspartner. De är en ledande aktör inom bad- och friskvårdsbranschen och driver redan idag ett flertal kommunala badanläggningar. Tillsammans ska vi erbjuda kommuninvånarna ett attraktivt utbud av motion, rekreation och lek", säger Katarina Sundberg, förvaltningschef Varbergs kommun.
 
Medley ser på bad- och friskvårdsanläggningar som en mötesplats för besökare i alla åldrar, som en mötesplats för lärande och aktivitet samt som en mötesplats för gemenskap och integration. Medleys vision är att inspirera fler till ett aktivt, friskare och gladare liv.
 
"Vi strävar efter att Varbergs simhallar ska inspirera och öka intresset hos kommunens invånare och besökare när det gäller vattenvana, motion, träning, tävling och social samvaro. Vi är väldigt laddade för uppgiften och det ska bli spännande att tillsammans med Varberg utveckla dessa bad- och träningsanläggningar framåt", säger Claes Mittjas. 

Nordic Wellness flyttar in i livsmedelsbutikerna via ett samarbete med Brödverket.

Nordic Wellness med sina 260 klubbar och ca 325 000 medlemmar är i särklass Sveriges snabbaste växande gymkedja. Målet är att år 2023 driva 300 gym. Och nu öppnar Nordic Wellness upp ett nytt affärsområde - att sälja proteinbröd i matbutiker.
 
Detta möjliggörs genom ett samarbeta med Brödverket. Brödverkets produkter säljs i dagligvaruhandeln och deras affärsidé är att erbjuda goda innovativa produkter med hög kvalitet inom gruppen bröd, kakor och kex.
 
I ett nytt samarbete med gymkedjan Nordic Wellness paketerar Brödverket nu om sitt ”proteinbröd” till en tydlig Nordic Wellness profil. Proteinbröden lanseras successivt i livsmedelsbutiker över hela landet och kostar ca 27 kr per styck i butik.
 
"I början av året satt jag på spinningcykeln i Nordic Wellness lokaler i Eriksberg, Göteborg och då dök en spontan tanke upp om att eventuellt göra en co-branding för att ge proteinbröden en nykick. Tanken om Nordic Wellness Proteinbröd var född”, säger Anders Nilback VD på Brödverket.
 
Proteinbröd och Proteintoast har funnits sedan 2013 och de blev genast en stor succé. Försäljningen har de senaste åren varit relativt stabil och legat kring totalt ca 1 miljon konsumentförpackningar per år.
 
Linda Adehög, Marknadschef på Nordic Wellness, menar - "Vi är mycket glada över samarbetet med Brödverket. Vi är positiva till att bredda vårt varumärke och möjligheten att nå ut till en stor mängd dagligvarubutiker kändes rätt i tiden. De två bröden ligger helt i linje med vår friskvårdsstrategi om att äta rätt i kombination med träning”.

SATS fortsätter att satsa på sina medlemmar i Göteborg och har klart med sitt 11:e träningscenter i regionen.

SATS tar 2022 plats i stadsdelen Nya Hovås i södra Göteborg i ett helt nybyggt hus. SATS Hovås, på 2 150 kvadratmeter, sju meter i takhöjd och bra ljusinsläpp, kommer erbjuda moderna och inspirerande lokaler med den senaste träningsutrustningen och ett brett utbud av gruppträningsklasser. En av gruppträningssalarna kan även användas för basket och andra bollsporter. 
 
En unik nyhet är att SATS i denna satsning även etablerar tre padelbanor i egen regi. Just padel kommer att bli aktuellt på flera SATS anläggningar. Begreppet ”gym och padel” breder verkligen ut sig i Sverige.
 
"Med över sju meter högt i tak och en stor uppglasad fasad säkerställs både utrymme och ljus – långt från både traditionella gym och padelhallar. I somras testade vi med en padelbana på torget som blev ett väldigt uppskattat inslag i området. Jag är övertygad om att SATS kommer att tas emot med öppna armar", säger Louise Heilborn, projektutvecklingsansvarig på Next Step Group som är bolaget bakom byggnationen.
 
Genom SATS etablering i Nya Hovås förstärks områdets hälsoprofil ytterligare. Sedan tidigare finns Friskis & Svettis i Kodakhuset, och Peoples Training med sin inriktning på individuell personlig träning.
 
"Vi vill etablera oss på platser där människor bor, jobbar och lever. Nya Hovås är en levande stadsdel där vi kan vara tillgängliga för många och tillsammans med våra befintliga center i området, SATS Sisjön och nyrenoverade SATS Askim, ökar vi träningsmöjligheterna radikalt för boenden i sydvästra Göteborg. Vi har haft en bra process tillsammans med Next Step Group och vi ser verkligen fram emot etableringen", säger Pelle Magnusson, Regional Manager SATS Sverige.
 
Nya fastigheten Indigo placeras norr om Hovås Allé i anslutning till den kommande förskolan. Byggstart sker nu med markarbete men SATS planerade inflyttning är i februari 2022.

I dagarna blev det klart att träningskedjan STC förvärvar Onyx i Borås. Förvärvet ligger i linje med kedjans expansionsplan med målet att bli en rikstäckande kedja.

STC är redan ett av Sveriges ledande friskvårdsföretag med 100 träningsanläggningar från Ystad i söder till Åre i norr. Bolaget ägs och drivs av grundarna tillsammans med Novax som ingår i Axel Johnson-gruppen.
 
Med den nyöppnade klubben på Allégatan och övertaget av Onyx tre anläggningar tar kedjan en stark position i staden. STC har sedan tidigare klubbar i Göteborg och Jönköping, vilket innebär att Borås blir ett naturligt steg och en viktig mittpunkt för att kunna öka tillgängligheten i Västra Götalandsregionen.
 
Onyx startade år 1999 av entreprenören Örjan Johansson men på senare tid har bolaget varit en del av koncernen Uddetorp Invest med en koncernomsättning på långt över 400 000 000 kr. Onyx har positionerat sig både kompetens- och designmässigt på en premium nivå. Kunderna har fått extremt mycket för sina pengar. Något som har krävs då gymtätheten är stor i Borås. Onyx tre anläggningar omsatte cirka 18 000 000 kr men hade svårt att nå lönsamhet.
 
"Borås är en välmående stad och vi har fått många önskemål att etablera oss här. Vår ambition är att kunna erbjuda alla som besöker oss någon form av träning som passar dem, och vi hoppas kunna komma med ny träningsenergi och nya träningsformer till staden", säger VD Katarina Andersson.

För förutom basutbudet innehållande styrke-, konditions- och gruppträning, kommer här även att erbjudas virtuell träning som möjliggör gruppträning dygnet runt på stora LED-skärmar. Boråsarna får även möjligheten att prova STCs nya koncept HIIT – ett effektivt träningspass som ger en endorfinkick utöver det vanliga. Här kombineras styrka, kondition och uthållighet i övningar som kan skalas efter deltagarnas nivå med hjälp av en peppande coach.                                     
 
"Vi har byggt 100 klubbar i Sverige och responsen från medlemmarna gör att vi hela tiden kan utveckla vårt koncept. Utbud, interiör och färgval är noga utvalt, men det viktigaste är alltid att fylla klubbarna med glädje, passion och gemenskap. Det arbetet gör vi tillsammans", säger etableringsansvarig Antoni Kutics.

SATS fortsätter expandera sitt produkterbjudande och lanserar nu SATS Nutrition. 

Näringsrika produkter som shakes, sportdryck, bars, proteinpulver och gröt finns nu tillgängliga på alla SATS-center i Norden och därmed breddar SATS sitt produktutbud utöver träning. SATS fortsätter att utveckla och bredda sina erbjudanden och tjänster i hög hastighet med ambitionen att möta det som efterfrågas av marknaden.
 
En viktig del i det arbetet är att bredda erbjudanden som finns utöver fysisk träning och därför lanseras nu nya nutritionsprodukter, SATS Nutrition. Från och med augusti finns ett brett produktutbud med bland annat shakes, sportdryck, bars, proteinpulver och gröt på SATS alla center i Norden.
 
"Att leva hälsosamt handlar inte bara om träning. Vi vill guida våra medlemmar till ett bättre välmående genom att erbjuda kvalitativa produkter och tjänster utöver fysisk träning. Produkterna täcker alla olika näringsbehov våra medlemmar kan ha både före, under och efter träning. Produkterna är smakar gott och är av högsta kvalitet", säger Silje Garberg Ree, Nordic Director of Product and Retail, SATS.
 
Produkterna tillverkas till stor del i Norden och är paketerade i återvinningsbara material. Efter önskemål från SATS medlemmar och medarbetare erbjuds växtbaserade/veganska alternativ i alla produktgrupper.
 
SATS samarbetar med Informed Sports för att säkerställa att alla produkter är av högsta kvalitet, och alla proteinpulver testas och godkänns för att säkerställa att det inte finns några otillåtna eller skadliga ämnen i produkterna.

Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan arbetsgivare och en eller flera fackliga organisationer, som reglerar villkor på arbetsplatsen. 

Almega som arbetsgivarorganisation och fackförbundet SRAT har sedan 2008 erbjudit kollektivavtal till dig som driver företag inom gym och friskvård. Sedan 2017 är även Unionen part i avtalet.
 
Varje kollektivavtal är ett resultat av förhandling och reglerar bland annat löner, allmänna villkor om formerna för anställning, sjukdom, semester, övrig ledighet och arbetstid samt försäkringsskydd i form av ITP och en mängd övriga försäkringar som arbetsgivaren bekostar för medarbetarna. Parter som är bundna av kollektivavtal omfattas av fredsplikt. Det innebär att parterna inte får vidta eller delta i stridsåtgärder som lockout, strejk, blockad eller bojkott så länge avtalet löper.
 
I dagsläget omfattar branschens kollektivavtal 94 gymföretag som tillsammans har nästan 5 000 medarbetare. Almegas önskan och förhoppning är att fler gymföretag ska se fördelarna och ansluta sig. 
 
Många fördelar med avtalet
Detta kollektivavtal medför en mängd fördelar eftersom det är anpassat för branschen. Avtalet tar höjd för branschens behov att bedriva ett konkurrenskraftigt gym – och friskvårdsverksamhet. Andra avtal gör det svårt att bedriva konkurrenskraftig friskvårdsverksamhet då det utgår från att dina anställda arbetar under kontorsarbetstid.
 
Gym och friskvårdsavtalet mellan Almega, SRAT och Unionen är särskilt utformat med branschens unika villkor i åtanke.
 
Avtalet utgår ifrån att:
* Många medarbetare arbetar endast ett fåtal timmar i veckan.
 
* Många medarbetare arbetar kvällar och helger på grund av att det är då de flesta verksamheter har mest att göra och ersättningen är anpassad efter dessa förutsättningar.
 
* Företagen behöver kunna schemalägga personal under alla veckans dagar och även under helgdagar. Avtalet ger denna möjlighet.
 
”Att jobba med ett branschanpassat kollektivavtal innebär mycket positivt för alla involverade. Det är bra för gymföretaget, ger tydliga anställningsvillkor för medarbetaren och det ger en seriositet för hela branschen”, säger Mats Sunebäck, ordförande Almega Friskvårdsföretagen.
 
Mer hjälp från Almega
Almega får ofta frågor om bland annat lön, semester, anställning och uppsägning. Vad säger kollektivavtalet och lagstiftningen? När man blir medlem i Almega och tecknar kollektivavtal får man som arbetsgivare hjälp med alla dessa frågor.
 
Vill du veta mer om hur du ansluter ditt gym eller friskvårdsföretag? 
Kontakta Almega på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 
Sida 1 av 4

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB