Gymmen agerar effektivt mot corona

Att hantera pandemin har blivit en vardag för gymmen - och detta kommer att bestå.

Vi är "mitt inne i en corona pandemi" - så låter budskapet. Hur detta är möjligt vet jag inte? För just nu är det ca 1,64 % av Svenska befolkningen, som totalt sedan starten, har konstaterats smittade. Så hela 98,36 % har inte haft några hälsoproblem direktkopplat till covid-19. Så hur kan vi vara ”mitt inne i pandemin” om det endast berört 1,64 % av befolkningen - där majoriteten knappt haft någon symptom?
 
Granska kritiskt vad staten och media säger. Ett exempel, du hör mycket om ”alla som på grund av corona hamnar på intensiven". Men sanningen är (allt enligt Folkhälsomyndígheten) att sedan pandemin startade har endast, otroligt låga 0,0286 % av Svenska befolkningen behövt läggas in på intensiven pga covid-19. 0,0286 % - just nu är det i princip farligare att sätta sig i bilen och köra en runda än bli smittad av covid-19.
 
Fokuset måste vara fel - media rapporterar hela tiden om hur många som är smittade. Men är inte det viktiga - vilken symptom som ”drabbar” de som är smittade? För självklart är det så, att det är helt ofarligt, att 100 % av Svenska befolkningen blir smittade - om symptomen är fullt hanterbar. Den absoluta majoriteten av Svenska befolkningen har haft influensa någon gång - och hur farligt är det egentligen? 
 
Med ovan siffror i beaktning (hur få som hitintills är berörda) kan vi nog inte förvänta oss att diskussionerna om covid-19 framfart i samhället ska minska. Det är nog tvärt om, den kommer att öka. I alla fall fram tills vaccinet är här. För corona-viruset kommer inte magiskt att försvinna av sig själv. Och media älskar denna ”skrämsel strategi” - det skapar många besök, klick och tittare. Och det är så de tjänar pengar.
 
Viktigt att branschen är enade i sina budskap
Oavsett måste självklart alla ta pandemin på allvar, precis som vi gör för alla sjukdomar som kan drabba oss. Folkhälsomyndigheten har, efter samråd med bland annat smittskyddsläkarna i flera regioner, fattat beslut om skärpta allmänna råd. Detta är något som påverkar hela branschen och inte bara berörda regioner.
 
Råden inkluderar bland annat att avstå från att besöka butiker, gym och simhallar för att inte skapa trängsel och samtliga verksamheter måste anpassas så att rekommenderat avstånd kan hållas. Framför allt är det trängseln i stort i samhället man vill komma åt. Hur trångt har ni på ert gym just nu - inte speciellt, eller hur?
 
Organisationer som KlubbSverige och Almega Friskvårdsföretagen gick nyligen ut med nya rekommendationer. Hur branschen ska agera mot befintliga kunder, nya intressenter och personal. Det är mycket bra och värdefull information som kan och ska användas i olika sammanhang. Självklart är det positivt - att branschen är enad i sina budskap.
 
Här är ett exempel på rekommendationer - dessa riktade mot befintliga kunder:
 
• Håll ut, håll igång men håll avstånd.
 
• Undvik att använda kollektivtrafik för att ta dig till och från anläggningen.
 
• Var extra noga med handhygienen.
 
• Var extra noga med att torka av maskiner, redskap och utrustning när du använt dem.
 
• Ta med en egen yogamatta eller en handduk att träna på.
 
• Undvik att byta om och duscha i omklädningsrummen.
 
• Om du känner minsta symptom på sjukdom eller är osäker – vänligen stanna hemma.
 
Är det farligt att gå på gym?
Nej det är det inte - för gymmen arbetar exemplariskt när det gäller att skapa en trygg och smittsäker miljö. Detta visar en stor studie gjord av EuropeActive. Här har över 62 miljoner gymbesök, i ett stort antal europeiska länder, analyserats. Resultatet blev en så pass låg smittoexponering som 0,78 per 100 000 besök.
 
Last modified on torsdag, 12 november 2020 09:26
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB