Gym stänger ner för att undvika smittspridning

Med cirka 250 gym och 700 000 medlemmar har SATS stängt ner sina gym. Öppnar nu igen i Sverige.

Gymkedjan SATS meddelade tidigare att man på grund av corona hysterin stänger ner alla sina gym i Norden. Detta gällder i första läget i två veckor framåt och blir deras insats för att minska smittspridning.
 
Men nu öppnar SATS upp sina gym igen i Sverige. I Danmark, Norge och Finland håller man gymmen fortsatt stängda, i detta läget fram till den 13 april.
 
SATS kommunicerar att - ”Som marknadsledare i Norden är det viktigt för SATS att ta ett utökat ansvar och bidra till den allmänna folkhälsan, även i en svår situation som denna”.
 
Andra gym håller öppet i Sverige
Actic meddelar att de nu tillsvidare stänger sina gym i Norge. Men i Sverige och Österrike går det bra att träna som vanligt. Här väljer Actic myndigheternas rekommendationer.
 
Friskis&Svettis Göteborg har beslutat att hålla öppet men ställa in samtliga gruppträningspass, gyminstruktioner och barnpassning. Medan Friskis&Svettis i Vänersborg helt håller stängt.
 
I Norge och Danmark samt andra länder stänger alla gym
Family Sports Club i Norge med sina 75 000 medlemmer ställde först in sin gruppträning men valde att ha öppet i övrigt. De tog sedan ett kreativt beslut att låta sina kunder, vid behov, få fri tillgång till läkarvård via video.
 
Dock har nu den Norska regeringen beslutat att samtliga gym i Norge måste stänga. Detta förbud att driva sin verksamhet gäller fört och främst till och med den 26 mars. 
 
I Danmark stängde stora kedjor som Fitness World och Loop Fitness frivilligt ner. Andra gym fortsatte att hålla öppet. Men nu har den Danska regeringen bestämt att alla Danska gym (fram till och med den 30 mars) måste stänga igen. 
 
Även de Tyska, Engelska, Italienska och Spanska myndigheter har beslutat att temporärt stänga samtliga gym.
 
Actic redovisar sina ekonomiska konsekvenser
Actic menar att - om förbudet att ha sina gym öppna fortsätter - komma man tappa 8 000 000 kr per månad i intäkter i Tyskland och 13 000 000 kr per månad i intäkter i Norge. Samtidigt meddelar Actic att man har likvida medel på 85 000 000 kr samt en outnyttjad checkkredit på 20 000 000 kr. Actic har en löpande dialog med bolagets bank i syfte att säkra bolagets långsiktiga finansiering.
 
Actic tvingas nu aktiverar en mängd besparingsåtgärder. Första steget var att Actic Norge att permittera cirka 350 medarbetare med start från den 13 mars. Huvuddelen av dessa är deltidsanställda.
 
Vidare, meddelar Actic nu att de även varslar cirka 900 medarbetare i Sverige. Det innebär att Actics gym kommer att gå igenom en omfattande nedbemanning. Allt för att möta situationen och förbereda sig för att sannolikt kommer även gymmen i Sverige bli tvingade att stänga.
 
En annan åtgärd är att styrelsen beslutade att dra tillbaka det tidigare förslaget på aktieutdelning.
 
”Med den situation som Actic nu befinner sig i har vi inget annat val än att anpassa verksamheten och våra kostnader för att begränsa de negativa effekterna och säkra bolagets fortsatta verksamhet”, säger Anders Carlbark, VD Actic Group.
 
Vad SATS ”frysning” av sina kunders medlemskap kommer få för ekonomiska följder är ännu okända. Enligt uppgifter kommer SATS att förlora 140 miljoner kronor bara i mars månad. Nya förluster kommer att ske under april månad. Permittering av personal har redan skett i stor skala.
 
Vid dagens datum har SATS börsvärde gått ner närmare 40 % sedan börsintroduktionen.
 
Just nu pågår mycket spekulationer - en är om även alla gym i Sverige tvingas att stänga sina dörrar?
 
 
Last modified on onsdag, 25 mars 2020 12:03
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB