Fetma är väldigt farligt vid covid-19

Det är hög tid för Svensken att bränna mer fett. Ny studie visar att redan ett BMI på 30 är en allvarlig riskfaktor vid covid-19.

Risken att drabbas av svåra komplikationer och livshotande andningsproblem vid covid-19 ökar markant vid ett BMI på 30. Det menar en grupp italienska forskare som har analyserat nästan 500 fall där patienter vårdats på sjukhus efter att ha smittats av det nya coronaviruset. 
 
Från England visar forskning från University of Liverpool att fetma ökar risken för att dö av SARS-CoV-2 med 38 procent. Vidare ser vi i uppgifter från Engelska NHS att hela 75 procent av människor som har legat inlagda på sjukhus med Covid-19 var överviktiga eller feta.
 
I dag går gränsen för när övervikt ska betraktas som en riskfaktor vid covid-19 vid ett BMI på minst 40 i stora delar av världen, däribland Sverige. Det värdet baseras på undersökningar som gjordes tidigt under pandemin, och som inte omfattade lika många patienter. Det bör därför sänkas, skriver forskarna i sin studie som publiceras i tidskriften European Journal of Endocrinology.
 
”BMI-gränsen bör omvärderas så att vi fångar upp de personer som löper högre risk att drabbas av en allvarligare infektion, och för att inte underskatta hur svåra konsekvenser en smittspridning kan få i samhället, i synnerhet i länder med högre andel fetma i befolkningen”, säger Matteo Rottoli, läkare och forskare vid Universita di Bologna.
 
Ett problem när det gäller att isolera övervikt som riskfaktor vid covid-19 är att personer med fetma ofta har följdsjukdomar som också kan förvärra sjukdomsförloppet, exempelvis högt blodtryck, diabetes och hjärtproblem. Men de italienska forskarna har kontrollerat för sådana faktorer och menar att deras studie visar att fetma utgör en oberoende riskfaktor, oavsett andra tillstånd, ålder och kön.
 
Urban Nylén, som är medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen, meddelar i en skriftlig kommentar till TT att när Socialstyrelsen i april sammanställde den svenska listan över riskgrupper för allvarlig sjukdom vid covid-19 fanns indikationer på att redan övervikt, vilket är ett BMI på 25–29,9, innebär en tydlig risk. Men när det vetenskapliga underlaget som då fanns vägdes samman blev gränsvärdet ett BMI på 40, i linje med många andra länders riktlinjer. 
 
Nu vet vi att detta är fel - risken att drabbas hårt av covid-19 ligger betydligt lägre än ett BMI på 40. Det är alltså verkligen dags för individen att ta tag i sina mat- och motionsvanor. Folkhälsomyndigheten rapporterar att andelen vuxna mellan 16–84 år med antingen övervikt eller fetma ligger i Sverige på över 50 %. Andelen med fetma har tredubblats sedan 1980-talet, vilket betyder att över en miljon vuxna Svenskar i dag har fetma. Hur många dödsfall relaterade till covid-19 kunde undvikas om Svensken var i bättre form? Med bättre syreupptagningsförmåga och rätt fördelning av kroppsvikten hade sjukvården aldrig utsatts för den enorma belastning som har skett i dessa pandemitider. 
 
Ska vi äntligen se ett uppvaknande från den medicinska fakulteten. Förstår de nu att ”exercise and good nutrition are pure medicine”. Kommer vi för första gången i historien se att läkare agerar på rätt sätt? Innan man som läkare funderar på att skriva ut mediciner handlar det om att få en befolkning i fin form. Gymmen står starka och är redo att få chansen att förbättra den Svenska folkhälsan till nivåer ingen trodde var möjligt. 
Last modified on fredag, 24 juli 2020 09:45
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB