Ska kommuner driva gym?

Är det okey att kommunen gör satsningar som ska innehålla gym? Detta är något som konkurrensverket varit starkt kritiska till.

Varbergs kommun bygger en helt ny bad, sim och gymanläggning. Istället för att själv driva verksamheten har kommunen beslutat att tilldela Medley AB uppdraget att driva Varbergs nya bad- och gymanläggning. Enligt den preliminära kalkylen, gjord av kommunen, skulle extern drift (via exempelvis Medley) kunna innebära en årlig besparing för kommunen på mellan 3 och 4,6 miljoner kronor. En intressant siffra i denna kalkyl är hur många miljoner kronor som Medley får i årligt ”driftsbidrag” av Varbergs kommun? 
 
Avtalet gäller i fem år från 1 januari 2021. I driften ingår både bad, gym och café.
 
"Vi är så glada över att Varbergs kommun gett oss detta förtroende och att vi nu etablerar oss på fler platser på Sveriges västkust. Sedan tidigare har vi även Kungsbacka kommuns förtroende och det här är ytterligare ett bevis på att vi har starka koncept för att driva badhus. I allt från det utbud vi erbjuder till säkerhet och bemötande", säger Medleys VD Claes Mittjas.
 
Varbergs nya sim- och isarena, Pingvinen, öppnas för allmänheten i september 2021. Den nya anläggningen ska byggas ihop med Varbergs ishall. Det nybyggda gymmet som ligger på plan två i ishallen kommer att bli ännu större med ytterligare lokaler på plan två i badanläggningen. Badet, ishallen och gymmet kommer att ha en gemensam entré.
 
"Det känns tryggt att ha Medley som samarbetspartner. De är en ledande aktör inom bad- och friskvårdsbranschen och driver redan idag ett flertal kommunala badanläggningar. Tillsammans ska vi erbjuda kommuninvånarna ett attraktivt utbud av motion, rekreation och lek", säger Katarina Sundberg, förvaltningschef Varbergs kommun.
 
Medley ser på bad- och friskvårdsanläggningar som en mötesplats för besökare i alla åldrar, som en mötesplats för lärande och aktivitet samt som en mötesplats för gemenskap och integration. Medleys vision är att inspirera fler till ett aktivt, friskare och gladare liv.
 
"Vi strävar efter att Varbergs simhallar ska inspirera och öka intresset hos kommunens invånare och besökare när det gäller vattenvana, motion, träning, tävling och social samvaro. Vi är väldigt laddade för uppgiften och det ska bli spännande att tillsammans med Varberg utveckla dessa bad- och träningsanläggningar framåt", säger Claes Mittjas. 
Last modified on onsdag, 30 september 2020 20:45
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB