För en Svensk är det svårt att förstå vilken ”gymkaos” som finns runt om i världen.

Det är absolut ingen självklarhet att alla gym är öppna - tvärtom. Och är gymmen öppna finns det en mängd restriktioner.
 
I början av juni månad hade de flesta gym (med restriktioner) i USA öppnat igen. Men sen blev det bakslag med nya covid-19 utbrott. Det innebar att i stater som Kalifornien, Arizona, Texas och Florida fick gymmen antingen stänga igen eller hålla öppet med väldigt hårda restriktioner. Tänk dig vad detta gör för förtroendet bland dina medlemmar - vem vill ha ett aktivt kort eller köpa ett nytt gymkort i sådana osäkra tider?
 
Restriktionerna som gym utsätts för kan vara:
 
* Självklart en massa regler gällande renlighet i gymmet.
 
* Gymmet får bara ta emot 50 % av normalt antal besökare per dag.
Detta kan innebära att man som kund måste bokas sitt besök i förväg.
 
* Alla - personal och kunder måste bära ansiktsmask.
 
* Ingen för använda omklädningsrummen.
 
* Alla vattenpåfyllnings ställen stängs av.
 
* Många gruppträningssalar är stängda eller får endast ta emot ett fåtal deltagare.
 
* Om man kör gruppträning kan det finnas restriktioner på att det måste vara 30 minuter mellan passen. Allt för att personalen ska hinna rengöra salen ordentligt.
 
* Kardio - och styrketräningsmaskiner måste stå med minimumdistans av ca 2 meter mellan varandra - vilket kan leda till att en hel del maskiner måste plockas bort.
 
Gym stämmer staten
I staten New York (med nästan 20 miljoner invånare) har ännu inga gym öppnat - trots att de tidigare blivit lovat att öppna igen under fas 4 av deras modell för att öppna upp samhället igen. Detta uppfattas ”som en skandal” eftersom exempelvis köpcentra i New York nu får vara öppna. Men som sagt - gymmen ska vara stängda och det finns inget datum när de får öppna igen. 
 
Nu har därför "The NY Fitness Coalition” bildas. Detta är en sammanslagning av drygt 600 gym i New York området. De har nu gått ihop och stämmer den Amerikanska staten.
 
”Det känns som om vi i gymbranschen har blivit glömda. Ingen lyssnar på oss och politikerna lägger oss långt ner på prioriteringslistan. Detta trots att ”ha sin goda hälsa” är extremt viktigt för att befolkningen ska må bra och fightas mot pandemin. Vi måste agera och därför kommer vår stämning”, säger Christina Krzywonos, delägare till Kingston Gym.
 
Gym tar bort sina dörrar
Det privatägda gymmet Atilis Gym har också agerat ganske extremt. De trotsade först guvernörens direktiv på att hålla stängt och lät sina kunder (under restriktioner) träna på gymmet. Det innebar att statliga tjänstemän och polis kom till gymmet och stängde dörrarna. De till och med bytte lås.
 
Ägarna till gymmet gick då till domstolen och la fram sina argument om att få hålla öppet. Gymmet vann och fick ett domstolsbeslut på att få öppna igen - men då för att sälja kosttillskott. Om träning skulle ske var den tvungen att genomföras utomhus.
 
Efter ett tag tröttnade ägarna på att dagligen dra ut all utrustning utomhus och flyttade in träningen i gymmet igen. Självklart reagerade tjänstemän och polis igen - och hotade att komma tillbaka och stänga gymmet. Då beslöt ägarna att helt enkelt plocka bort entrédörrarna till gymmet - så det fanns inga dörrar att stänga. Istället flyttade ägarna in i gymmet, sov där och vistades 24 timmar om dygnet i gymlokalen. Allt för att deras kunder skulle kunna få gymma utan en massa tröga politikers påverkan.
 
Självklart gick då de statliga tjänstemännen till domstolen och ville få ägarna fängslade. Men, trots att gymägarna inte följde de direktiv som finns, avvisade domaren att ägarna skulle fängslas. 
 
Det hela har gett Atillis Gym en massa publicitet och en mängd fans som är på ägarnas sida. Tiotusentals dollar är insamlade för att ge ägarna stöd i eventuellt framtida rättsliga efterspel.
 
Last modified on tisdag, 28 juli 2020 10:06
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB