SATS rapport påverkad av covid-19

SATS Group har nu redovisat sina nyckeltal för första kvartalet 2020. En period som självklart delvis är påverkad av covid-19 pandemin. 

SATS Group är genom sina varumärken och koncept SATS, ELIXIA, Fresh Fitness och HiYoga den ledande Nordiska gymkedjan. De har cirka 250 klubbar, mer än 10 000 anställda och nästan 700 000 medlemmar.
 
Samtliga SATS gym stängdes tillfälligt
SATS stängde tillfället alla sina klubbar den 12 mars men återöppnade i Sverige den 26 mars och i Finland den 24 april. Gymmen i Norge och Danmark är ännu stängda. Gymmen som är öppna i Sverige och Finland hade initialt ungefär hälften av träningsbesöken i jämförelse med samma period förra året. Därefter har det gradvist ökat och under den första veckan i maj var antalet besök 76 % av förra året i Sverige och 51% i Finland.
 
För att få ihop ekonomin på bästa sätt agerade SATS snabbt med att sänka kostnadsbasen med cirka 20 %. Detta genom att exempelvis tillfälligt permittera mer än 5 000 anställda i Norge och Danmark. Siffrorna förbättrades även av stöd från statliga kompensationspaket. Samt att medlemmarna stannade kvar och betalade en reducerad avgift - eftersom de bland annat kunnat ta del av ett omfattande digitalt träningserbjudande.
 
Några nyckeltal för det första kvartalet 2020:
* Minskning av medlemsbasen med 1% jämfört med förra året. Detta enligt SATS på grund av en negativ försäljningseffekt från covid-19
 
* Totala intäkter på 990 miljoner NOK jämfört med 1 010 miljoner NOK förra året (-2%). Uppskattad covid-19-relaterad intäktsförlust på 110 miljoner NOK.
 
• Justerad EBITDA på 40 miljoner NOK, en minskning med -67% från 120 miljoner NOK förra året, inklusive en uppskattad negativ EBITDA-effekt på 85 miljoner NOK från covid-19.
 
Mycket fokus på online tjänster
Under denna pandemiperiod har SATS lanserat ett omfattande digitalt erbjudande - både ett begränsat gratiserbjudande för icke-medlemmar och full digital tillgång för SATS-medlemmar. SATS erbjuder digitalt cirka 10 live klasser varje dag och har mer än 100 tillgängliga klasser i sitt digitala bibliotek. Här finns också en del audio produkter, digitala kontorsövningar och ett flertal digitala träningsprogram. 
 
Vidare har SATS lanserat fysioterapi på nätet, online rådgivning inom personlig träning och näringsrådgivning samt introducerat flera nya kommersiella digitala partnerskap i en e-handelslösning. Detta har resulterat i en rekordhög digital användning, med mer än 1,2 miljoner träningspass levererat online under första kvartalet. Detta är en fantastisk ökning på 485 % jämfört med förra året. De live klasser som erbjuds online har haft cirka 1 000 deltagare per klass och mer än 100 000 av SATS medlemmar har tränat digitalt med SATS under corona-tiden.
 
Fortsatt covid-19 påverkan
SATS räknar med att de negativa effekterna som orsakas av covid-19-utbrottet kommer att råda en tid efter att alla klubbar i Norden öppnats upp igen. Men är samtidigt övertygade om att de långsiktiga utsikterna fortfarande domineras av samhällets ökade fokus på hälsa och välbefinnande. 
 
”Folkhälsan är viktigare än någonsin, men aktiviteten i befolkningen har definitivt minskat under denna pandemi period. SATS är redo att öppna upp alla sina klubbar på ett säkert och ansvarsfullt sätt och fortsätter att göra den nordiska befolkningen friskare och lyckligare”, säger Sondre Gravir, VD för SATS.
 
På längre sikt tror SATS att den ekonomiska effekten av pandemin kommer att driva ytterligare konsolidering inom gymindustrin. 
 
Last modified on fredag, 22 Maj 2020 15:15
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB